Hyppää pääsisältöön

Japanin ja Googlen saarikiista paljastaa karttojen harhat

Pari päivää sitten YLE Uutiset kertoi Japanin ja Googlen välisestä saarikiistasta. Japanin hallitus on nimittäin pyytänyt, että paikallisviranomaiset ja valtion yliopistot poistaisivat sivuiltaan internethakukone Googlen kartat, koska niissä käytetään muita kuin japaninkielisiä nimiä saarista, jotka Japani katsoo omikseen.

Japanilla on kiistaa saarien omistuksista  Kiinan, Etelä-Korean ja Venäjän kanssa. Japani kutsuu Senkakuksi, Takashimaksi ja Pohjoiseksi territorioksi saaria, jotka Kiinalle, Etelä-Korealle ja Venäjälle ovat Diaoy, Dodko ja Etelä-Kuriilit. Japanin hallitus suosittaa, että Googlen karttojen sijasta käytettäisiin Japanin maanmittauslaitoksen laatimia karttoja.

Kiistellyt saaret Kuriilien eteläosassa/wikipedia

Kiistellyt saaret Kuriilien eteläosassa/wikipedia

Karttoja on totuttu pitämään totena, mutta tietokirjailija Ari Turunen väittää, että jokainen kartta heijastaa kunkin kulttuurin arvoja ja poliittisia päämääriä. Ongelmia eivät aiheuta vain paikannimet. Pallomaisen maapallon  esittäminen karttana on oikeastaan mahdotonta. Joku on aina pielessä ja välimatkat, pinta-alat, muodot tai suunnat vääristyvät. Grönlanti ei todellisuudessa olekaan niin iso eikä vihreä kuten Mercatorin projektiolla piirretty kartta antaa olettaa. 

Kuinka totuudenmukaisen kuvan kartat ovat aikojen saatossa maapallosta antaneet? Ja miksi australialaisessa nykykartassa Eurooppa sijaitsee kartan alareunassa? Muun muassa näihin kysymyksiin etsin vastausta tietokirjailija Ari Turusen ja karttahistorioitsija Leena Miekkavaaran matkassa Tieteen taustapeili ohjelmassa. 

Tänä päivänä maapallon joka kolkka löytyy kartalta ja pelottavat hirviöt on hätistelty historian hämärään.  Tiedon haussa ja maailmakuvan rakentamisessa turvaudutaan internetin hakukoneisiin. Mutta kuinka todenmukaisen kuvan hakukoneet antavat maailmasta? Mitä ne löytävät, mitä jää piiloon? Ja kuinka on mahdollista että kaksi eri käyttäjää saa tietoa hakiessaan aivan erilaiset hakutulokset? Internetin hakukoneiden ja ihmisten omien ennakkokäsitysten muodostamaa informaatiokuplaa puhkovat Patrik Floréen ja Kiti Müller.