Hyppää pääsisältöön

Hells Angels - rikollinen veljeskunta?

Hells Angels oli alkujaan moottoripyöräkerho, joka perustettiin toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvalloissa. Kerho on sittemmin laajentunut kansainväliseksi järjestöksi. Se myös tunnustautuu niin sanotuksi prosenttijengiksi, joka on asettunut laillisen yhteiskuntajärjestyksen ulkopuolella. Poliisin mielestä kyse on rikollisjärjestöstä.

Tietolaatikko

MOT-ohjelmassa Helvetin enkeleiden klubilta Helsingissä näytetyllä filmimateriaalilla oli vain kertakäyttöoikeudet. Tästä syystä ne on jouduttu leikkaamaan pois.

Hell Angels on luonteeltaan veljeskunta. Se tarkoittaa sitä, että jäsenet auttavat toisiaan, tekevät yhteistyötä ja tapaavat usein. Pohjoismaissa yhteistyöstä on esimerkkejä. Esimerkiksi Tanskan poliisilla on tietoja tanskalaisten ja suomalaisten Hells Angels -jäsenten yhteistyöstä. Poliisin mukaan kyseessä on pitkälle viety rikollinen yhteistyö.

Näyttöä moottoripyöräkerhon kytköksistä rikollisuuteen on olemassa. MOT-ohjelma sai vuonna 2006 käsiinsä tietoja suomalaisten Hells Angels -jäsenten tuomioista käräjäistuimissa. Tietojen vertailu muihin Pohjoismaihin toi esiin hieman yllättäviä tuloksia. Näyttäisi siltä, että Skandinaviassa kerholaisten saamien tuomioiden määrä vaihtelee runsaasti. Esimerkiksi Suomessa Hells Angels -järjestöön kuuluvista Helvetin enkeleistä noin kolmekymmentä prosenttia on tuomittu jostain törkeästä rikoksesta. Luku on pieni, jos sitä verrataan Ruotsiin, Norjaan tai Tanskaan, joissa luvut ovat yli viisikymmentä, seitsemänkymmentä ja kahdeksankymmentä prosenttia.

Poliisin mukaan kyse ei ole siitä, että suomalaiset jengiläiset olisivat erilaisia kuin kollegansa ulkomailla. Suomenkin luvut kasvaisivat, jos jengien tutkimiseen tarkoitettuja resursseja lisättäisiin ja viranomaisten välistä yhteistyötä parannettaisiin, väittää rikosylikomisario Thomas Elfgren keskusrikospoliisista. Olemassaolevat voimavarat jakautuvat poliisilla laajemmalle alueelle, sillä Suomessa on monia muitakin tutkinnanalaisia jengejä kuin prosenttijengit.

Lainsäädäntö on resurssien lisäämisen ja viranomaisyhteistyön lisäämisen ohella tärkeimpiä tekijöitä, joilla voitaisiin puuttua paremmin moottoripyöräjengien toimintaan. Suomessa on usein väläytelty muun muassa jengitunnusten käyttämisen kriminalisointia. Hells Angels -järjestön imagohan on rakennettu pitkälti tavaramerkille ja siihen, millaisia mielikuvia käytetty logo herättää. Logossa on enkelisiipisen pääkallon kuva ja osalla jäsenistä on nahkaliiveissä myös vinoneliössä yhden prosentin kuva tarkoittamassa kuulumista prosenttijengiin.

Kun Suomessa poliisin on miltei mahdotonta tehdä yllättäen vaikkapa huumeratsioita Helvetin enkelien linnoitusmaisiin kerhotiloihin, Kanadassa asiaan on löydetty ratkaisu lainsäädännön kautta. Siellä näiden linnoitustenkaltaisten tilojen rakentaminen on jo kielletty. Ja jos Tanskassa poliisille syntyy epäilys, että moottoripyöräjengiläisen elämäntyyli ja taloudellinen tilanne eivät kohtaa, veroviranomaiselle on annettu oikeus vaatia asianomaiselta selvitys rahankäytöstään.

Moottoripyöräjärjestö on koventanut otteitaan muun muassa poliisia, oikeusviranomaisia, todistajia ja toimittajia kohtaan. Kovat otteet ovat tyypillisesti uhkailua, mutta raakoja väkivallantekojakin on tehty kuten pommi-iskuja ja pahoinpitelyjä. Myös Suomessa vastaavanlaisia uhkailuja tehty. Ruotsalaisen poliisin mukaan on todennäköistä, että toimintatavat leviävät maasta toiseen, vaikka maiden välisiä kulttuurieroja olisikin.

Lainsäädännön ja viranomaistoiminnan lisäksi myös kansalaisten asennoitumisella Hells Angels -järjestöön ja muihin moottoripyöräjengeihin on tärkeä. Tanskassa 1990-luvulla sivullisten joutuminen jengikahinoitten uhreiksi avasi silmiä näkemään, että kyse oli vakavia rikoksia tekevistä jengeistä, ei pelkkiä pikkurikoksia tekevistä moottoripyöräharrastajista. Muun muassa koulut, urheiluseurat ja paikallislehdet alkoivat julkisesti vastustaa jengiläisiä, esimerkiksi mielenosoituksilla.

Suomessa poliisi toivookin laajaa yhteiskunnallista keskustelua, miten jengien tekemää rikollisuutta pitäisi torjua. Pelkkä resurssien lisääminen ei riitä.

MOT-ohjelma vieraili Helsingin keskustassa sijaitsevassa Helvetin enkeleiden klubitalolla 2000-luvun puolivälissä. Haastatteluja ei annettu, mutta sen sijaan klubi toimitti lausunnon, jossa se kuvaili toimintaansa muun muassa näin:

"Hells Angels MC Finland on moottoripyöräkerho, ei rikollisjärjestö. Moottoripyöräkerhon luonnetta ei ole käsitelty missään toimivaltaisessa tuomioistuimessa. Tästä syystä ei mielestämme ole oikein, että Hells Angels MC Finlandia kutsutaan viranomaistoiminnassa tai mediassa rikollisjärjestöksi."

Mutta esimerkiksi Tanskan poliisissa asia nähdään toisin.

"Jos joku liittyy Hells Angelsin jäseneksi, hän liittyy rikoksia tekevien henkilöiden seuraan."

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto