Hyppää pääsisältöön

Eläinlääkäri Talvio tiukkana: vain huippukuntoisena kisaradalle

Esteratsastusradalla
Esteratsastusradalla Kuva: Yle / Ystäväni hevonen ystäväni hevonen

Grand Prix -luokat vaativat paljon niin ratsastajalta kuin hevoseltakin. Jotta kilparadoilla nähtäisiin vain terveitä ratsuja, on jokaisessa kilpailuissa eläinlääkäri valvomassa hevosten hyvinvointia. Erityisen tärkeää eläinlääkärin valvonta on vaativissa luokissa, joissa ratsukko joutuu radalla sekä fyysisesti että psyykkisesti äärimmilleen. Hevoset Stadikalla -tapahtuman eläinlääkärinä toimi kokenut Timo Talvio.

eläinlääkäri tarkastaa hevosta ennen kilpailuradalle menoa
eläinlääkäri tarkastaa hevosta ennen kilpailuradalle menoa Kuva: Emmakaisa Jokiniemi eläinlääkäri talvio tiukkana: vain huippukuntoisena kisaradalle

Talvion mukaan Grand Prix -tasolla ratsastajat ovat yleensä hyvin perillä hevosen sekä fyysisestä että psyykkisestä hyvinvoinnista. Alemmilla tasoilla hän kuitenkin kertoo törmänneensä siihen, ettei välttämättä tunnisteta onko hevonen kilpailukunnossa.

- Hevosta voidaan esimerkiksi rangaista tottelemattomuudesta, vaikka käytös olisi seurausta hevosen huonosta voinnista.

Joskus ratsastajan täytyy ajatella hevosen hyvinvointia, vaikka poisjääminen harmitttaisi kuinka. Talvion tytär Eveliina Talvio esimerkiksi jätti Hevoset Stadikalla -tapahtuman Poni Grand Prix –finaalin väliin, koska poni ei tuntunut hyvältä.

eläinlääkäri tarkastaa hevosta ennen kilpailuradalle menoa
eläinlääkäri tarkastaa hevosta ennen kilpailuradalle menoa Kuva: Emmakaisa Jokiniemi eläinlääkäri talvio tiukkana: vain huippukuntoisena kisaradalle

Kilpailutilanteessa jännitys on sekä ratsastajalle että hevoselle luonnollista huolimatta siitä, onko ratsukolla takanaan tuhansia esteratoja vai onko kyseessä ensimmäiset kilpailut. Hyvän suorituksen takaamiseksi sekä ratsastajan että hevosen kilpailujännityksen pitää kuitenkin pysyä kohtuullisena.

Osa hevosista on niin herkkiä, että niiden terveydentila voi huonontua kilpailuiden alla pelkästään stressin vuoksi. Talvion mukaan kaikkien hevosten psyyke ei riitä GP-tasolla kilpailuun, vaikka hevonen fysiikan puolesta selviäisikin kansainvälisillä radoilla.

- Joillakin hevosilla kilpailustressi voi kasvaa niin suureksi, ettei sitä pysty hallitsemaan normaalikonsteilla.

Hevosen kilpailustressi voi näkyä fyysisinä oireina, se voi esimerkiksi olla niin jännittynyt, ettei liiku oikein. Yksi selkeä stressin oire on se, ettei hevonen syö tai juo. Hevonen voi viestiä stressistä myös hangoittelemalla vastaan esimerkiksi kuljetuskoppiin menossa.

- Pitäisi muistaa, että terveellä ja hyvätuulisella hevosella on yleensä pyrkimys miellyttää ratsastajaa. Jos hevonen oikuttelee sille epätyypillisellä tavalla, silloin on syytä epäillä, että hevosella ei ole kaikki hyvin.

Ratsukko menossa kentälle
Ratsukko menossa kentälle Kuva: Emmakaisa Jokiniemi eläinlääkäri talvio tiukkana: vain huippukuntoisena kisaradalle

Hyvinvoiva huippuhevonen on jännittävässä kilpailutilanteessakin rento ja keskittynyt. Hevosen kilpailustressin hallinta lähtee siitä, että rutiinit säilyvät myös kilpailutilanteissa.

- Meidän omilla hevosilla on ihan normaali ruokinta ennen kilpailuja. Hevoselle on tärkeää, että ennen kilpailuja tehdään tavallisia asioita tavallisessa järjestyksessä, oli kyse sitten harraste- tai GP-sarjasta.

Mikään hevonen ei ole syntyessään valmis kilpailutilanteisiin. Huippuhevosetkin ovat tottuneet pikku hiljaa suuriin kilpailuareenoihin ja raikuviin aplodeihin, tuomarikellon kilahdukseen ja ruuhkaisiin verryttelyihin.

Esimerkiksi lauantain Racing Trophy -finaalin 5-vuotiaiden sarjassa nuoret hevoset päästettiin tutustumaan kilpailurataan ennen suoritusta, jotta ratsastajat pystyivät näyttämään esteitä isoon stadioniin tottumattomille hevosille.

- Yhdestä huonosta kokemuksesta hevoselle voi jäädä lopunikäinen muisto mistä tahansa, yksittäisestä esteestä, kuljetuksesta tai paikasta. Huippuhevonen on yleensä hyvin herkkä ja haavoittuvainen. Se on meidän ihmisten tehtävä valvoa, että hevonen ei joudu liian vaativan suorituksen eteen, oli sitten kyse fyysisestä tai psyykkisestä tilasta ja tilanteesta.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.