Hyppää pääsisältöön

Tuotantokoordinaattorin päivä - DocVentures on Kristiinan työtä

Docventures on Kristiinan työtä. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

klo 16.00
On keskiviikko. Tänään tehdään Docventuresin suora lähetys. Tuotantokoordinaattori Kristiina Saarinen on tullut juuri kahvakuulatunnilta töihin.

- Tuotantokoordinaattori on tv-ohjelmia tehtäessä se, jolta kaikki kysyvät mitä seuraavaksi tapahtuu. Työnkuvaan kuuluu tietää missä on vessa ja ketkä ovat tänään kameran takana. Varaan pakettiautot, matkaliput ja tarkistan, että tarpeellinen kalusto ja ihmiset on varattu kuvauspaikalle oikeaan aikaan. Toisaalta huolehdin, että etukäteen kuvattu ja leikattu valmis ohjelma on lähetyskunnossa; että sillä on oikea ulostuloaika, kuvasuhde ja kesto, Kristiina kertoo. 

Kristiinan työtehtäviin kuuluu tuotantojärjestelyjen ja aikataulutuksen lisäksi suorat lähetykset: hän varoittaa studiotiimiä lähetyksen aikana eri osuuksien kestoista, äänistä ja kuvista sekä ajaa ulos grafiikkaa. 

- Eli varoittelen, kellotan ja tegutan, Kristiina kertoo. 

klo 16.15
Kristiina on tuotantoyhtiö Gimmeyawallet Productionsilta saadun käsikirjoituksen kimpussa. Docventures on yhteistuotanto eli sitä tekevät yhteistyössä tuotantoyhtiö ja Yleisradio.

- Teen käsikirjoituksen pohjalta ajolistan. Ajolista on yhtä kuin tv-ohjelma purettuna erilaisiin osioihin tapahtumien ja kellonaikojen mukaan.DocVentures on Kristiinan työtä. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.DocVentures on Kristiinan työtä. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

klo 17.25
- Täytän graafikon tekemät grafiikkapohjat joka viikko uudestaan; uudet vieraat ja tittelit sekä vaihtuva työryhmä. Työtäni on huolehtia, että esimerkiksi lopputeksteissä mainitaan kaikki tekijät asianmukaisessa järjestyksessä.

Illalla Docventuresin suorassa lähetyksessä Kristiina myös teguttaa eli ajaa grafiikat ruutuun. Tänään hänen kollegansa Arja Kotiranta tulee opettelemaan grafiikan ulosajoa.

- Tuotantokoordinaattorin työtä voi oppia oikeastaan vain tekemällä. Työnkuva on niin laaja, että aina on jotain uutta oppimista kollegalta, Kristiina miettii.

klo 19.30
Kristiina pakkaa tavarat työhuoneessaan Pasilassa ja lähtee naaapurissa sijaitsevaan Ylen Studiotaloon, ohjaamoon numero neljä. Docventuresin suorien ohjelma-osuuksien studio sijaitsee Lönnrotinkadulla, ohjaamo on Pasilassa. 

- Eli lokaatio, missä kaikki tapahtuu on Helsingin keskustassa mutta päätökset, mitä mistäkin kuvakulmasta kotikatsomoihin näytetään, tehdään Pasilassa.

klo 19.49
Kristiina jakaa ajolistoja kuva- ja äänitarkkaamoon sekä ohjaamoon ohjaajalle, mikserille, tuottajalle ja mediaoperaattorille.

- Ajolistaa voisi lukea koneen näytöltäkin, mutta paperiversioon on helppo tehdä lennosta muistiinpanoja.

klo 20.00
- Kristiina studio-ohjaajalle, kuuletko minua? Kuuleeko siellä studiolla kukaan vielä ohjaamoa? Kristiina juttelee rauhallisesti luureihin.

Koska studio on muualla, Docventuresin kuvausryhmä sekä Riku ja Tunna nähdään vain monitoreista ja kuullaan komentoyhteyden kautta. Komentoyhteys studion ja ohjaamon välillä on tärkeää. Sen kautta esimerkiksi kameramiehet saavat ohjeensa ohjaajalta.

Tuotantokoordinaattorin tehtävänä on kertoa komentojen kautta tiimille ohjelman eri osuuksien kestot ja jäljellä oleva ohjelma-aika. 

