Syksy saapuu, lehdet putoavat puista ja muuttolinnut lähtevät. Mitä luonnossa tapahtuu syksyn saapuessa?
1/7 Metsän siimeksessä. Kun metsä saa kehittyä rauhassa, sen kasvillisuudessa voi havaita kerroksellisuuden puiden latvuksista metsän pohjalle. Siellä voi myös kohdata ylvään sarvipään, hirven.
2/7 Sieni - omituinen eliö. Sieni on maasta esiin putkahtava itiöemä. Mutta suurin osa sienistä elää maaperässä sienirihmastoina. Ne ovat oma eliöryhmänsä ja tärkeä osa luonnon ekosysteemiä.
3/7 Kasvien syksy. Syksyllä kasvien siemenet tuleentuvat, mutta kuinka saada ne leviämään tehokkaasti uuden kasvun varmistamiseksi? Keinoja on paljon. Miksi kasvit vaihtavat väriäkin kesän päätteeksi?
4/7 Kumarru - kurkista läheltä. Kumarru, kurkista läheltä. Kukat ovat kauniita katsella, mutta mikä merkitys niiden väreillä on? Tarkkaan katsoessa kukissa vipeltää monenlaisia pikkuotuksia.
5/7 Linnut lähtevät. Parvikäyttäytymisestä on kiistattomia etuja. Vesien jäätyessä sääkset lähtevät etelään, mutta mikä niitä vetää pesimäaikana joukoittain Kangasalan Pohtiolammelle?
6/7 Syyspäivä lintuasemalla. Hangon lintuasema sijaitsee aivan Hankoniemen kärjessä, valtavien autovarastojen takana. Asemalla on lintuharrastajia lähes läpi vuoden.
7/7 Ei siemeniä vaan itiöitä. Itiöt ovat tehokas tapa lisääntyä. Tyypillisiä ne ovat sanikkaisilla, sienillä, levillä ja sammalilla. Metsässä voi kokea tuulahduksen satojen miljoonien vuosien takaa, sillä sanikkaiset (saniaiset, lieot ja kortteet) loivat perustan maapallon nykyisille hiilivaroille. Ravinteiden kierrossa käävillä on suuri merkitys puiden lahottajina. Kauniit, helposti murevevat jäkäläkasvustot ovat kuin taideteoksia. Ne kertovat myös elinympäristömme ilmanlaadusta.

Perustuuo ohjelmasarjaan: Ekolokero Toimittajat: Juha Laaksonen ja Risto Salovaara