Hyppää pääsisältöön

Yritystukien saajia salataan edelleen

Yritystukien julkisuudessa on edelleen puutteita, koska lisääntyvien verotukiaisten saajat pysyvät piilossa.

MOT teki viime vuonna suururakan, ja kokosi avoimen tietokannan kaikista saatavilla olevista yrityksille suoraan maksetuista valtion tukiaisista. Nyt päivitämme aineiston vuoden 2012 tiedoilla. Ainesto oli myös pohjana MOT:n jaksolle Yritystukien kanta-asiakkaat.

Aineiston pohjalta tehtyihin uutisiin voi perehtyä YLE-uutisten sivuilla. MOT myös jakaa aineiston avoimena datana, ja sen voi halutessaan ladata omalle koneelleen.

Perusajatuksemme on, että tieto hallinnon jakamasta verorahasta pitää olla mahdollisimman avoimesti kaikkien saatavilla.

Yritystukien avoimuus onkin vuodessa lisääntynyt, nyt jo sekä Tekes että Energiamarkkinavirasto ovat itse ladanneet sivuilleen helppokäyttöiset järjestelmät, josta niiden tukia saavat yritykset on kenen tahansa helppo katsoa.

MOT:n tietokanta taas kokoaa yhteen tiedot eri ministeriöiden ja eri tukimuotojen maksuista yritysten tileille. Viime vuosi toi aineistoon lisää melkein 700 miljoonan euron edestä jaettuja suoria tukia ja vielä lähes 100 miljoonaa euroa yritysten tutkimustyöhön lainattua rahaa. Kaikkiaan tietokanta sisältää jo noin kuuden miljardin euron edestä yrityksille tukina maksettua veronmaksajan rahaa.

Eikä siitä silti saa täyttä kuvaa siitä, kenelle valtio tukieuromme kanavoi. Erityisesti energiaverojen nostoa on kompensoitu teollisuudelle verovähennyksillä. Verovähennysten summa lisääntyy koko ajan, eikä useiden satojen miljoonien eurojen vuotuisen potin jaosta saa julkisuuteen tietoa. Tämä on ristiriidassa hallinnon avoimuuden periaatteen kanssa.