- Ilmoitan Tunnalle lähetyksen jäljellä olevan ajan korvanappiin. Varoitukset juontajan korvaan on ajoitettava tarkasti, ettei häiritse juontoa tai haastattelua. Lisäksi varoitan esimerkiksi äänimiehiä jingleistä, mediaoperaattoria tulevista inserteistä ja lähetyskeskusta ohjelman loppumisesta. 

Sano, että luureista ei luovuta, yhdeksältä harjoitellaan, ohjaaja pyytää. 
- Me tarvitaan nyt joku luureihin studiolla, ohjaaja Inari Köngäs pyytää tiukasti.
- Joo, soitan sinne, että laittavat luurit päähänsä, Kristiinalla on jo kännykkä esillä.
- Sano, että luureista ei luovuta, yhdeksältä harjoitellaan, ohjaaja pyytää. 

klo 20.23
Ohjaaja kertoo suunnitelmaansa tegujen eli nimiplanssien paikoista.

- Käsikirjoituksen tähän kohtaan laitetaan se piirakka-tegu. Merkkaan kohdan itselleni isolla, se on riskikohta, ohjaaja pohtii.
- Ok, siinä voi tulla kiire, Kristiina miettii.

Jos ohjaajan mielestä jokin kohta on ruuhkainen, tuotantokoordinaattori voi varoituksillaan auttaa muita tiimin jäseniä reagoimaan nopeammin.

- Otetaan Rikun tegu siihen portaisiin, sitten leikkaan kakkoskameraan ja Riku menee jääkaapille ottamaan oluen, ohjaaja sanoo.
- Ehditäänkö tässä planssittaa vieras? Kristiina miettii.
- Ei, laitetaan se vasta myöhemmin. Mehän tehdään ohjelmaa, joka ei saa näyttää Yleltä.DocVentures on Kristiinan työtä. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.DocVentures on Kristiinan työtä. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

klo 20.43
Kristiina ja Docventuresin tuottaja Hannu Karisto keskustelevat komentojen yhteyksistä eli kenen olisi hyvä kuulla ketäkin. 

Mietin vaan, että onko Tunnalla liikaa ääniä päässä?
- Voin ottaa some-tiimin komennon omaan korvaani. Onko se lisäksi Tunnan korvassa? tuottaja kyselee.
- Joo. He ilmoittavat hänelle, kun nostoon tulee jotakin kiinnostavaa, Kristiina vastaa.
- Mietin vaan, että onko Tunnalla liikaa ääniä päässä?

klo 20.52
- Kristiina nelosen ohjaamosta, kuuleko lähetyskeskus. Meillä olisi tarjolla täällä vinkua ja
palkkia.

Luurit korvillaan ja pieni mikrofoni suun edessä Kristiina painaa edessään olevaa komentotaulua.

- Lähetyskeskus kuulee. Antakaa tulla.
- Me annetaan teille näyte tästä jinglestä. Se kestää kolme sekuntia ja loppuu stoppariin. Se on ainoa kiintopiste ohjelman lopetusta ajatellen, jonka voin teille laskea.DocVentures on Kristiinan työtä. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.DocVentures on Kristiinan työtä. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.
klo 21.00
- Varoitusta studioon, nyt valmistaudutaan harjoitukseen, Kristiina varoittaa.
- Minuutti harjoitukseen. Kolmekymmentä sekuntia. Viisi, neljä, kolme, kaksi, Kristiina laskee.
- Nyt! ohjaaja komentaa harjoituksen käyntiin. 

Ennen suoraa lähetystä ohjelmasta harjoitellaan tärkeimmät kohdat sekä grafiikan ja inserttien ulosajot, kameroiden haastavimmat liikkeet sekä juontajien askelmerkit ja juontojen kestot.

klo 21.43
- Minuutti harjoituksen ohjelma-aikaa jäljellä. Ääni, lopputekstit ja lopputunnus varoo, Kristiina sanoo napakasti luureihin.

Harjoitus on ohi. Suora lähetys alkaa kymmenen jälkeen illalla. Nyt on aika pitää kahvitauko.

