Hyppää pääsisältöön

Reino Savukoski oli itseoppinut kadonneiden etsijä

Punkaharjulainen Reino Savukoski (1948–2022) oli itseoppinut kadonneiden etsijä, jonka erikoisosaamista oli hukkuneiden etsintä. Mies käytti harrastukseensa rutkasti aikaa ja rahaa. Palkkaa ei rankasta työstä maksettu, mutta moni kadonneen omainen on Savukoskelle ikuisesti kiitollinen vainajan löytymisestä.

Suomi on tunnetusti tuhansien järvien maa. Vuosittain vesistöihimme hukkuu noin 100-200 henkilöä. Osa vainajista jää löytymättä viranomaisetsinnöissä, tällöin omaisten toivoksi jäävät vapaaehtoiset etsijät.

Reino Savukoski oli ensimmäinen suomalainen yksityishenkilö, joka erikoistui hukkuneiden etsintään. Esa Silanderin vuonna 2008 ohjaamassa dokumentissa Etsivä Savukoski seurattiin Savukosken pitkäjänteistä etsintätyötä ympäri Suomen.

Aina kun Savukosken puhelin soi, hän pohti onko luurin toisessa päässä omainen tai viranomainen, joka tarvitsee hänen apuaan kadonneen etsintään. Omaisten tuskaa hän helpotti myös yli Suomen rajojen etsimällä hukkuneita Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa.

Dokumentissa nähdään, kuinka Reinon apuna etsintäveneessä häärivät labradorinnoutajat Sonar ja Radar. Yhdeksänvuotias Sonar oli ruumiinetsintään koulutettu koira ja osasi jo työnsä mallikkaasti. Viisikuisen Radarin etsintäkoiran ura oli vasta alkutekijöissään. Koirat olivat Savukoskelle korvaamaton apu. Kaikkeen ei aina koirien erinomainen hajuaisti riittänyt: tuulisella säällä vainajan etsiminen suuresta järvestä tuntui toisinaan toivottomalta.

Vuonna 2003 perustettu Etsintäveneen tuki ry keräsi varoja Savukosken toimintaan. Vuosien aikana harrastukseen hupeni myös Savukosken omia rahoja kymmeniätuhansia euroja. Eräällä etsintäreissulla hän dokumentissa toteaakin, ettei hänellä ole enää toista omakotitaloa myydä, jotta saisi uudistettua etsintöihin käytettävää laitteistoa.

Kadonneiden omaisille Savukoski ei halunnut laskua kirjoittaa. Reilun kahdenkymmenen vuoden aikana Savukoski oli löytänyt yli sata kadonneeksi ilmoitettua, vaikka totesikin ihmisen olevan järvessä pienempi maalitaulu kuin nuppineulan heinäkasassa.

Vuonna 2010 Reino Savukoski lopetti etsintätyöt terveyssyistä, jolloin myös yhdistyksen toiminta loppui. Vuonna 2012 vapaaehtoiset pistivät hynttyyt yhteen, jotta Etsintäveneen tuki ry aloittaisi vapaaehtoistoiminnan uudestaan. Yhdistys jatkoi toimintaansa etsintätyön parissa vuoteen 2018 saakka.

Teksti: Mira Sharma

Tietolaatikko

Ohjelmasta on leikattu noin minuutin verran otteita pois musiikin tekijänoikeudellisista syistä johtuen.

Kommentit