Hyppää pääsisältöön

Matin matka Disneylandista amerikkalaiseen unelmaan

Kymmenvuotias Matti Kokkonen taktikoi itsensä voittoon Aku Ankka -lehden arvonnassa vuonna 1956. Pääpalkintona oli matka Disneylandiin, Kaliforniaan. Reissulla helsinkiläispoika vaikuttui Walt Disneyn tapaamisen lisäksi Amerikasta mahdollisuuksien maana. 16-vuotiaana Matti muutti pysyvästi Yhdysvaltoihin ja amerikkalaisen unelman rakentaminen saattoi alkaa.

Tietolaatikko

Ohjelmasta on jouduttu poistamaan pätkiä tekijänoikeusrajoitteiden vuoksi.

Kaliforniassa suomalaisen elämäntyylin lisäksi taakse jäi entinen nimi Matin muuttuessa englannin kielellä helpommin lausuttavaan muotoon Matt.

Matt pitää Amerikkaa vapaan yrityksen maana. Hänen mukaansa ihmiset, joilla on halua parantaa elämäntilaansa alkavat usein yrittäjiksi. Oman vakuutusyhtiönsä hän perusti vuonna 1975. "Firman menestykseen tarvitaan sisua, sillä että olen suomalainen ei ole mitään merkitystä firman perustamiseen tai sen menestykseen. Pitää olla vain hyvä usko Jumalaan ja tehdä paljon työtä." toteaa Matt.

Viime aikoina työ politiikan parisssa on alkanut kiinnostaa Mattia. Hän on ehdolla osavaltion kansanedustajaksi. Kampanja-apuna alun vastaanhangoittelun jälkeen toimii hänen amerikkalainen vaimonsa Jean Kokkonen "Olen konservatiivinen republikaani." Matt luonnehtii poliittisia näkemyksiään mahdollisille äänestäjille metsästysseuran kokouksessa.

Kuten useimmat konservatiiviset republikaanit myös Matt tukee vahvasti jokaisen amerikkalaisen oikeutta aseenkantoon. Tyypillisesti republikaaninen puolue korostaa yksilön vastuuta, niin myös Matt. Hän katsoo sosialismin olevan pahasta ja tappavan ihmisten yrittämisen halun ja motivaation. "USA:n järjestelmä sallii menestyksen Jumalan antamilla lahjoilla, jos vain vastuulliseesti käytämme niitä. Siksi olen ylpeä amerikkalainen." Kertoo Matt näkemyksiään Lions Clubin kokouksessa. Mattin mukaan rikkaita on turha kadehtia, sillä he työllistävät ihmisiä, toisin kuin köyhät.

Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän nurjat puolet ovat osuneet myös Mattin omalle kohdalle, hänen voitettua ison oikeusjutun vuonna 1994. Voitosta huolimatta Matt joutui itse maksamaan kaikki oikeudenkäyntikulunsa.

Teksti: Mira Sharma

Kommentit