Hyppää pääsisältöön

Lihaton lokakuu on purrut kansaan – lähes 20 000 lupautunut mukaan

Docventuresin masinoiva Lihaton lokakuu on saanut lihaa rakastavat suomalaiset sankoin määrin lupautumaan elämään kuukauden ilman pihvejä ja lihapullia.

Lihaton lokakuu // Kuva: Docventures/Lihaton lokakuu

Maailman päräyttävimpiä dokumentteja esittävän Docventuresin Riku Rantala otti reilu viikko sitten vastaan ympäristöaktiivi Leo Straniuksen haasteen lihattomasta kuukaudesta. Ylipäällikkö Rantala kuitenkin kaipasi Suomen kansan henkistä tukea, ja haastoikin kaikki mukaan Lihattomaan lokakuuhun. Maanantaina Facebookissa startannut tapahtuma on kerännyt jo huikeat 18 000 osallistujaa.

- Minulle on lahjoitettu muun muassa soijaproteiinipatukoita, jotka tulevat tarpeeseen. Joudun vaihtamaan makkaran terveellisempään ruokaan ja toivoisin vielä ruokavinkkejä, Rantala kehottaa yleisöään.

Suomalainen pisteli poskeensa viime vuonna keskimäärin 78 kiloa lihaa, jonka tuotantoon käytetään 550 000 litraa vettä. Kuukauden lihattomalla säästyy siten 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä, mikä tekee tämänhetkisen osallistujamäärän mukaan 810 miljoonaa säästettyä vesilitraa! Lihaton lokakuu kuitenkin herätti eräässä kuuntelijassamme epäilyksen siemenen.

- Ovatko teurastamot varautuneet siihen, että Lihattomana lokakuuna menee vähemmän lihaa kaupaksi. Tuskinpa. Lihaton lokakuu tarkoittaa siten suurempaa hävikkiä. Voihan tämä olla ihan hyvä statement, mutta ei nyt viitsitä leuhkia, että tällä kampanjalla olisi mitään vaikutusta vedenkäyttöön tai muuhunkaan, nimimerkki Kemppainen kommentoi.

Docventures huomauttaa, että jo yksi lihaton päivä viikossa lokakuun aikana on hyvä alku. Docventures palkitsee lokakuun lopussa puhtaimmat suoritukset, parhaat tarinat ja valokuvat sekä aktiivisimmat lihasta kieltäytyneet yhteisön jäsenet muun muassa kotimaisilla kasviksilla ja Docventuresin t-paidoin.

Lähteet: Docventures