Hyppää pääsisältöön

Sano se toisella kotimaisella

Vuosina 1964 ja 1972 taltioiduissa ohjelmissa kurkistetaan ruotsintunneille. Ensimmäisessä näemme, millaista kielenopetus tuolloin oli, toisessa, millaista se olisi voinut olla.

Alppilan yhteiskoulun ruotsinopettaja Ulla R. Lehtonen luotsaa oppilaansa kielen saloihin perinteisin keinoin. Tunnin keskusteluaiheena on Strömin perheen veikkausvoitto. Opettajan kysymyksiin vastataan seisten. Opettaja näyttää, miten veikkauskuponki täytetään. Lopuksi harjoitellaan deklinaatioita palloheittelyn avulla.

Vuonna 1972 opettaja Lehtonen on mukana demonstroimassa täysin uudenlaista opetusmenetelmää. Yhdysvaltalaisen J. Lloyd Trumpin kehittelemässä metodissa kielenopiskelu toteutetaan tiiviissä yhteistyössä muiden oppiaineiden kanssa. Keskeisessä roolissa ovat erilaiset ryhmätyöt, muunneltavat luokkahuoneet ja opettajan rooli vain neuvonantajana. Uudenlainen tuntikehys sekä erityisesti tilajako esitellään ohjelmassa seikkaperäisesti.

Näemme esimerkin, missä oppilaat opiskelevat kaupunkimaantiedettä ruotsiksi erilaisten ryhmätöiden muodossa. Osa valmistaa aiheesta esitelmän, osa kirjoittaa aineen, osa keskustelee aiheesta natiivin kanssa, osa vastaa suomenkielisiin kysymyksiin ruotsinkielisen aineiston perusteella.

Lopuksi kuulemme, millaisia kokemuksia Lloyd Trumpin metodista oli Yhdysvalloissa ollut. Oppilaat olivat kiittäneet, mutta opettajille uudenlaisten tuntien valmistelu oli ollut liian raskasta.

Teksti: Petra Himberg

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto