Hyppää pääsisältöön

Dartsia Suomessa 1990-luvulla

Pubeista kilpaurheiluksi ponnistanut, alkujaan brittiläinen tikanheitto, eli darts, oli Suomessa suosionsa huipulla 1990-luvulla, jolloin lajin tärkeimpiä kisoja televisioitiin ahkerasti. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty Suomessa järjestettyjä kilpailuja, joissa vieraili muun muassa lajin tuleva moninkertainen maailmanmestari.

Koosteen ensimmäisessä videotaltioinnissa mitellään miesten Euroopan parimestaruuden voitosta vuonna 1992. Kilpailupaikkana on keravalainen sisähuvipuisto Planet FunFun, jossa suomalaiset Kexi Heinäharju ja Aulis Nissinen kohtasivat skottiparivaljakon Jamie Harveyn ja Ronnie Sharpin.

Koosteen toinen näyte sisältää vain kotimaista dartsia. Kaksipäiväinen Suomen Cup kilvoiteltiin vuonna 1994 Helsingin Marina Congress Centerissä peräti 1200 kilpailijan kesken, viidessä sarjassa. Videon alussa Suomen Cupin kolminkertainen voittaja Eila Nikander kertoo lajista ja siitä, mikä on pelissä todellisuudessa tärkeintä. Itse kisassa erityismaininnan ansaitsee naisten yksilösarjan finaali (alkamisaika "52:40), jonka päätöskierros ja sen ratkaisu on tv-dartsia kutkuttavimmillaan.

Kolmas ohjelma on vuoden 1995 Finnish Openista, jossa vieraili myös hollantilainen Raymond "Reiska" van Barneveld. Barneveld voitti urallaan myöhemmin dartsin BDO-maailmanmestaruussarjan peräti neljä kertaa sekä PDC-sarjan maailmanmestaruuden kertaalleen. Videoklipin alussa esitellään myös kilpadartsin säännöt.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto