Hyppää pääsisältöön

Tommi Liimatainen: Käytä päätä, älä käsiä

Tommi Liimatainen kalastaa.
Tommi Liimatainen kalastaa. Kuva: Tommi Liimatainen tommi liimatainen

Tilastoharha. Näin voisi kuvailla Liimataisen veljeksiä, Tommia, Jonnea ja Villeä, jotka poikkeuksellisesti pääsivät pois syrjäytymisen kierteestä. Ainakin veljeksistä vanhin, Tommi Liimatainen uskoo, että he kaikki voisivat olla syrjäytyneitä, ellei hän olisi pakottanut veljiään perhetukikeskukseen Tampereen Raholaan.

- Pakottamiselta se varmaan Jonnesta ja Villestä tuntui. Kukapa nyt kotoaan haluaisi lähteä? Onneksi pääsimme irti kierteestä, sillä muutoin olisimme varmasti kaikki syrjäytyneitä. On ihan liikaa niitä, jotka jatkavat syrjäytymistä vanhempien jäljissä, sanoo Tommi

Vuoden vaihteessa julkaistussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa todettiin, että vanhempien huono-osaisuus periytyy. Muun muassa noin kolmella neljästä vuonna 1987 syntyneestä toimeentulotukea saaneesta nuoresta on toimeentulotukea saanut vanhempi. Vanhempien toimeentulo ja terveys ovat suorassa yhteydessä lasten hyvinvointiin. Liimataisen veljesten perheessä ongelma oli vanhempien alkoholismi.

- Kyllä sen huomasi, kun kävi kavereiden kotona, ettei kaikki ollut kohdallaan. Omassa kodissa oli levotonta, kun muualla oli seesteisempää, Tommi muistelee.

”Sinusta ei ole mihinkään”

Kavereiden kotiolot havahduttivat huomaamaan oman kodin huonon ilmapiirin. Tommi Liimatainen oli noin 17-vuotias, kun hän soitti sosiaaliviranomaisille ja ilmoitti perheen hankalista oloista. Asiaan tartuttiin heti ja Tommin veljet Jonne ja Ville haettiin perhetukikeskukseen.

- En muista kovin paljoa noista ajoista. Ne asiat on jo käsitelty, unohdettu ja anteeksikin on annettu.

Kotiolot vaikuttivat koulunkäyntiin levottomana käytöksenä. Tommille hoettiin koulussa, ettei hänestä olisi mihinkään eikä hänestä tulisi mitään.

- Toivottavasti näillä opettajilla on nykyään pää kiinni, eivätkä he enää lauo typeryyksiä oppilaille. Olen aina onneksi uskonut itseeni enkä anna kenenkään lannistaa. Mummo on opettanut meille, että oma pää pidetään, kunnes toisin todistetaan.

Kuka tahansa voi estää syrjäytymistä

Kukaan muu ei Tommin mukaan olisi pystynyt auttamaan veljeksiä.

- En usko, että kukaan muu olisi nähnyt tilanteen vakavuutta. Todennäköisesti olisimme kaikki sillä tiellä vieläkin, ellei muutosta olisi tullut.

Kaikki voivat kuitenkin auttaa, jos huomaavat nuoren tilassa poikkeavuuksia. Mikäli naapurissa asuvan nuoren kodista kuuluu tappelun ääniä, kannattaa nuorelta kysyä ihan suoraan, onko kaikki hyvin.

- Ei sitä muutoin saa selville kuin kysymällä. Mikäli nuoren vastaus on pitkä haistatus, niin sekin jo kertoo, ettei kaikki ole hyvin, Liimatainen huomauttaa.

Syrjäytymisen syitä miettiessä päätyy kaikki lopulta samaan asiaan: perheeseen. Kaikki kiteytyy aina lopulta kotioloihin ja vanhempiin.

- Syrjäytyminen lähtee valinnoista mutta vanhemmat ovat kuitenkin niitä, jotka kasvattavat lapsensa, Tommi sanoo.

Tommi ei koe, että rankka lapsuus olisi vaikuttanut hänen aikuisikäänsä negatiivisesti. Absolutisminsa hän kuitenkin uskoo olevan seuraus menneisyydestä. Hän ei ole juonut kymmeneen vuoteen.

- Kun olen kerran nähnyt, mitä alkoholi aiheuttaa, en missään nimessä halua ottaa riskiä. Uskon, että alkoholismi periytyy, kuten syrjäytyminenkin.

Hyvää työtä nuorten parissa

Nykyään välit vanhempiin ovat hyvät, ja isä on ollut seitsemän vuotta raittiina. Tommi vierailee kouluissa kertomassa veljesten tarinaa, sillä hän kokee sen auttavan nuoria jaksamaan.

- Kerran yhden luennon jälkeen yläkoululainen poika tuli luokseni itku kurkussa ja kertoi, että hänellä on kotona niin huono olla. Löimme kättä päälle ja sovimme, että periksi ei anneta. Oli ilo nähdä pojan lähtevän hyvillä mielin. Toivottavasti asiat ovat nyt hyvin.

Liimataisella ei vielä ole omia lapsia, mutta kummilasten ja kavereiden lasten kanssa hän tulee hyvin toimeen. Omaan taustaansa hän on lopulta hyvin tyytyväinen.

- Hyvä, että asiat menivät näin. Olen paljon vahvempi henkisesti enkä säikähdä pikkujuttuja. Olen saanut lisäperspektiiviä maailmanmenoon, kun en ole syntynyt kultalusikka suussa.

Teksti: Mirva Lahtimaa 02.10.2013

Katso ja kuuntele veljesten selviytymistarina Elävästä Arkistosta!

Onko nuorten syrjäytyminen vanhempien vika? Kyllä vai ei? Kerro kantasi

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.