Hyppää pääsisältöön

Uusi laki laillistaisi väärinkäytökset säätiöissä

Aboa Vetus -museo
Kauppaneuvos Matti Koivurinnan perustama Aboa Vetus-museo Aboa Vetus -museo Kuva: Yle, Mot museo

Viime vuosina paljastuneet lukuisat väärinkäytökset useissa säätiöissä ovat asettaneet suuria odotuksia valmisteilla olevaan uuteen säätiölakiin. Uudesta laista näyttää kuitenkin tulevan aiempaakin sallivampi ja löysempi useissa kohdissa.

Toukokuussa oikeusministerille luovutetussa säätiölakimietinnössä näkyy valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen mukaan Nuorisosäätiön asianajajan kädenjälki. Mietintöä rustanneen työryhmän sihteerinä on toiminut asianajaja Oili Kela, joka oli puolustusasianajajana Nuorisosäätiön oikeudenkäynneissä.

Uuden säätiölain perusteluissa todetaan, että säätiön tarkoituksen vastaisena päätöksenä ei voida pitää varojen käyttöä, jolla välillisesti edistetään tarkoituksen toteutumista. Valtakunnansyyttäjä Nissinen toteaa, että ”nuorisosäätiön asianajajana toiminut, joka näyttää toimineen myös uutta säätiölakia valmistelleen työryhmän sihteerinä, on käyttänyt käräjäoikeudessa samaa argumentaatiota puolustaessaan vaalituen jakamista poliitikoille, joiden on väitetty edistäneen luottamustoimissaan säätiön tarkoitusta”.

Uusi löysempi säätiölaki olisi huono työkalu syyttäjille ja tuomareille. Nissinen toteaa MOT:ssä, että se tekisi väärinkäytösten tutkimisen ja tuomitsemisen vähintään yhtä vaikeaksi, kuin se tänä päivänä on.

Patentti- ja rekisterihallituksen säätiörekisteripäällikön Juha Viertolan mielestä ehdotettu uusi säätiölaki olisi toteutuessaan hyvin vapaamielinen. Hän luettelee monta ongelmakohtaa. Yksi on laajamittaisen liiketoiminnan vapauttaminen.

”Sijoitustoiminta liiketoimintana tulisi sallituksi ja riskinoton määrää voitaisiin lisätä. Sama pätee muuhunkin liiketoimintaan. Jos sen harjoittaminen vapautetaan, niin liiketoimintaan sisältyy aina riski, joka tarkoittaa sitä, että jos säätiön toiminta elinkeinoharjoittajana vapautettaisiin, niin koko säätiön omaisuus helposti olisi sen liiketoiminnan riskin alla."

MOT kertoo säätiöstä, jossa on vuosia harjoitettu salaista kymmenien miljoonien arvoista uhkapeliä säätiön rahoilla, ja jossa luottamushenkilöt ovat nostaneet satojen tuhansien eurojen palkkioita.

Haastateltavat:

  • Kaj Forsblom, johtaja, Galerie Forsblom
  • Anna-Maja Henriksson, oikeusministeri
  • Juha Koivurinta, Matti Koivurinnan veljenpoika, sijoittaja
  • Matti Koivurinta, kauppaneuvos
  • Matti Nissinen, valtakunnansyyttäjä
  • Matti J. Sillanpää, puheenjohtaja, Matti Koivurinnan säätiö
  • Juha Viertola, säätiörekisteripäällikkö, Patentti- ja rekisterihallitus
  • Eero Vuorio, johtaja, Biokeskus Suomi