Hyppää pääsisältöön

Docventuresissa aiheena taide: Miksi taidetta tehdään ja mitä se on?

Docventuresissa nähdään tällä viikolla legendaarisesta katutaiteilija Banksysta tavallaan kertova Exit Through the Gift Shop. Yle Puheessa dokkari- ja seikkailumiehet keskustelivat taiteesta taidekriitikko-toimittaja Otso Kantokorven kanssa.

Docventuresin Riku Rantala ja Tunna Milonoff // Kuva: Docvenures / Facebook

Docventuresin monimediapärinä on tullut urakkansa puoliväliin. Tänään, 3. lokakuuta näytetään 12-osaisen dokumenttielokuvien sarjan kuudes osa, jonka myötä Riku Rantala ja Tunna Milonoff uppoutuvat taiteeseen.

Illan dokumenttielokuvana nähdään Exit Through the Gift Shop, jonka alunperäinen tarkoitus oli kertoa katutaiteilija Banksyn tarina. Elokuvan tekovaiheessa kävi kuitenkin niin, että dokumentin ohjaaja, ranskalainen Thierry Guetta, hurahtaa katutaiteeseen itse, ja Banksy päätyykin taltioimaan Guettan taiteilua.

Yle Puheessa Rantala ja Milonoff pohtivat taidetta ja taiteen merkitystä ihmiskunnalle. Lisäksi miekkoset keskustelivat nykytaiteesta, sen suhteellisuudesta ja siitä, miksi katutaide jaksaa puhuttaa yhä edelleen. Entä voisiko ihminen elää ilman taidetta?

- Ihmiskunta polkisi aika pitkälti paikoillaan ilman taidetta ja laatikon ulkopuolella majailevia suunnannäyttäjiä. Taiteen rajoittaminen tuntuu järjettömältä. Taidetta voidaan analysoida, mutta millään älyllisellä analyysilla ei koskaan päästä taideteoksen sisään. Taidetta ei voi koskaan luoda minkään älyllisen kaavan avulla, Milonoff tuumaa.

Taide elää ja voi hyvin, eikä ole katoamassa minnekään. Rantala ja Milonoff yltyvät ohjelmassaan keskustelemaan siitä, milloin taiteesta tulee taidetta - muuttuuko kuva taiteeksi vasta, kun se on ripustettu taidegalleriaan? Mukana keskustelemassa oli taidekriitikko-toimitta Otso Kantokorpi, jonka mukaan taiteeseen liittyy aina elitismiä.

- Meillähän on tavallaan eri maailma tämä eliitin maailma, jossa taideteoksia käytetään oman arvon osoittamiseen, status-symboleina, siihen liittyy aika vastenmielistä elitismiä. Ei sitä saa kitkettyä pois. Pitää muistaa, että on taidetta ja toisenlaista taidetta, ja sitten se inhimillinen kokemus, jota mikään elitismi ei voi poistaa, Kantokorpi pohdiskelee.

Illan lähetyksessä on vieraana taiteilija Terike Haapoja. Docventures tärähtää televisiovastaanottimiin TV2-kanavalla kello 22.10. Keskusteluun voi osallistua Docventuresin Facebook-ryhmässä sekä Twitterissä #docventures-aihetunnisteella.

Mikäli nykytaide vieraannuttaa, etkä tiedä mitä tehdä, päivystää nykytaiteilija Jani Leinonen Docventuresin Facebookissa tänään striimattuna. Kyseessä on Jani Leinosen auttava taidepuhelin, josta voi hakea apua tänään kello 21-22.

Kuuntele koko Yle Puheen Docventures-ohjelma alta.

Lähteet: Docventures