Hyppää pääsisältöön

Salakavala maksakirroosi

Suomalaiset loistavat EU-tilastojen kärjessä maksakirroosin sairastavuudessa vaikka alkoholin kulutus ei olekaan suurinta. Ongelma on, että pieni osa väestöstä käyttää suurimman osan myydystä alkoholista.

Alkoholi maistui ”Sepille” nuoresta lähtien ja viimeiset kymmenen vuotta todella tukevaan tahtiin. 38-vuotiaana hänen maksansa sanoi sopimuksen irti. Hänellä todettiin maksakirroosi. Sepille tuli verenvuotoja ja lopulta kunto meni todella huonoksi.

– Taju lähti kankaalle, se oli aika pelottavaa. Nestettä tuli mahaan ja sitä poistettiin litratolkulla. Olin tapellut pitkään juomisen kanssa ja lopulta tajusin, ettei dokaamisessa ollut enää iloa. Tajusin, että tässä tapan itseäni, Sepi muistelee.

Yle AkuuttiAlkoholimaksasairauteen kuolee vuodessa noin 1000 suomalaista, noin 700 miestä ja noin 300 naista. Liikennekuolemat vievät 300 henkeä.

– Mutta mitä tehdään tälle alkoholiongelmalle tälle suomalaisen miehen tärkeimmälle tappajalle? Naisilla se on numero kakkonen! Heti rintasyövän jälkeen. Mielestäni siitä ollaan ihan liian hiljaa, gastroenterologi Kalle Jokelainen hämmästelee.

Maksakirroosi etenee salakavalasti

Jokelainen arvioi, että 80 prosenttia maksakirrooseista johtuu liiallisesta alkoholin käytöstä. Se olisi siis täysin vältettävä tila, jos alkoholia ei käytettäisi liikaa.

– Mutta ei sitä tajua. Se on aikalailla halolla päähän, en minäkään ikinä kelannut mitään maksakirroosia, Sepi toteaa.

Alkoholimaksakirroosi on salakavala sairaus. Se ei aiheuta mitään oireita pitkään aikaan, mutta kun oireita tulee, se on jo edennyt pitkälle. Salakavala alkoholin aiheuttama maksakirroosi on myös siksi, että se ei välttämättä näy normaaleissa maksaverikokeissa. Oireita ovat keltaisuus, nesteen kertyminen vatsaan, verenvuodot, jopa verensyöksyt.

– On näytetty, että jos pysyy raittiina, maksa kykenee korjaamaan itseään. Se on yksi ihmisen ainoita elimiä, joka pystyy palauttamaan vaurioitunutta toimintaa. Jäljelle jääneet terveet kudoksen osat pystyvät kiihdyttämään toimintaa ja maksa pystyy taas tekemään ne asiat mitä luonto on sen tarkoittanut tekevän, Jokelainen kertoo.

Yle AkuuttiMiksi suomalaiset ovat niin alttiita maksakirroosille? Yksi selitys on liiallisen juomisen lisäksi liikalihavuus. Karkeasti ottaen yhdelle viidesosalle alkoholin käyttäjälle kehittyy kirroosi.

– Mutta miksi se kehittyy näille ihmisille? Todennäköisesti siinä on kysymys jonkinlaisesta alkoholin aiheuttamasta muutoksesta suoliston läpäisevyydessä niin, että suolistosta vapautuu verenkiertoon bakteerien ainesosia, jotka käynnistävät maksassa tulehdusreaktion, Jokelainen arvioi.

Tehokkain keino on rajoittaa alkoholin saantia

Monissa maissa on näytetty, että kun alkoholin hintaa nostetaan ja saatavuutta rajoitetaan niin kokonaiskulutus laskee. Se on varma keino.

Sepin maksa ei pystynyt palautumaan vaurioista ja hänelle piti tehdä maksansiirto. Se vaatii vähintään puolen vuoden raittiuden. Sepi ehti olla raittiina kaksi vuotta. Tunne maksan siirron jälkeen oli unohtumaton.

– Neljä, viisi päivää siitä olin ensimmäistä kertaa yksin ulkona. Kävelin sentin askeleita rollaattorilla ja tuli Pink Floyd kuulokkeista. Ei ole mikään päihde, ei mikään nainen aiheuttanut semmoista onnen tunnetta, Sepi muistelee.

ASIANTUNTIJA: KALLE JOKELAINEN, gastroenterologi, sisätaudit, HUS


TOIMITTAJA: NINA MALMBERG

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 6.4.2016