- Missä on catering, Kristiinalta kysellään.
Itsin vaatekaapissa, sieltä löytyy kahvia, teetä ja keksejä. Minulla on onneksi omat eväät, Kristiina nauraa. 

klo 22.05 - 22.06
Kristiinan tauko on ohi, ja hän istuu jälleen luurit tiukasti korvillaan katse ohjaamon moniin ruutuihin suunnattuna. Kun Docventuresin ohjelmatunnus alkaa yhdessä ruudussa, hän painaa studion kellon laskemaan aikaa neljästä ja puolesta minuutista taakse päin.

- Ja ohjelman makasiiniosuus käynnistyi juuri lähetyskeskuksesta. Neljä minuuttia suoraan lähetykseen. Kaikki valmiina!

klo 22.09
- Minuutti lähetyksen alkuun. Varoituksia! Kristiina korottaa hieman ääntään.

Koko ohjaamon on vallannut sähköinen tunnelma. Ilmapiiri on jännittynyt - rutiinin tuomalla tavalla. 

- Kolmekymmentä sekuntia. Kymmenen sekuntia. Viisi, neljä, kolme, kaksi, yksi...
- Nyt, ohjaaja käskee.

Kristiinalla ja muulla tuotantotiimillä on edessään vielä pitkä ilta. Docventures koostuu noin kymmenen minuutin makasiiniosuuden lisäksi juuri alkaneesta live-osuudesta, jossa esitellään illan vieras. Live-osuutta seuraa dokumentti, jonka aikana tuotantotiimi on valmiudessa sekä pitää ruokatauon. Dokumentin jälkeen luvassa on vielä noin 45 minuutin pituinen suora keskusteluosuus. Se on Kristiinan ja muun tiimin työpäivän tärkein osuus. Kello on silloin noin 23.30.DocVentures on Kristiinan työtä. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

DocVentures on Kristiinan työtä. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

Docventures keskiviikkoisin 

Yle Puheella klo 13-14 ja Yle TV2 klo 22.05 alkaen.

 

 • Uskonto: Kumaré 28.8.2013
 • Talous: Four Horsemen 4.9.2013
 • Hamppu: Grass 11.9.2013
 • Luonto: Microcosmos 18.9.2013
 • Ruoka: Food Inc. 25.9.2013
 • Taide: Exit Through the Gift Shop 2.10.2013
 • Musiikki: Searching for Sugarman 9.10.2013
 • Seksi / prostituutio: Whore's Glory 16.10.2013
 • Raha / ahneus: Queen of Versailles 23.10.2013
 • Psyyke: The Substance 30.10.2013
 • Väkivalta: The Act of Killing 6.11.2013
 • Ihmiskunta: Koyaanisqatsi 13.11.2013
 
Kommentit
 • Keskustele täällä maahanmuutosta!

  Miten ratkaista maahanmuuton ongelmat?

  Ulkomaalaistaustaisten ihmisten määrä Suomessa on noussut tasaisesti pari viimeistä vuosikymmentä. Tällä hetkellä n 6,5 prosenttia väestöstämme on ulkomaalaistaustaisia. Maahanmuuttojärjestelmämme joutui kovalle koetukselle vuonna 2015, kun maahan saapui lyhyessä aikataulussa yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta keskiviikkoisin klo 22.05 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Vuoden 2019 talousnäkymät

  Mikä maksaa? -ohjelman ekonomistiraati tekee inventaarion talousvuodesta 2018 ja tutkailee alkaneen vuoden talousnäkymiä. Talousennustajat ruuvaavat kilvan kasvuprosentteja alaspäin. Mutta millaisia ovat talouden suurimmat haasteet?

 • Keskustele täällä lääketieteen asemasta!

  Onko lääketieteen asema murenemassa?

  Miksi modernissa yhteiskunnassamme joku juo hopeavettä ja uskoo parantuvansa sen avulla? Tai jättää lapsensa rokottamatta? Mistä lääketiedekriittisyys johtuu? Vieraina professori Juhani Knuuti sekä lääketiedekriittisyyteen paneutunut tutkija Pia Vuolanto Tampereen yliopistosta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele täällä maahanmuutosta!

  Miten ratkaista maahanmuuton ongelmat?

