Hyppää pääsisältöön

Oppia kantapään kautta GP-radalla

Hevonen ja ratsastaja esteratsastusradalla
Hevonen ja ratsastaja esteratsastusradalla Kuva: Yle / Ystäväni hevonen ystäväni hevonen

Olympiastadionilla Grand Prix –radan ratsastaminen Hevoset Stadikalla -tapahtumassa oli kaikille ratsastajille ainutlaatuinen tilaisuus. Hanna Tardiveau lähti ratsastamaan voitosta. Kisaviikonloppu ei kuitenkaan mennyt ihan suunnitelmien mukaan.

Sarjakilpailun kolmannelta sijalta startanneen Tardiveaun saldona oli kaksi hylättyä rataa ja kolmannelta radalta 20 virhepistettä. Bonuksena myös murtunut rintalasta.

Ratsastaja putoamassa hevosen selästä
Ratsastaja putoamassa hevosen selästä Kuva: Emmi Kähkönen oppia kantapään kautta gp-radalla

- Oli suuri virhe startata kolmella hevosella samaan luokkaan.

Tämän vuoden Finnderbyn ja PM-kilpailujen voittajan GP-finaalin kaksi rataa kolmesta loppui putoamiseen.

Kompastuskiveksi muodostui aikataulutus. Belgiassa ja Ranskassa harjoitellut ja kilpaillut Tardiveau on ehtinyt tottua ulkomailla väljempään kilpailuaikataulun, eikä osannut varautua siihen, että kotimaan kisoissa osallistujia oli olennaisesti vähemmän. Ratsastuksen ammattilainenkaan ei ole immuuni virhearvioille.

ratsastaja taluttaa hevosta pois esteradalta
ratsastaja taluttaa hevosta pois esteradalta Kuva: Emmi Kähkönen oppia kantapään kautta gp-radalla

- Suomessa kolmen hevosen ottaminen yhteen luokkaan on käytännössä katsoen mahdotonta. Olen tottunut ulkomailla siihen, että suorituksien välissä jää enemmän aikaa valmistautua ja verrytellä, kun ratsukoita on niin paljon enemmän kuin Suomessa.

Tardiveaun mukaan ammattilaisen resepti onnistuneeseen kilpailusuoritukseen koostuu perusasioista: rentoudesta, suunnitelmallisuudesta ja päättäväisyydestä.

Rentous

Tardiveaun mukaan ratsastajan hermostuminen tarttuu helposti myös hevoseen. Olympiastadionilla hän oli havaitsevinaan, että hevoset olivat jännittyneempiä kuin tavallisesti kilpailutilanteessa.

- Hevosen saa rennoksi sillä, että on itsekin rento. Koen olevani aika rento tyyppi, enkä niinkään jännitä kisoissa. Toisaalta onhan se jännitys aina jollakin tavalla alitajunnassa.

Suunnitelmallisuus

Tardiveau muistuttaa, että kilpailupäivää ei voi suunnitella minuutilleen, sillä tilnateissa täytyy mennä hevosen ehdoilla.

- Tietysti pyrin siihen, ettei hylättyjä ratoja tulisi. Tietysti kun ollaan hevosten kanssa tekemisissä, niin koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu. Itse pitäisi pystyä tekemään jokaisella radalla 110 prosenttisesti.

Tardiveau painottaa myös taustatiimin tärkeyttä tiukoissa paikoissa. Kolmen hevosen hoitaminen kilpailupäivän aikana ei onnistu yksin. Tardiveaun kilpailutiimiin kuuluvat kaksi hoitajaa, lisäksi isä toimii kuljettajana ja aviomies henkisenä tukena.

- Onneksi viikonlopun kilpailuissa oli taas ympärillä hyvä porukka. joka pisti minuun vauhtia epäonnistuneena kisapäivänä.

Valkoinen hevonen hyppää esteen
Valkoinen hevonen hyppää esteen Kuva: Emmi Kähkönen oppia kantapään kautta gp-radalla

Päättäväisyys

Esteillä vaaditaan sekä ratsastajalta että hevoselta kovaa päätä.

- Epäonnistumisiahan tässä lajissa tulee ja ne pitää osata heti unohtaa. Unohtamisen oppii vaan kokemuksen kautta.

Valkoinen hevonen hyppää esteen
Valkoinen hevonen hyppää esteen Kuva: Emmi Kähkönen oppia kantapään kautta gp-radalla

Viimeiseksi Tardiveau muistuttaa, ettei ammattilaisratsastajakaan tule koskaan valmiiksi. Epäonnistumisia tulee uralla eteen - maailma ei lopu niihin ja niistä pitää ottaa opiksi. Ajatuksien kerääminen ei aina onnistu ammattilaiseltakaan. Tardeveaulle viikonlopun tiukassa aikataulussa epäonnistumisia tuli rata toisensa jälkeen, eikä kokemus ja päättäväisyyskään auttaneet

- Stadikalla epäonnistuminen otti koville. Nyt haluan kuitenkin vain saada itseni kuntoon. Mielelläni hyppäisin HIHS:ssä, mutta katsotaan miten parannun. Jos en ole siihen mennessä kunnossa, niin sitten katson eteenpäin kohti uutta kautta ja uusia tavoitteita.

Kirjoittanut: Emmakaisa Jokiniemi

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.