Hyppää pääsisältöön

Islamin vieraana

Lapset haistelevat ruusun terälehtiä ruusuvesitislaamon pihalla Iranin Ghamsarissa.
Iranissa ruusun terälehdistä tuotettua ruusuvettä viedään mm. Mekkaan. Lapset haistelevat ruusun terälehtiä ruusuvesitislaamon pihalla Iranin Ghamsarissa. Kuva: Yle/Rita Strömmer Iran,Ruusut,islamin vieraana

6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

Islamin viisi peruspilaria:

 • uskontunnustus
 • rukous
 • paasto
 • almuvero
 • pyhiinvaellus

Yli viidesosa maapallon väestöstä lukeutuu muslimeihin. Islamilainen maailma ulottuu Marokosta Indonesiaan ja Keski-Aasiasta Nigeriaan. Islam on nykyään myös eurooppalainen uskonto.

Maailman suurimmat muslimivaltiot ovat Indonesia, Pakistan, Intia, Bangladesh, Turkki, Egypti ja Iran. Islamilainen maailma on paitsi maantieteellinen niin myös ideologinen käsite. Arabian kieltä puhuvat ovat islamia tunnustavien joukossa vähemmistönä. Arabiankielinen maailma pitää kuitenkin yhä johtoasemaa islamin tulkinnassa shiialaisen Iranin ohella.

Yhtenäistä ”islamilaista kulttuuria” ei ole olemassa, vaan nimikkeen alle mahtuvat kielellisesti ja kulttuurisesti toisistaan huimasti eroavat yhteiskunnat. Näistä eroista huolimatta ovat islamin peruspilarit kaikkialla samat.

Ohjelmasarja pyrkii antamaan kuvan erilaisista islamilaisista kulttuureista eri puolilla islamilaista maailmaa – Iranissa, Syyriassa, Malesiassa, Turkissa ja Egyptissä – ohjelmissa, jotka sisältävät enemmän kulttuuria ja historiaa kuin uskontoa, vaikka myös islamin peruskäsitteet saavat selityksen.

Islamin vaikutteita etsitään muun muassa musiikista, kuvataiteista, arkkitehtuurista, ruokapöydästä, ruumiinkulttuurista ja nukketeatterista.

1. Andalusia – islamin portti Eurooppaan

Matka alkaa Etelä-Espanjasta, Andalusiasta, jonka kautta islam aikoinaan tuli Eurooppaan ja jossa etsitään islamilaisia vaikutteita länsimaisesta kulttuurista mm. musiikista.

2. Iran – ruusuja ja mystiikkaa

Iranissa ruusuveden tuoksu vie ajatukset mystiikkaan, mutta ohjelmassa tutustutaan myös mm. islamilaiseen ja persialaiseen kuvataiteeseen.

3. Syyria – tarinankertojain maa

Kolmas ohjelma vie tarinankertojain maahan Syyriaan, jossa tutustutaan mm. islamilaiseen kaupunkiarkkitehtuuriin kylpylöineen ja majataloineen, kaupankäynnin ja sodan sääntöihin sekä ’jihad’-sanan merkitykseen. Ohjelmassa Syyria näyttäytyy sellaisena, kuin se oli vuonna 2003 - moni kaupunki ja rakennus on sen jälkeen tuhoutunut.

4. Malesia – lohikäärmeiden tanssia Koraanin ehdoilla

Malesiassa tutustutaan Kaakkois-Aasian islamilaisuuteen sekä eri uskontojen sulautumiseen islamilaisessa yhteiskunnassa. Lisäksi päästään käärmetemppeliin, islamilaisiin häihin ja Borneon sademetsiin.

5. Turkki – ruokaa ja rukouksia

Viides ohjelma vie Turkkiin ja matkalle kulinarismiin – ovathan paasto ja yösyöminen olennainen osa islamilaisuutta. Koraani määrittelee kyllä ruoka-aineita, mutta ei tuomitse notkuvia herkkupöytiä. Tarjolla on värien loistoa lautasella ja moskeijoissa.

