Hyppää pääsisältöön

Ravuri Charme Asserdal oli suomalainen tähtitamma

Charme Asserdal (1973–2002) oli huippuvuosinaan koko kansan julkkisravuri. Tammaa lennätettiin kansainvälisissä kisoissa ympäri maailman. Dokumentissa Suomalainen kuningatar seurataan Charmen elämää raviradoilla ja sen ulkopuolella viimeisen kilpailukauden aikana vuonna 1980.

Ruotsissa vuonna 1973 syntynyt Charme Asserdal päätyi Suomeen vuonna 1974 Solvallan huutokaupasta. Timo Eve oli jo huutokaupassa iskenyt silmänsä tammaan, mutta hevonen meni häneltä kuitenkin sivu suun.

Eve ei luovuttanut ja heti kun Charme oli päässyt karanteenin kautta Suomeen, lähti hän hieromaan hevoskauppoja silloisten omistajien kanssa. Charme Asserdal vaihtoi omistajaa vuonna 1975, kun Eve vaihtoi sen omaan suomalaistammaansa ja maksoi väliä 13580 markkaa.

Lopullisen läpimurtonsa Charme teki vuonna 1977 Tukholman Jubileumspokalenissa, jossa tamma yllätti ja voitti kaikki Euroopan ykköshevoset.

Huippuvuosinaan Charme Asserdal kiersi liki kaikki Euroopan merkittävimmät raviradat ja vieraili Yhdysvalloissakin kahdesti. Tähtitamma keräsi Suomessa ennennäkemättömän yleisö- ja mediahuomion. Lehdistö raportoi kilpaa hevosen kisamatkoilta ja sille perustettiin oma ihailijakerho.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto