Hyppää pääsisältöön

Eurokriisi sai putkimiehen palaamaan Puolaan

Maailmaa 2000-luvulla myllertänyt talouskriisi pisti myös Euroopan muuttoliikkeet sekaisin. Britannian miljoonapäinen puolalaisväestö koki olevansa pulassa. Millainen Puola odottaa kotiin palaavaa putkimiestä?

Marko Lönnqvistin Ulkolinja-dokumentti Putkimies palaa Puolaan vuodelta 2008 seuraa työperäisen maahanmuuton aallon suunnan muuttumista. Kun punta heikkenee, on aika palata kotiin. "Kun tulin Lontooseen, tilanne oli hyvä. Ansaitsin paljon enemmän rahaa kuin Puolassa ja elin huoletonta elämää. Nyt ansaitsen suhteessa kaksi kertaa vähemmän kuin silloin. Se on tärkein syy, miksi olen palaamassa takaisin kotiin." Näin sanoo lontoolaisessa pubissa työskentelevä Artur Wozniak. Neljä vuotta Lontoossa asunut Wozniak ehti paikata Britannian työvoimapulaa myös rakennusmiehenä. Mutta talouskriisi muutti kaiken.

Puola houkuttaa taas. Kun Puola ja monet muut Itä-Euroopan maat liittyivät EU:n jäseneksi vuonna 2004, kiisteltiin EU:ssa työvoiman liikkuvuudesta. Suurin osa jäsenmaista rajoitti uusista EU-maista saapuvaa työvoimaa. Työvoimapulasta kärsinyt Iso-Britannia oli yksi harvoista, joka piti rajansa auki. Tulos näkyi pian: koettiin massiivinen muuttoaalto, kun arvioiden mukaan yli miljoona puolalaista saapui maahan työtä etsimään. Puolalaisten muuttoaaltoa Britanniaan on pidetty menestyksenä. Talouskasvun imussa tarjolla on ollut määrättömästi työtä, ja aluksi pelottelukampanjoiden iskulauseena käytetystä "puolalaisesta putkimiehestä" on tullut Britanniassa brändi. Vuonna 2008 Lontoon Cityn finanssikortteleissa kävelee työttömiä pörssimeklareita ja maa on vaipumassa syvään taantumaan. Kansainvälinen talouskriisi iski nopeasti ja lujaa erityisesti Britanniaan. Varsovan yliopiston arvioiden mukaan jopa 400 000 Britanniassa työskentelevää puolalaista saattaa menettää työnsä hyvin pian. Muuttoliike takaisin kotiin on jo alkanut.

Mutta minne puolalainen putkimies palaa? Toistaiseksi Puola on selvinnyt talouskriisistä pienin kolhuin, vaikka pankkialalla ongelmia onkin. Talous kasvaa edelleen, ja monilla aloilla on paha työvoimapula. Myös palkat ovat nousseet voimakkaasti parissa vuodessa. Duunari saa Puolasta työtä. Tilanne on toinen tuhansilla yliopistokoulutetuilla nuorilla, jotka lähtivät aikoinaan Puolan työttömyyttä pakoon ja päätyivät Lontooseen väliaikaistöihin lastenhoitajiksi, tarjoilijoiksi - tai vaikkapa puolalaisiksi putkimiehiksi.

Varsovan yliopiston professorin Krystyna Iglickan mukaan kyse on kokonaisesta menetetystä sukupolvesta. "Heitä eivät työpaikat odota Puolassa edelleenkään. Jos he joutuvat palamaan, he päätyvät korkeintaan työttömiksi työnhakijoiksi. Edessä voi olla iso murhenäytelmä". Teksti: Marko Lönnqvist ja Juhana Säilynoja