6. Egypti – uuden kulttuurin kehto

Egyptissä tutustutaan vaihtoehtoiseen egyptiläiseen kulttuuriin kirjallisuuden, musiikin, keppitaistelujen ja nukketeatterin saattelemana. Kulttuurien kirjoa ovat muokanneet vuosituhantiset traditiot ja islamilaisuus.

Moskeijan portilla. Qum, Iran. Kuva: Rauli Virtanen / Yle.

Moskeijan portilla. Qum, Iran. Kuva: Rauli Virtanen / Yle.Moskeijan portilla. Qum, Iran. Kuva: Rauli Virtanen / Yle.
Alhambran palatsi, Granada. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Alhambran palatsi, Granada. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Alhambran palatsi, Granada. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Rondan kaupunki Andalusiassa oli merkittävä islamilaisen kulttuurin keskus. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Rondan kaupunki Andalusiassa oli merkittävä islamilaisen kulttuurin keskus. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Rondan kaupunki Andalusiassa oli merkittävä islamilaisen kulttuurin keskus. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Rukoushetki voimailusalissa Iranissa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Rukoushetki voimailusalissa Iranissa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Rukoushetki voimailusalissa Iranissa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Naisia kadulla Qumissa. Kuva: Rauli Virtanen / Yle.

Naisia kadulla Qumissa. Kuva: Rauli Virtanen / Yle.Naisia kadulla Qumissa. Kuva: Rauli Virtanen / Yle.
Syyrian beduiineja. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Syyrian beduiineja. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Syyrian beduiineja. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Basaarikauppaa Syyriassa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Basaarikauppaa Syyriassa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Basaarikauppaa Syyriassa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Umayyadin moskeijan ovella on kuhinaa. Damaskos, Syyria. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Umayyadin moskeijan ovella on kuhinaa. Damaskos, Syyria. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Umayyadin moskeijan ovella on kuhinaa. Damaskos, Syyria. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Muslimihäät Malesiassa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Muslimihäät Malesiassa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Muslimihäät Malesiassa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Malesialainen muslimipoika rukoilee. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Malesialainen muslimipoika rukoilee. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Malesialainen muslimipoika rukoilee. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Musliminaisia Kuala Lumpurissa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Musliminaisia Kuala Lumpurissa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Musliminaisia Kuala Lumpurissa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Rinkeliä välipalaksi Istanbulin maustebasaarin edustalla. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Rinkeliä välipalaksi Istanbulin maustebasaarin edustalla. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Rinkeliä välipalaksi Istanbulin maustebasaarin edustalla. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Pikaruokakioski Istanbulissa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Pikaruokakioski Istanbulissa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Pikaruokakioski Istanbulissa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Sininen moskeija, Istanbul. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Sininen moskeija, Istanbul. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Sininen moskeija, Istanbul. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Kairon basaarissa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Kairon basaarissa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Kairon basaarissa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Niili virtaa Kairon halki. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Niili virtaa Kairon halki. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Niili virtaa Kairon halki. Kuva: Rita Strömmer / Yle.
Vesipiipunpolttaja Kairossa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Vesipiipunpolttaja Kairossa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.Vesipiipunpolttaja Kairossa. Kuva: Rita Strömmer / Yle.

Perustuu ohjelmasarjaan: Islamin vieraana.  Tuotanto: Rita Strömmer, Coolvision Oy.  Vuosi: 2003.

Lisää ohjelmasta

Ihminen ja yhteiskunta

 • Savuton Suomi ulottuu koteihin – mihin asukkaan pitää varautua?

  Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeelle.

