Hyppää pääsisältöön

TTVK:n piraatinmetsästyskausi alkaa taas: Toiveissa kevyemmät puuttumiskeinot

Tekijänoikeuden tiedotus ja valvontakeskus ry valvoo tänäkin syksynä kotimaisten uutuusalbumien laittoman nettijakamista. Vaikka vertaisverkkolataaminen on vähentynyt merkittävästi, on piratismi TTVK:n toiminnanjohtajan mukaan edelleen merkittävä ongelma.

Tietokone // Kuva: EPA/ RAINER JENSEN

Viime vuonna kohua niin sanotun Perheenisän tilitys leviää verkossa: Tyttären Chisu-latailuista lähes tonnin laskuTTVK:n laittoman nettijakelun tehovalvonta saa jatkoa tänä syksynä. Toisin kuin edellisellä kerralla, TTVK on avoimesti tiedottanut kampanjasta.

- On positiivista, että vertaisverkkolataamisessa on vähentymisen merkkejä nähtävillä, mutta edelleenkin se on merkittävä ongelma. Toivomme, että avoin tiedotus valvonnasta vähentää sitä lisää, TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen kertoo YleX Etusivun haastattelussa.

Valvonta koskee kotimaisten uutuusalbumien laitonta nettijakamista. Suomessa kotimainen musiikki vastaa Kotilaisen mukaan 70 prosenttia äänitemarkkinoista.

- Suurin osa hakee vertaisverkoista musiikkia, ja suomalaiset tykkäävät kotimaisesta musiikista. Kun on olemassa valtavan hyviä laillisia palveluita, ei pitäisi olla enää syitä mennä hakemaan levyjä laittomista palveluista ja jakaa niitä siellä edelleen, Kotilainen huomauttaa.

Mikäli laittomasta jakamisesta jää kiinni, tuomioistuin voi todisteiden valossa harkita, velvoitetaanko operaattoria kertomaan liittymän hallitsija. Toinen vaihtoehto on suora tutkintapyyntö poliisille. Kotilainen kaipaisi puuttumiseen kevyempiä keinoja.

- Toivomme Opetus- ja kulttuuriministeriöltä pikaisia toimia keinojen parantamiseksi. Toivoisimme, että voisimme ottaa käyttöön huomautuskirjemenettelyn.

Lähteet: YleX Etusivu