Hyppää pääsisältöön

Jukka Virtasella oli paperimiehen sielu

Syyskuussa 2019 kuollut Jukka Virtanen oli sanoittaja, kirjailija, kääntäjä, ohjaaja, juontaja, esiintyjä, laulaja, jalkapalloilija – ja mies, jonka tv-ura on yhtä pitkä kuin Yleisradionkin.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa vuodelta 2012 Virtanen muistelee elämänsä huippuhetkiä, joihin moniin kietoutuu hämäläinen osakunta. Hän kertoo myös vaikeuksista, lukihäiriöstä ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Jukka Jalmari Virtanen syntyi Jämsänkoskella hellahuoneeseen 25. heinäkuuta vuonna 1933. Lapsuus ja nuoruus olivat elämää tehtaan varjossa: Jämsänkosken paperitehdas elätti niin Virtasen perheen kuin koko ympäristönkin. Hän sanookin, että hänellä on yhä paperimiehen sielu.

Virtasen tv-ura alkoi yhtä aikaa Yleisradion tv-toiminnan kanssa. Ensimmäiset ohjauksensa hän teki vuonna 1957 ja seuraavana vuonna hänet palkattiin ensimmäiseksi tv:n uutistoimittajaksi.

Sieltä tie vei kuitenkin nopeasti synnyttämään suomalaista tv-viihdettä yhdessä Aarre Elon ja Matti Kuuslan kanssa. VEK-kolmikon ura huipentui vuoden 1966 Montreaux'n kultaiseen ruusuun ohjelmalla Lumilinna.

Yle-vuosien jälkeen Virtanen teki pitkän työrupeaman vapaana taiteilijana muun muassa Spede Pasasen kanssa.

Teksti: Itse asiassa kuultuna -ohjelman toimitus ja Juhana Säilynoja

Tietolaatikko

Ohjelmasta on jouduttu poistamaan ohjelmaotteita tekijänoikeussyistä.

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto