Hyppää pääsisältöön

Irwinin laulut olivat "elämän totuuksia"

Vuonna 1972 tehdyllä haastattelunauhalla Irwin Goodman määrittelee "irwinismin" vapaudeksi, jossa työ ja harrastus ovat sama asia. Kansantaiteilija kiistää pyrkivänsä vaikuttamaan lauluillaan: ne ovat faktoja, "totuuksia".

Toimittaja Jukka Konttorin Jyväskylässä tekemästä Irwin-haastattelusta löytyy Ylen arkistosta vain alkuperäinen leikkaamaton materiaalinauha. Haastattelun tarkempi ajankohta ja valmiin ohjelman lähetyspäivä eivät ole tiedossa.

Irwin kertoo aluksi uransa lähteneen käyntiin hänen ja Vexi Salmen omaksi ilokseen tekemistä kappaleista, joista levy-yhtiöt sitten kiinnostuivat. Hieman myöhemmin haastattelussa kuitenkin käy ilmi, että äänitetuottajat pikemminkin näyttivät levyttämään pyrkivälle parivaljakolle ovea, kunnes muuan firma suostui julkaisemaan heidän tuotoksiaan. Vexi oli kaksikosta yritteliäämpi, Irwin sen sijaan ei ollut tyytyväinen "narisevaan ääneensä". Hän pitääkin itseään enemmän elämän tulkitsijana kuin laulajana.

Lievestuoreen Liisan kaltaiset, ajankohtaisia tapahtumia kommentoivat rallit ottivat syntyäkseen, jos Vexiä ja Irwiniä "otti raskaasti päähän joku asia". Lauluillaan he eivät silti pyrkineet muuttamaan asioita tai kuulijoidensa käyttäytymistä. Esimerkiksi Ei tippa tapa kertoi kapakkayleisölle vain erään tosiasian: "Ne on ottaneet jo ne pienet, eikä se tappanut." Irwinin ja Vexin kappaleet eivät kertoneet, miten pitäisi elää, vaan siitä mitä elämä oli.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit