Hyppää pääsisältöön

Rämäpäinen radiotoimittaja selosti oman laskuvarjohyppynsä

Yleisradion avustaja Usko Santavuori teki vuonna 1950 suomalaista radiohistoriaa loikatessaan lentokoneesta laskuvarjolla ja selostaessaan hyppyään samanaikaisesti lyhytaaltolähettimellä.

Tietolaatikko

Myös Apu-lehden sensaatioreportteri Matti Jämsä teki 1950-luvulla omakohtaisen reportaasin laskuvarjohypystä. Hän tavoitteli lajin Suomen ennätystä pudottautumalla neljän kilometrin korkeudesta lokakuussa 1953. Lii-Filmin kuvaama filmi tempauksesta on nähtävissä Elävässä arkistossa.

Kyseessä oli Santavuoren kaikkien aikojen ensimmäinen hyppy, ja jännitys tuntuikin kuulemma luissa ja hermoissa. Hänen rintaansa oli kiinnitetty remmeillä mikrofoni ja lyhytaaltolähetin, joka välitti selostuksen Malmin lentokentällä sijaitsevaan ääniautoon. Autossa reportaasi siirtyi ääninauhalle, joka sekin oli Yleisradiossa verraten uusi väline.

Hyppy tapahtui noin 1200 metristä. Koneen ohjaajaksi mainitaan lentomestari Tuominen, ilmeisesti kyseessä on Mannerheim-ristin ritari Oiva Tuominen. Santavuori ei kypärää lukuunottamatta ole pukeutunut erityisiin hyppyvarusteisiin vaan kertoo olevansa tavallisessa siviilimiehen asussa.

Itse hyppyselostus, jonka ääni on välillä erittäin huono, kestää runsaat kolme minuuttia. Tuulen heiluttelema Santavuori kuvaa olevansa kuin suuressa keinussa. Kokenut reportteri kykenee maata kohti syöksyessäänkin maalailemaan kuulijoille "Suomen kauniin kesäillan vienosti punertavaa taivasta". Välillä hän kuitenkin tempautuu ylös-alas-liikkeeseen, joka saa sisusvärkit sekaisin.

Maanpinnan lähestyessä Malmin kentän kiitorata on uhkaavasti kohdalla. "Voi olla, että nilkka katkeaa, mutta jatketaan sairaalassa", Santavuori lupaa rempseästi. Hänen onnistuu kuitenkin laskeutua turvallisesti nurmikolle. Tuominen arvioi hypyn hyväksi ja rauhalliseksi.

Vuonna 1998 tehdyssä haastattelussa Usko Santavuori muistelee freelancer-aikaansa Yleisradiossa. Hän muistelee tehneensä radiolle arvioilta 500—600 ohjelmaa, niiden joukossa satakunta jalkapalloselostusta. Varsinaisen elämänuransa hän teki öljyalalla.

Santavuoren huomiota herättäneitä radiojuttuja olivat mm. Helsingin poliisikomentajan luvalla suoritettu valemurto (Radio tekee murron, 1950) ja laskeutuminen sukeltajan varusteissa meren pohjaan. Ajatuksen laskuvarjoreportaasista keksi alun perin toimittaja Pekka Tiilikainen, kun Santavuori tivasi tältä hyviä aiheita freelancereille. Heitto oli tarkoitettu vitsiksi, mutta myöhemmin Santavuori alkoi suunnitella idean toteuttamista. Ohjelma teki hänestä "jonkinasteisen julkkiksen", jota yritettiin houkutella jopa Ruotsiin toistamaan tempauksensa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto