Hyppää pääsisältöön

Olitko lapsena salakuljettamassa Raamattuja Neuvostoliittoon?

autojono rajalla

Raamattukuriiri ikuisti autojonon Suomen ja Neuvostoliiton rajalla vuonna 1970.
(Kuva kuriirien kokoelmista.)

 

Vielä 1980-luvulla Suomesta lähdettiin lomamatkoille Neuvostoliittoon erikoisvalmisteisilla autoilla. Auton rakenteisiin oli hitsattu salalokeroita, joihin piilotettiin venäjänkielisiä Raamattuja ja muuta hengellistä kirjallisuutta. Toisinaan matka kävi Romaniaan, Bulgariaan, Jugoslaviaan, Unkariin tai Puolaan. Paluumatkalle autoon piilotettiin kirjeitä, vangittujen kristittyjen kertomuksia vankeusajastaan, kasetteja ja käsikirjoituksia.

Raamattukuriirien matkoihin liittyi jännitystä ja riskejä. Pitkillä ajomatkoilla saattoi tapahtua mitä tahansa ja rajalla oli jännät paikat mennen tullen. Neuvostoliiton rajalla tullimuodollisuudet eivät olleet vain muodollisuuksia vaan pitkiä tarkastusoperaatioita, jotka koettelivat hermoja: Mitä tapahtuu, jos piilotetut tavarat löytyvät? Mitä vastaan virkailijan kysymyksiin? Saatanko venäläiset kontaktini vaaraan, jos paljastan liikaa?

Ei kuriirimatkoilla ainoastaan jännitetty. Tien päällä tavattiin tutuksi tulleita yhteyshenkilöitä ja koettiin sykähdyttäviä hetkiä kodeissa, hautausmailla ja metsissä kokoontuneiden seurakuntien keskellä. Matkoilla myös katseltiin nähtävyyksiä ja lomailtiin ihan oikeasti.

Monella kuriirimatkalla Raamatuilla lastatun auton takapenkillä reissasi myös perhe. Olivatko matkat lapsille yhtä lomaa ja postikorttikuvia vai tarttuiko aikuisten jännitys, ehkä huolikin hihaan?

Olitko lapsena mukana salakuljettamassa Raamattuja Neuvostoliittoon? Haluaisimme kuulla kokemuksistasi.

Minkälaista oli olla mukana matkalla, jonka merkitystä et ehkä itse ymmärtänyt, vaikka erikoisen tunnelman aistitkin? Miltä Neuvostoliitto näytti lapsen silmin? Mitä sinulle tapahtui silloin, kun piilotettu raamattulasti paljastui ja vanhempiasi kuulusteltiin? Minkälaisia muistoja sinulla on maanalaisten seurakuntien kokouksista? Tutustuitko siellä pikku-Ivaniin, istuitko nauravan ja laulavan babushkan polvella?

Teemme ohjelmasarjaa raamattukuriireista Yle Radio 1:n historiasarjoihin ja olemme kiinnostuneita kuulemaan muistojasi. Ota yhteyttä: piia.latvala@yle.fi

Kommentit