Hyppää pääsisältöön

Ravuri Charme Asserdal oli suomalainen tähtitamma

Charme Asserdal (1973–2002) oli huippuvuosinaan koko kansan julkkisravuri. Tammaa lennätettiin kansainvälisissä kisoissa ympäri maailman. Dokumentissa Suomalainen kuningatar seurataan Charmen elämää raviradoilla ja sen ulkopuolella viimeisen kilpailukauden aikana vuonna 1980.

Ruotsissa vuonna 1973 syntynyt Charme Asserdal päätyi Suomeen vuonna 1974 Solvallan huutokaupasta. Timo Eve oli jo huutokaupassa iskenyt silmänsä tammaan, mutta hevonen meni häneltä kuitenkin sivu suun.

Eve ei luovuttanut ja heti kun Charme oli päässyt karanteenin kautta Suomeen, lähti hän hieromaan hevoskauppoja silloisten omistajien kanssa. Charme Asserdal vaihtoi omistajaa vuonna 1975, kun Eve vaihtoi sen omaan suomalaistammaansa ja maksoi väliä 13580 markkaa.

Lopullisen läpimurtonsa Charme teki vuonna 1977 Tukholman Jubileumspokalenissa, jossa tamma yllätti ja voitti kaikki Euroopan ykköshevoset.

Huippuvuosinaan Charme Asserdal kiersi liki kaikki Euroopan merkittävimmät raviradat ja vieraili Yhdysvalloissakin kahdesti. Tähtitamma keräsi Suomessa ennennäkemättömän yleisö- ja mediahuomion. Lehdistö raportoi kilpaa hevosen kisamatkoilta ja sille perustettiin oma ihailijakerho.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto