Hyppää pääsisältöön

Ravuri Charme Asserdal oli suomalainen tähtitamma

Charme Asserdal (1973–2002) oli huippuvuosinaan koko kansan julkkisravuri. Tammaa lennätettiin kansainvälisissä kisoissa ympäri maailman. Dokumentissa Suomalainen kuningatar seurataan Charmen elämää raviradoilla ja sen ulkopuolella viimeisen kilpailukauden aikana vuonna 1980.

Ruotsissa vuonna 1973 syntynyt Charme Asserdal päätyi Suomeen vuonna 1974 Solvallan huutokaupasta. Timo Eve oli jo huutokaupassa iskenyt silmänsä tammaan, mutta hevonen meni häneltä kuitenkin sivu suun.

Eve ei luovuttanut ja heti kun Charme oli päässyt karanteenin kautta Suomeen, lähti hän hieromaan hevoskauppoja silloisten omistajien kanssa. Charme Asserdal vaihtoi omistajaa vuonna 1975, kun Eve vaihtoi sen omaan suomalaistammaansa ja maksoi väliä 13580 markkaa.

Lopullisen läpimurtonsa Charme teki vuonna 1977 Tukholman Jubileumspokalenissa, jossa tamma yllätti ja voitti kaikki Euroopan ykköshevoset.

Huippuvuosinaan Charme Asserdal kiersi liki kaikki Euroopan merkittävimmät raviradat ja vieraili Yhdysvalloissakin kahdesti. Tähtitamma keräsi Suomessa ennennäkemättömän yleisö- ja mediahuomion. Lehdistö raportoi kilpaa hevosen kisamatkoilta ja sille perustettiin oma ihailijakerho.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto