Hyppää pääsisältöön

Dartsia Suomessa 1990-luvulla

Pubeista kilpaurheiluksi ponnistanut, alkujaan brittiläinen tikanheitto, eli darts, oli Suomessa suosionsa huipulla 1990-luvulla, jolloin lajin tärkeimpiä kisoja televisioitiin ahkerasti. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty Suomessa järjestettyjä kilpailuja, joissa vieraili muun muassa lajin tuleva moninkertainen maailmanmestari.

Koosteen ensimmäisessä videotaltioinnissa mitellään miesten Euroopan parimestaruuden voitosta vuonna 1992. Kilpailupaikkana on keravalainen sisähuvipuisto Planet FunFun, jossa suomalaiset Kexi Heinäharju ja Aulis Nissinen kohtasivat skottiparivaljakon Jamie Harveyn ja Ronnie Sharpin.

Koosteen toinen näyte sisältää vain kotimaista dartsia. Kaksipäiväinen Suomen Cup kilvoiteltiin vuonna 1994 Helsingin Marina Congress Centerissä peräti 1200 kilpailijan kesken, viidessä sarjassa. Videon alussa Suomen Cupin kolminkertainen voittaja Eila Nikander kertoo lajista ja siitä, mikä on pelissä todellisuudessa tärkeintä. Itse kisassa erityismaininnan ansaitsee naisten yksilösarjan finaali (alkamisaika "52:40), jonka päätöskierros ja sen ratkaisu on tv-dartsia kutkuttavimmillaan.

Kolmas ohjelma on vuoden 1995 Finnish Openista, jossa vieraili myös hollantilainen Raymond "Reiska" van Barneveld. Barneveld voitti urallaan myöhemmin dartsin BDO-maailmanmestaruussarjan peräti neljä kertaa sekä PDC-sarjan maailmanmestaruuden kertaalleen. Videoklipin alussa esitellään myös kilpadartsin säännöt.