Naisjohtajien Oppisopimushaaste-kampanja kannustaa yrityksiä ajattelemaan oppisopimusjärjestelmän uudelleen. Kampanjassa eri yritykset tarjosivat yhteensä yli sata oppisopimuspaikkaa.
Oppisopimusjärjestelmä on perinteisesti ollut vain vähän käytössä nuorten ammatillisessa peruskoulutuksesta. Vain kolme prosenttia oppisopimusopiskelijoista on alle 20-vuotiaita.
-Oppisopimuksia nuorille ei tehdä, koska niitä ei ole ollut tapana tehdä, sanoo Oppisopimushaaste-kampanjan vetäjä Tina Nyfors.
Koska yritykset eivät ole tottuneet ottamaan oppisopimusopiskelijoita, he eivät Nyforsin mukaan tule ajatelleeksi asiaa, vaikka se voisi olla niille mahdollista.
-Mutta jos nuoret alkaisivat soitella yrityksiin ja kysellä paikkoja enemmän, yrityksissäkin varmasti havahduittaisi tällaiseen mahdollisuuteen, Nyfors uskoo.
Hän muistuttaa, että ihmisiä yrityksissäin on vain töissä, ja melkein kaikki ovat jonkun vanhempia. Nyfors uskoo, että järjestelmä kiinnostaisi, jos siitä tiedettäisiin enemmän ja jos sen käyttäminen olisi helppoa.
Naisjohtajille selvisi kampanjan aikana esimerkiksi, että yritykset eivät saa mistään valtakunnallista neuvontaa oppisopimusasioissa. Jos yrityksellä on useampi toimipiste eri puolilla Suomea, se joutuu asioimaan usean, ehkä toisistaan poikkeavan oppisopimustoimiston kanssa.
Naisjohtajat koostaa kokemuksistaan loppuraportin, joka on menossa muun muassa työ- ja elinkeinoministeriöön.
Kampanja herätti keskustelua yrityksissä
Viime keväänä lanseeratun oppisopimuskampanjan tarkoituksena on ollut luoda sata uutta oppisopimuspaikkaa Suomeen ja nostaa samalla oppisopimuskoulutuksen tunnettavuutta toimivana reittinä työelämään.
Tavoite saavutettiin ja ylitettiinkin. Kampanjan saama näkyvyys on ylittänyt hankkeen taustalla olevien naisjohtajien odotukset.
-Kymmenissä suomalaisissa suuryrityksissä keskustellaan nyt ensi kertaa johtoryhmätasolla oppisopimuksista, ja siitä miksei tätä työllistämismuotoa tosiaankin käytetä enemmän, kertoo Nyfors.
Aihe on jäänyt itämään niissäkin yrityksissä, joissa ei vielä kampanjan aikana avattu oppisopimuspaikkoja.
Hankkeen taustalla on joukko Keskuskauppakamarin naisjohtajien mentorointiohjelman jäseniä.
-Yli sata oppisopimuskoulutuspaikkaa on merkittävä saavutus, mutta vielä merkittävämpää on hakuprosessin näkyvä uudistaminen ja elinkeinoelämän oma-aloitteisuus asiassa. Tämä näyttää nuorille, että heitä tarvitaan ja arvostetaan yrityksissä, sanoo työministeri Lauri Ihalainen.
Teksti: Terhi Upola 01.10.2013
Oppisopimushaastekampanjan avoimet oppisopimuspaikat