  Ulkomaalaistaustaisten ihmisten määrä Suomessa on noussut tasaisesti pari viimeistä vuosikymmentä. Tällä hetkellä n 6,5 prosenttia väestöstämme on ulkomaalaistaustaisia. Maahanmuuttojärjestelmämme joutui kovalle koetukselle vuonna 2015, kun maahan saapui lyhyessä aikataulussa yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta keskiviikkoisin klo 22.05 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Vuoden 2019 talousnäkymät

  Mikä maksaa? -ohjelman ekonomistiraati tekee inventaarion talousvuodesta 2018 ja tutkailee alkaneen vuoden talousnäkymiä. Talousennustajat ruuvaavat kilvan kasvuprosentteja alaspäin. Mutta millaisia ovat talouden suurimmat haasteet?

 • Keskustele täällä lääketieteen asemasta!

  Onko lääketieteen asema murenemassa?

  Miksi modernissa yhteiskunnassamme joku juo hopeavettä ja uskoo parantuvansa sen avulla? Tai jättää lapsensa rokottamatta? Mistä lääketiedekriittisyys johtuu? Vieraina professori Juhani Knuuti sekä lääketiedekriittisyyteen paneutunut tutkija Pia Vuolanto Tampereen yliopistosta.

 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

 • Keskustele täällä brexitistä!

  Miten Suomi on varautunut brexitiin?

  Britannian parlamentti äänestää EU-erosta ensi viikolla. Brittien ja EU:n tavoitteena on ollut ja on vieläkin saada sopimus, jolla mm. turvattaisiin kaupankäynti myös eron jälkeen. Sopimusta ei ole syntynyt. Eron on määrä astua voimaan maaliskuun lopussa. Millaisia vaikutuksia brexitistä on suomalaisille ja suomen taloudelle?

 • Valon villitsemä - Kari Kola

  Valotaiteilija Kari Kolan ajatuksia.

  Valtaiteilija Kari Kola tekee suuren mittakaavan valoteoksia. Oman kotinsa hän löysi Joensuusta ja sieltä käsin hän risteilee eri puolilla maailmaa suunnittelemassa ja toteuttamassa huikeita valoteoksia. Joensuussa hän on omistautunut maailman pohjoisimman trooppisten perhosten puutarhan ylläpitämiseen. Suuria valoteoksia on mm.

 • Valotaiteilija Kari Kola suunnittelee Grönlantiin ilmastomuutoksen visualisointia

  Valotaiteilija rakastaa outoja paikkoja.

  Valotaiteilija Kari Kola rakastaa poikkeuksellisia paikkoja ja valaisee niitä ympäri maailmaa. Grönlannin jäätikölle ja Jordaniaan Petran pyhään kaupunkiin on suunnitteilla valotaideteokset. Yhdeksäntuhannen kilometrin pituisen Kiinan muurin suunnitelmat yhden päivän valotaideteokseen ovat jo olemassa. Huiman rohkea ja ennakkoluuloton Kari Kola luo yhteyksiä niin ministereihin, pormestareihin, kuin prinsessoihin toteuttaakseen suunnitelmiansa. Tässä mittakaavassa hänellä ei ole maailmalla edes kilpailijoita.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

 • Tiede ja usko – ikkunoita totuuteen

  Serafim Seppälän ajatuksia tieteestä ja uskosta.

  Professori ja pappismunkki Serafin Seppälä on mielenkiintoinen yhdistelmä analyyttistä tiedemiestä ja mystikkoa. Itä-Suomen Yliopiston patristiikan professorina hän pitää luentoja mm. numeroiden metafysiikasta. Silloin kun hän ei ole syventynyt tutkimukseen tai kirjoita kirjoja, hän harrastaa esimerkiksi vanhaa juutalaista tai armenialaista musiikkia.

 • Tunteella ja taidolla - kansanmuusikko Sari Kaasinen

  Sari Kaasisen haastattelu

  Sari Kaasinen on elänyt koko elämänsä kansanmusiikille ja nyt Joensuun kulttuurijohtajanakin hän nauttii edelleen esiintymisestä. Valmistautuessaan konserttiin Carelia-salissa Joensuussa hän kertoo elämänsä vaiheista ja tärkeistä asioista elämänsä varrella radiosarjan Kuusi kuvaa toimittajalle.