Hyppää pääsisältöön

Valtataistelua Koivurinnan säätiössä

Turun rikkaimpiin miehiin kuuluvan Matti Koivurinnan perustaman säätiön sääntöjen mukaan sen omaisuutta on säilytettävä huolellisesti. Rahat on sijoitettava säätiölain edellyttämällä tavalla hajauttaen, varmalla ja tuottavalla tavalla. Säätiön varoja on kuitenkin kahden vuosikymmenen ajan sijoitettu tavalla, joka täyttää vähintäänkin uhkapelin tunnusmerkit.

Sijoitustoimintaa on hoitanut hyvin itsenäisesti vuoteen 2009 saakka säätiön asiamiehenä toiminut kauppaneuvos Matti Koivurinta, joka aikoinaan luovutti rahansa säätiölle ja perusti mm. Aboa Vetus- ja Ars Nova- museot. Matti Koivurinta on saanut sijoitusneuvontaa toiselta säätiön hallituksen jäseneltä, kummipojaltaan Juha Koivurinnalta.

Säätiön hallitus on joitakin sijoituksia hyväksynyt, joistakin se ei ole tiennyt mitään. Osan hallitus on hyväksynyt jälkikäteen. Säätiön kirjanpidon ja tilinpäätösten ulkopuolelle on jätetty osa sijoituksista sekä pankkitilejä ja yhteyksiä veroparatiiseihin.

Säätiön sotkut ovat tulleet julkisuuteen hallituksessa käytävän valtataistelun seurauksena. Hallituksen enemmistö haluaa Koivurinnat vastuuseen riskisijoituksista, joissa säätiö on menettänyt miljoonakaupalla rahaa. Koivurinnat syyttävät muutamia hallituksen jäseniä ylisuurten palkkioiden kahmimisesta.

MOT on perehtynyt sijoitusbisneksestä kertovaan 147-sivuiseen ja ylisuuria palkkioita käsittelevään 24-sivuiseen raporttiin. Ne ovat nyt myös säätiöitä valvovalla patentti- ja rekisterihallituksella (PRH), joka katsoo epäselvyyksien olevan niin rankkoja, että aineisto on toimitettu valtakunnansyyttäjänvirastoon, ja sieltä suoraan keskusrikospoliisille.

Nykyisen lain 14 § säätää: jos säätiön hallitus tai sen jäsen on jatkuvasti tai muuten törkeästi toiminut lain tai sääntöjen vastaisesti, voi säätiön kotipaikan tuomioistuin PRH:n hakemuksesta erottaa säätiön hallituksen tai sen jäsenen toimestaan.

PRH:ssa arvioidaan nyt vakavasti onko kynnys erottamishakemuksen tekemiseen ylittynyt Matti ja Juha Koivurinnan osalta. Se harkitsee myös koko hallituksen erottamista. Käräjäoikeudessa PRH joutuu näyttämään, että pykälän edellyttämät vaatimukset täyttyvät. 147-sivuisessa selvityksessä on huimaavia tarinoita säätiön rahoilla tehdyistä seikkailuista.

PRH saattaa odottaa ennakkopäätöstä Riihisäätiöstä. Käräjäoikeus päätti aikoinaan lakkauttaa Riihisäätiön ja määräsi selvitysmiehen, joka otti välittömästi hallintaansa säätiön omaisuuden. Hovioikeus kuitenkin kumosi lakkauttamispäätöksen, mutta päätti erottaa hallituksen ja määräsi säätiön omaisuuden uskotun miehen hallintaan kunnes uusi hallitus asetetaan. Nyt tapaus on korkeimmassa oikeudessa, jonka päätöstä PRH todennäköisesti odottelee.

Riihisäätiössä PRH haki ensisijaisesti säätiön lakkauttamista ja toissijaisesti säätiön hallituksen erottamista. Koivurinnan tapauksessa tuskin on syytä lakkauttaa koko säätiötä.

Koivurinnan säätiön sotkujen tutkintaan ja mahdollisiin oikeuskäsittelyihin menee helposti viisi vuotta. Jos PRH ei puutu tilanteeseen säätiö tulee kärsimään yhä vaikeammasta valtataistelusta säätiön hallitushuoneessa.

Riihisäätiö, Nuorisosäätiö, Bensow, Koivurinta … säätiöiden toimintaan pitäisi löytyä ryhtiä kun säätiölakia uudistetaan. Ennakkotiedot ovat kuitenkin lohduttomia: lakiesityksessä sisäpiirien valvonta tiukkenisi, mutta sen sijaan uusi laki voisi tehdä kasinopelistä laillista.

Kommentit