Hyppää pääsisältöön

Docventures: Lihaton lokakuu

Docventures: Lihaton lokakuu 2
Lihaton lokakuu 2 alkaa 1.10.2014 Docventures: Lihaton lokakuu 2 Kuva: Docventures kasvissyönti

Docventuresin masinoima Lihaton lokakuu kokosi viime vuonna mukaansa massiivisen ihmisjoukon: yli 30 000 ihmistä liittyi joukkoon sosiaalisissa medioissa. Kuinka käy vuonna 2014? Saammeko lihattomasta lokakuusta vuosittaisen, suomalaisen ilmiön?

Lihaton Lokakuu sai alkunsa, kun Docventuresin studiovieras Luontoliiton toiminnanjohtaja Leo Stranius haastoi Riku Rantalan ilmastotekoon, muuttamaan elintapojamme ympäristöystävällisemmiksi. Riku, makkaransyöjä jumalien ja väestörekisterin armosta, otti haasteena vastaan kuukauden mittaisen kasvisruokadieetin. Vertaistukea ei puuttunut: viime vuonna mukana oli yli 30 000 ihmistä.

Lihaton lokakuu 2

Nyt teemme sen uudestaan. Lihaton lokakuu 2 Facebook-tapahtuma on käynnissä. Muutoksen siemen on kylvetty. Vaalikaamme sokkihoidon synnyttämää tainta.

Emme usko, että meistä kaikki kykenemme täysin lihattomaan loppuelämään, mutta merkittävällä vähentämiselläkin on merkitystä. Eikä se ole edes vaikeaa. Joka tapauksessa: äänestäkäämme lompakoillamme joka päivä, pohtikaamme aina tästä eteenpäin ruokamme alkuperää tarkemmin.

Faktaa peliin:

Yleisön innostus osoitti, että pinnan alla oli kuohunut jo pitkään: monia meistä mietityttivät lihantuotantoon liittyvät ympäristö- ja eettiset ongelmat, ruokaskandaalit ja elintarviketeolisuuden suoranaiset petokset, tuotantoeläinten sietämätön kohtelu ja ylettömän lihansyöntimme terveysvaikutukset.

Kuukauden lihattomalla maailma säästää 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä.
  • Suomalainen pisteli poskeensa viime vuonna keskimäärin 78 kiloa lihaa
  • Sen tuotantoon käytetetään 550 000 litraa vettä
  • Kuukauden lihattomalla säästyy siten 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä
  • Terveydelliset haitat ovat myös merkittäviä: esimerkiksi syöpäjärjestöjen mukaan terveellinen määrä lihaa olisi korkeintaan 300 grammaa lihaa viikossa, kun suomalaiset kiskovat 200 grammaa päivässä!

Lihattoman lokakuun pointti on, että vähemmälläkin pärjää ja on pärjätty. Osallistua voi parhaaksi katsomallaan tavalla: jos ei uskalla ihan lihattomaksi heittäytyä niin jo yksi lihaton päivä viikossa lokakuun aikana on hyvä alku.

Motivaatiota osallistumiseen voi etsiä myös tästä Samsara-elokuvan Food sequence -pätkästä:

Mitä viime vuonna tapahtui?

Viime vuonna totesimme, että suomalaisten lihanmässytys on lähtenyt lapasesta: fläskiä hammitaan enemmän kuin koskaan. Kaipasimme kenties vain jonkinlaista lähtölaukausta muutokselle. Juuri sellainen lähtölaukaus #lihatonlokakuu selvästi oli.

Rikun HS:n kolumnissa huomautetaankin, että ajat eivät tästä parane.

– Vähemmän on riitettävä myös tulevaisuudessa, kun meitä on pian tällä pallolla yhdeksän miljardia. Parasta siis alkaa harjoitella – lihaton lokakuu käy alkulämmittelystä.

Docventures: Lihaton lokakuu reseptikirja
Docventures: Lihaton lokakuu reseptikirja reseptit

Yhtäkkiä outoja asioita alkoi tapahtua. Ihmiset loivat omia pieniä ryhmittymiään, tapasivat livenä, kannustivat toisiaan, vaihtoivat ja suosittelivat lihattomia reseptejä. Syntyi meille suomalaisille epätyypillistä yhteisöllistä, ystävällistä ja apua-antavaa toimintaa.

Kuukausi eteni ja makkaranhimo hiipui. Työpäivien aikana oli mukava käydä vilkaisemassa yhteisössä, mitä kasvisruokaa laittaisi illalla. Usein vesi herahti kielelle kuvia katsellessa. Jossain vaiheessa joku ehdotti jollekulle jotain, ja joku toinen lähestyi meitä ja ehdotti reseptien keräämistä yhteen.

Tartuimme toimeen, syntyi Docventuresin Lihaton lokakuu -reseptikirjanen!

Reseptejä jakoon!

Mitäs nyt sitten syödään? Jätä oma kasvisruokavinkkisi tai linkkaa reseptiin tai hyvään ruokablogiin! Vaihtoehtoisesti voit keulia kasviksilla Twitterissä tai Instagramissa hashtagilla #lihatonlokakuu.

#lihatonlokakuu

Tässä oli ulkoinen upotus joka sittemin on poistettu.

Pro Animalia -palkinto 2013

Lihattomasta lokakuusta lävähti myös Pro Animalia -palkinto!

"Tunna Milonoff ja Riku Rantala ovat keskustelua herättäneissä mediaprojekteissaan ottaneet kantaa moniin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Eräs niistä on eläinten tehotuotanto. Milonoff ja Rantala käynnistivät tänä syksynä Lihaton lokakuu –kampanjan, joka kannustaa ihmisiä vähentämään lihankulutustaan. Tuhansia ihmisiä mukaansa saanut kampanja on jo nyt saanut monet miettimään suhdettaan eläintuotantoon sekä tutustumaan kasvisperäisiin ruokavaihtoehtoihin."

– Tämä on varmasti ensimmäinen kerta, kun samalle taholle on myönnetty sekä Anti- että Pro Animalia –palkinnot, mutta toivottavasti ei viimeinen. Kehotamme siis etenkin lihan tehotuottajia tsemppaamaan! Viestimme on: eläinten tehotuotannossa on valtavia ongelmia, Milonoff ja Rantala kommentoivat palkintoa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures