Hyppää pääsisältöön

Onko tämä uusi hittidieetti?

Prisma Studio antoi tehtäväkseni kokeilla keskiaikaista ruokavaliota kahden viikon ajan. Samalla testattiin millaisia vaikutuksia lyhyellä kokeilulla on terveyteeni. Lähtökohtaisesti keskiaikainen ruokavalio tuskin on se kaikista terveellisin, mutta katsotaan kuinka käy. Tulokset näet Prisma Studio- ohjelmasta.

Keskiajaksi lasketaan Suomessa noin 1100- 1500-luku. Heti ensimmäisenä kauhistuin sitä, kuinka monet ruoka-aineet ovat saapuneet Suomeen tämän ajan jälkeen. Seuraavat viikot mennään ilman perunaa, salaattia, suklaata, riisiä, teetä, kurkkua, vesimelonia, moderneja juustoja, chiliä, munakoisoja yms.

Keskiaikatutkija Hannele Klemettilä antoi minulle ruokalistan seuraavan kahden viikon ajalle. Ensimmäisen viikon syön kuin köyhempi väki, toisen viikon taas mässäilen kuten ylimystö.

 Viikko 1

Ensimmäinen lähes ylitsepääsemätön este on se, että keskiajalla ei juotu juuri laisinkaan vettä. Köyhempi väki nautti olutta, vedellä laimennettua piimää ja simaa. Vesi olikin usein likaista, joten sen välttäminen oli tavallaan fiksua, tosin useat juomat laimennettiin kuitenkin vedellä. Mutta onneksi heti pääsen rikkomaan yhden keskiaikaan liittämäni ennakkoluulon.

Ennakkoluulo 1. Keskiajalla juotiin järkyttävät määrät vahvaa olutta.

Olutta kyllä juotiin suuria määriä, mutta se ei ollut kovin vahvaa. Kännäily oli keskiajallakin paheksuttavaa toimintaa. Onneksi minun ei tarvitse viettää seuraavaa paria viikkoa pienessä sievässä. Yhtä kaikki en pidä oluesta, enkä piimästäkään, mutta näiden kahden pahan välillä oli kuitenkin pakko valita.

 

Ensimmäisen viikon popsin normaalia enemmän kalaa. Suomessa kalaa oli helposti saatavilla ja siksi sitä myös syötiin runsaasti keskiajalla. Katolisen kirkon useat paastot olivat toinen syy kalan syönnin runsauteen. Paaston aikana lihan syöminen oli kiellettyä, mutta kalaa sai sen sijaan mässätä.

Energiaa saatiin aikoinaan juuri hiilihydraateista. Niinpä minäkin litkin olutta ja söin valtavat määrät puuroa ja leipää. Ruokavalioon kuuluu myös kasviksia, tosin niiden valikoima ei ollut keskiajalla vallan laaja. Naurista tuli syötyä viikon aikana aika paljon.

 

Oluen juonnin jälkeen toinen henkilökohtainen haasteeni ovat liharuoat. En ole nimittäin syönyt lihaa yli kymmeneen vuoteen. Aloitin lihan maistelun possukaalipadalla. Maha ei tullut kipeäksi ja possu maistui samalla kuin muistinkin. Onneksi keskiajalla ei kuitenkaan mässäilty lihalla koko ajan.

Maitotuotteita köyhälistöllä oli käytössä rajallisesti. Maitoa ei juurikaan juotu vaan siitä tehtiin paremmin säilyviä tuotteita kuten piimää ja juustoa. Juurikin piimää juomalla koen viikon ensimmäisen takaiskun. Mahani tulee yhtäkkiä kovin kipeäksi. Luultavasti syynä on laktoosillinen piimä, vaikka yleensä voin juoda hapanmaitotuotteita huoletta. Olen laktoosivammoineni siis varsin huonoa keskiaika-ainesta.

Kokkailun ohessa huvitan itseäni lukemalla keskiajan terveyssuosituksia. Ilokseni myös silloin osattiin vaikeilla ruoan kanssa. Keskiajalla paheksuttiin liiallista mässäilyä ja niinpä pidettiin hyvänä sitä, että ruokaa syötiin vain kaksi kertaa päivässä. Niinpä minäkin jätän aamupalat väliin seuraavan parin viikon ajan. Tästä eivät ainakaan nykyterveyssuositukset tykkää.

Tässäpä vielä lyhyesti muutokset normaaliin ruokavaliooni:

-       enemmän hiilihydraatteja eli olutta, puuroa, leipää

-       enemmän kalaa

-       mausteita todella paljon vähemmän, käytössä vain suola ja yrtit

-       vähemmän juustoja, tilalle piimää

-       ei aamupalaa

-       ei tuoreita salaatteja

-       kasvisvalikoima huomattavasti pienempi

-       ei teetä

-       ei karkkia

-       lihattomaan ruokavalioon mukaan vähän lihaa

Näin loppuyhteenvetona viikosta sanottakoon, että puuroa voi syödä hyvillä mielin vain tietyn määrän per viikko ja vaikka nauris onkin herkullinen juures, ymmärrän kyllä miksi Suomeen on myöhemmin tuotu aikamoinen määrä muita kasviksia ja juureksia. Kalan syöminen sen sijaan tuntuu äärimmäisen järkevälle. Se maistuu hyvälle ja tuntuu mahassa mukavan täyttävältä. Olo on suht hyvä, vaikka laihduttavaa efektiä ei ainakaan vielä voi havaita. Ehkäpä oluen juonti on kumonnut puurolounaiden vaikutuksen.

Seuraavaksi vuorossa siis ylimystön herkutteluviikko. Siitä voit lukea seuraavasta blogista.

Tässäpä vielä kehittelemäni keskiaikainen kalakeittoresepti. Täytyy myöntää, että kyllä tuo nauris maistui keitossa paremmalta kuin peruna.

4:lle hengelle

2 sipulia

2-3 naurista

1 rkl voita

1 l vettä tai kalalientä

400 g kalaa kuutioina (esimerkiksi lohi, ahven, hauki)

suolaa

tuoretta ruohosipulia

Pilko sipulit ja nauriit. Kuullota ne voissa. Lisää vesi tai kalaliemi. Anna kiehua hetken. Lisää kalakuutiot ja keitä kunnes ne ovat kypsiä. Mausta suolalla ja tuoreella ruohosipulilla.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede