Hyppää pääsisältöön

Matin matka Disneylandista amerikkalaiseen unelmaan

Kymmenvuotias Matti Kokkonen taktikoi itsensä voittoon Aku Ankka -lehden arvonnassa vuonna 1956. Pääpalkintona oli matka Disneylandiin, Kaliforniaan. Reissulla helsinkiläispoika vaikuttui Walt Disneyn tapaamisen lisäksi Amerikasta mahdollisuuksien maana. 16-vuotiaana Matti muutti pysyvästi Yhdysvaltoihin ja amerikkalaisen unelman rakentaminen saattoi alkaa.

Tietolaatikko

Ohjelmasta on jouduttu poistamaan pätkiä tekijänoikeusrajoitteiden vuoksi.

Kaliforniassa suomalaisen elämäntyylin lisäksi taakse jäi entinen nimi Matin muuttuessa englannin kielellä helpommin lausuttavaan muotoon Matt.

Matt pitää Amerikkaa vapaan yrityksen maana. Hänen mukaansa ihmiset, joilla on halua parantaa elämäntilaansa alkavat usein yrittäjiksi. Oman vakuutusyhtiönsä hän perusti vuonna 1975. "Firman menestykseen tarvitaan sisua, sillä että olen suomalainen ei ole mitään merkitystä firman perustamiseen tai sen menestykseen. Pitää olla vain hyvä usko Jumalaan ja tehdä paljon työtä." toteaa Matt.

Viime aikoina työ politiikan parisssa on alkanut kiinnostaa Mattia. Hän on ehdolla osavaltion kansanedustajaksi. Kampanja-apuna alun vastaanhangoittelun jälkeen toimii hänen amerikkalainen vaimonsa Jean Kokkonen "Olen konservatiivinen republikaani." Matt luonnehtii poliittisia näkemyksiään mahdollisille äänestäjille metsästysseuran kokouksessa.

Kuten useimmat konservatiiviset republikaanit myös Matt tukee vahvasti jokaisen amerikkalaisen oikeutta aseenkantoon. Tyypillisesti republikaaninen puolue korostaa yksilön vastuuta, niin myös Matt. Hän katsoo sosialismin olevan pahasta ja tappavan ihmisten yrittämisen halun ja motivaation. "USA:n järjestelmä sallii menestyksen Jumalan antamilla lahjoilla, jos vain vastuulliseesti käytämme niitä. Siksi olen ylpeä amerikkalainen." Kertoo Matt näkemyksiään Lions Clubin kokouksessa. Mattin mukaan rikkaita on turha kadehtia, sillä he työllistävät ihmisiä, toisin kuin köyhät.

Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän nurjat puolet ovat osuneet myös Mattin omalle kohdalle, hänen voitettua ison oikeusjutun vuonna 1994. Voitosta huolimatta Matt joutui itse maksamaan kaikki oikeudenkäyntikulunsa.

Teksti: Mira Sharma

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto