Hyppää pääsisältöön

Muistot rakentavat identiteettimme

Sanotaan, että ihminen rakentuu muistoista. Jo lapsuusaikaiset muistot rakentavat ja vahvistavat pala palalta identiteettiämme, tunnetta siitä kuka minä olen ja mistä minä tulen.

Elämän varrella koetut tapahtumat ja asiat painuvat mieleemme muistoina, joihin liittyy monenlaisia tunteita ja elämyksiä. Kauniit ja mukavat asiat tuovat tutun ja turvallisen olon. Ikävät asiat taas haluaisi mieluusti unohtaa ja usein armollisesti unohtaakin.

Muistot liittyvät aina paitsi aikaan, myös paikkaan. Kuinka kirkkaina mielissämme säilyvätkään lapsuuden leikkipaikat, ja kuinka vieläkin voi palauttaa mieliin mummolan pirtin ja vastaleivotun pullan tuoksun.

Yle Akuutti

Myös kehomme muistaa. Aistimuistot kuten maut, hajut tai vaikkapa tietyt tuntoaistimukset säilyvät läpi elämän.

Tiettyä musiikkia kuuntelemalla voimme palauttaa mieliimme vaikkapa omaa nuoruuttamme, tai kun muisti on ylittänyt henkilökohtaiset rajat ja muuttunut kollektiiviseksi, on meillä yhteinen muistikuva esimerkiksi toisesta maailmansodasta tai ensimmäisestä kuulennosta.

Yhteinen ympäristö sitoo yhteen kokonaiset sukupolvet. Ja jos kaikki vanha tuhotaan, tuhotaan historia ja revitään juuret, joilla jo sukupolvien ajan on kiinnitytty elämämme paikkoihin.

Yle Akuutti

Muistot ovat luomassa identiteettimme ja minuutemme perustaa. Ilman niitä kadotamme aina myös osan itsestämme, koska emme enää tiedä, mistä tulemme ja keitä olemme.

Sillä niin kauan kuin muistomme ovat olemassa, mekin olemme olemassa.

Toimittaja: KARIN MARIOLA

Lue lisää:

Olen jossain – elämää muistisairauden kanssa
Näin kohtaat muistisairaan – yhdeksän tärkeää neuvoa
Alzheimer ja ennakkoluulot – "Ystävät ovat jättäneet käymättä"
Ulla-Maija Vähän muistisairas äiti katosi ja menehtyi: "Kunpa ihmiset välittäisivät toisistaan enemmän"
Reippaasti lääkäriin! – 10 kysymystä muistisairauksiin liittyen
Kuinka saisin parannettua muistiani – Akuutin omalääkäri vastaa
Muistisairaus muuttaa omaisenkin arjen