  Suomesta halutaan savuton vuoteen 2030 mennessä. Valtionhallinnon kunnianhimoinen tavoite näkyy jo tänä vuonna taloyhtiöissä, kun tupakointikieltoa voidaan hakea asunnon parvekkeelle tai jopa asunnon sisätiloihin. Tupakointikieltoa haetaan kunnalta yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Kunta voi määrätä kiellon, vaikka asunnoissa ei tupakoida.

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

  Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

  Kuka olikaan Minna Canth ja miksi hänellä on oma juhlapäivänsä? Mikä on kekri, entä mitä tekemistä sillä on Halloweenin kanssa vai onko mitään? Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä!

 • 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

  Pienelläkin rahasummalla pääsee sijoittamisen alkuun

  Oletko harkinnut sijoittamista? Kannattaako sijoittaa rahastoihin vai pörssiosakkeisiin? Milloin kannattaa ostaa, milloin myydä? Miten hoituu verotus? Tässä 10 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

 • Kuningaskuluttaja: Testaa, oletko taitava toriostaja

  Torilla hinnat saa ilmoittaa toisin kuin kaupassa.

  Torikaupassa marjojen ja vihannesten hinnat saa ilmoittaa tilavuuden mukaan, toisin kuin tavallisessa kaupassa. Nippuina myytävien vihannesten kilohintaakaan ei tarvitse kertoa. Käytössä on myös mittayksiköitä, joihin marketeissa ei törmää. Tunnetko nämä torikaupan perinteiset mitat ja vakiintuneet tavat?

 • Kuntavaalit - 10 kiinnostavaa faktaa

  Mistä kuntavaaleissa oikein äänestetään?

  Mistä kuntavaaleissa äänestetään? Eivätkö maakunnat kaappaa valtaa ja rahat? Katso kahden minuutin video ja lue kymmenen faktaa.

 • Oudot tunteet

  Mikä selittää omituiset kokemukset?

  Miksi jotkut ihmiset sylkevät mustan kissan nähdessään? Entä mistä syntyy déjà vu, kummallinen tuttuuden tunne? Oudot tunteet -sarjassa pohditaan näiden lisäksi myös mm. flow-tilaa, migreeniä, rakastumista, humalaa ja unihalvausta. Mikä selittää nämä monelle niin tutut, mutta omituiset kokemukset?

 • Tuliko riita juristin kanssa? — 5 väylää valittaa

  Kuluttajansuoja koskee myös lakipalveluita.

  Ostamaansa lakipalveluun tyytymätön kuluttaja on tenkkapoon edessä pohtiessaan, uskaltaako juristin kanssa ruveta riitelemään. Päätä joutuu raapimaan myös sen suhteen, mikä on oikea paikka valittaa. Lakipalveluita kuitenkin koskee samanlainen kuluttajansuoja kuin muitakin palveluita. Niistä voi valittaa ilmaiseksi kuluttajaviranomaisille tai asianajajia valvovaan Valvontalautakuntaan, kertoo Kuningaskuluttaja.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Kalliit kulissit

  Miten terveellä pohjalla rahankäyttösi on?

  Viisiosainen ohjelmasarja, joka haastaa nuoret laittamaan oman rahankäyttönsä terveelle pohjalle. Jokaisessa osassa kaksi yhdeksäsluokkalaista kahden nuoren paria saa tehtävän, jonka suoritusta kommentoi ihan oikea Martta.

 • Keisarit ja Suomi

  Viisi keisaria ja viisi erilaista elämäntarinaa.

  Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Vuonna 1808 Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita, mutta keisareiden ajan päättyessä se oli saavuttanut Euroopan keskitason.

 • Miksi demokratia?

  10 kysymystä, miksi demokratia on tärkeää.

  Kuka hallitsee maailmaa? Onko hyviä diktaattoreita olemassa? Voiko terrorismi tuhota demokratian? Julkkikset, poliitikot ja tavikset eri puolilla maailmaa vastaavat kymmeneen demokratiaa koskevaan kysymykseen.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?