Hyppää pääsisältöön

Reino Savukoski on itseoppinut hukkuneiden etsijä

Punkaharjulainen Reino Savukoski on itseoppinut hukkuneiden etsijä. Mies käyttää harrastukseensa rutkasti aikaa ja rahaa. Palkkaa ei rankasta työstä makseta, mutta moni kadonneen omainen on Savukoskelle ikuisesti kiitollinen vainajan löytymisestä.

Suomi on tunnetusti tuhansien järvien maa. Vuosittain vesistöihimme hukkuu noin 100-200 henkilöä. Osa vainajista jää löytymättä viranomaisetsinnöissä, tällöin omaisten toivoksi jäävät vapaaehtoiset etsijät.

Reino Savukoski on ensimmäinen suomalainen yksityishenkilö, joka on erikoistunut hukkuneiden etsintään. Vuonna 2008 esitetyssä dokumentissa seurataan likipitäen Savukosken pitkäjänteistä etsintätyötä ympäri Suomen.

Aina kun Savukosken puhelin soi, hän pohtii onko luurin toisessa päässä omainen tai viranomainen, joka tarvitsee hänen apuaan kadonneen etsintään. Omaisten tuskaa hän on helpottanut myös yli Suomen rajojen etsimällä hukkuneita Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa.

Reinon apuna etsintäveneessä häärivät labradorinnoutajat Sonar ja Radar. Yhdeksänvuotias Sonar on ruumiinetsintään koulutettu koira ja osaa jo työnsä mallikkaasti. Viisikuisen Radarin etsintäkoiran ura on vasta alkutekijöissään. Koirat ovat Savukoskelle korvaamaton apu. Kaikkeen ei kuitenkaan aina koirien erinomainen hajuaisti riitä: tuulisella säällä vainajan etsiminen suuresta järvestä tuntuu toisinaan toivottomalta.

Vuonna 2003 perustettu Etsintäveneen tuki ry kerää varoja Savukosken toimintaan. Vuosien aikana harrastukseen on kuitenkin huvennut Savukosken omia rahoja kymmeniätuhansia euroja. Eräällä etsintäreissulla hän toteaakin, ettei hänellä ole enää toista omakotitaloa myydä, jotta saisi uudistettua etsintöihin käytettävää laitteistoa.

Kadonneiden omaisille Savukoski ei halua laskua kirjoittaa. Reilun kahdenkymmenen vuoden aikana Savukoski on löytänyt yli sata kadonneeksi ilmoitettua, vaikka toteaakin ihmisen olevan järvessä pienempi maalitaulu kuin nuppineulan heinäkasassa.

Vuonna 2010 Reino Savukoski lopetti etsintätyöt terveyssyistä, jolloin myös yhdistyksen toiminta loppui. Vuonna 2012 vapaaehtoiset pistivät hynttyyt yhteen, jotta Etsintäveneen tuki ry aloittaisi vapaaehtoistoiminnan uudestaan. Tammikuusta 2013 yhdistys on jatkanut toimintaansa etsintätyön parissa.

Teksti: Mira Sharma

Tietolaatikko

Ohjelmasta on leikattu otteita pois musiikin tekijänoikeudellisista syistä johtuen.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto