Hyppää pääsisältöön

Dartsia Suomessa 1990-luvulla

Pubeista kilpaurheiluksi ponnistanut, alkujaan brittiläinen tikanheitto, eli darts, oli Suomessa suosionsa huipulla 1990-luvulla, jolloin lajin tärkeimpiä kisoja televisioitiin ahkerasti. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty Suomessa järjestettyjä kilpailuja, joissa vieraili muun muassa lajin tuleva moninkertainen maailmanmestari.

Koosteen ensimmäisessä videotaltioinnissa mitellään miesten Euroopan parimestaruuden voitosta vuonna 1992. Kilpailupaikkana on keravalainen sisähuvipuisto Planet FunFun, jossa suomalaiset Kexi Heinäharju ja Aulis Nissinen kohtasivat skottiparivaljakon Jamie Harveyn ja Ronnie Sharpin.

Koosteen toinen näyte sisältää vain kotimaista dartsia. Kaksipäiväinen Suomen Cup kilvoiteltiin vuonna 1994 Helsingin Marina Congress Centerissä peräti 1200 kilpailijan kesken, viidessä sarjassa. Videon alussa Suomen Cupin kolminkertainen voittaja Eila Nikander kertoo lajista ja siitä, mikä on pelissä todellisuudessa tärkeintä. Itse kisassa erityismaininnan ansaitsee naisten yksilösarjan finaali (alkamisaika "52:40), jonka päätöskierros ja sen ratkaisu on tv-dartsia kutkuttavimmillaan.

Kolmas ohjelma on vuoden 1995 Finnish Openista, jossa vieraili myös hollantilainen Raymond "Reiska" van Barneveld. Barneveld voitti urallaan myöhemmin dartsin BDO-maailmanmestaruussarjan peräti neljä kertaa sekä PDC-sarjan maailmanmestaruuden kertaalleen. Videoklipin alussa esitellään myös kilpadartsin säännöt.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto