Hyppää pääsisältöön

EU-kansalaisuus myytävänä

Romanian passista on tullut hämäräbisneksen vetävä kauppakohde Moldovassa. Voiko kuka tahansa ostaa EU:n kansalaisuuden?

Tietolaatikko

Ohjelmasta on jouduttu poistamaan pätkiä tekijänoikeusrajoitteiden vuoksi. Ohjelma on nähtävillä vain Suomessa.

Romania liittyi Euroopan unioniin vuonna 2007.

Ulkolinjan dokumentissa vuodelta 2012 perehdytään kansalaisuuskauppaan Romaniassa ja Moldovassa.

Moldovalaisella Vasile Selarulla on mielenkiintoinen sukutausta. Virallisten asiakirjojen mukaan hänen isoäitinsä on Svetlana Allilujeva, diktaattori Josif Stalinin tytär. Selarun isoisä on puolestaan Ostap Bender, neuvostoliittolaisen veijariromaanin päähenkilö. Todellisuudessa Selarun isovanhemmat ovat aivan tavallisia moldovalaisia.

Tekaistu sukuyhteys Staliniin ja romaanihenkilöön on kolmen tutkivan toimittajan yhteisprojekti. Toimittajat ryhtyivät selvittämään huhuja Romanian kansalaisuusprosessin ympärillä pyörivästä korruptiosta. Vasile Selaru päätti tekeytyä Romanian kansalaisuuden hakijaksi ja kokeili, voiko naapurimaan passia varten väärentää omat sukujuurensa romanialaisiksi. Tulos on hätkähdyttävä: Chisinaun siviiliarkistosta toimitettiin maksua vastaan kaikki halutut asiakirjat halutuilla nimillä ja syntymäpaikoilla. Romanian kansalaisuusviraston työntekijä Bukarestissa totesi, että Selaru on oikeutettu hakemaan niiden nojalla Romanian kansalaisuutta. - Meitä auttanut välittäjä sanoi, että tuokaa minulle Siperiasta kuka tahansa venäläinen, niin teen hänestä romanialaisen. Näin näyttää olevan, sanoo toimittajaryhmän toinen jäsen Vasile Calugareanu.

Euroopan köyhimmän maan Moldovan asukkaat voivat hakea laillisesti Romanian ja sitä kautta EU:n kansalaisuutta historiallisista syistä: suurin osa nyky-Moldovaa oli osa Romaniaa ennen toista maailmansotaa. Kansalaisuuden saamiseksi on todistettava, että isovanhemmat olivat ennen sotaa Romanian kansalaisia. Virallisesti vuoteen 2012 mennessä 250 000 moldovalaista oli saanut EU-passin Romanian kautta. Monet epäilevät luvun lähentelevän miljoonaa. Markkinoille on kuitenkin ilmaantunut liuta pääasiassa internetissä mainostavia yrityksiä, jotka lupaavat järjestää Romanian kansalaisuuden kaikille halukkaille. Käytännössä bisnes on suunnattu lähinnä venäläisille. Venäläisiä ja muita entisen Neuvostoliiton asukkaita Romanian passi houkuttaa, koska se on EU-passi, jolla voi matkustaa käytännössä ilman rajoituksia. Venäjän passilla joutuu joka paikkaan hakemaan viisumin.

Välittäjät sanovat hankkivansa hakijalle sopivat romanialaiset sukujuuret moldovalaisista arkistoista. Kaikki perustuu korruptioon: Moldova ja Romania ovat Euroopan pahiten korruptoituneita maita. Moldovan ja Romanian viranomaisten mukaan liikkeellä on yksittäisiä huijareita mutta vilpilliset hakemukset karsiutuvat seulassa. Ohjelman toinen päähenkilö moskovalainen Jelena lähtee selvittämään asiaa. Romanian Chisinaun konsulaatin edustalla on pitkä jono kansalaisuutta hakevia ihmisiä. Lyhyen kyselykierroksen jälkeen ilmaantuu heti halukas auttaja: Romanian kansalaisuus ja EU-passi luvataan järjestää myös ilman tarvittavia romanialaisia sukujuuria. Hinta on 6000 euroa.

Teksti: Marko Lönnqvist ja Juhana Säilynoja

Kommentit