Hyppää pääsisältöön

Mietaan Jussin viimeinen ponnistus

Dokumentissa vuodelta 1982 seurataan hiihtäjä Juha Miedon omintakeista harjoittelua ja valmistautumista tuleviin arvokisoihin. Henkilökohtainen kultamitali puuttuu ja ikäkin painaa.

Tietolaatikko

Elokuvasta on leikattu osia tekijänoikeudellisista syistä.

Merkkejä tulevasta perinteisen hiihtotyylin kuninkaasta havaittiin jo varhain. Nuoren Juha Miedon tulokset kuntopyörätestissä olivat niin rajut, että työterveyslaitoksella pyöriteltiin silmiä.

"Kun muut pojat laukko, niin mä jouduin tekemään töitä, ni mä sain siitä sellasen valtavan peruskunnon".

Juha Mieto kasvoi kovaa vauhtia ylöspäin, mutta leveyttä ei tullut ollenkaan, jolloin isä huolestui pojastaan. Kun Juhalle hommattiin suksia, epäiltiin "voiko niin suuri mies ikinä hiihtääkkään".

Juha Mieto on dokumentissa jo yli kolmenkymmenen ja koko kansan tuntema Mietaan Jussi. Takana ovat niukat häviöt Lake Placidin ja Sapporon olympialaisissa. Sadasosat eivät ole muuttaneet miestä katkeraksi.

”Jollain lailla ajatteloo, että taitaa siellä olla joku yli kaksimetrinen jätkä, joka näitä asioita hoiteloo”.

Itsenäinen harjoittelu sopii Miedolle, mutta tiettyjen urheilun ulkopuolisten asioiden hoitamiseen tarvitaan apua. Mieto korostaakin, että urheilija tarvitsee välillä ”psyykkistä hoitoa”. Juhan vaimo, Minna, tukee miestään ja pitää huolta, että ilkeimmät kirjeet kansalaisilta eivät päädy Juhan luettavaksi.

Mieto on valmentanut pääosin koko uransa itse itseään. Muilta tulleita harjoitteluohjeita otetaan käyttöön, jos ne tuntuvat oikeilta. Hiihtovalmentaja Heikki Kelton mukaan jotain virheitä Mieto on saattanut tehdä harjoitteissaan, mutta sitä ei tiedä, miten ulkopuolinen valmentaja olisi vaikuttanut henkiseen puoleen. Hiihtäjä itse myöntää, että eteenkin kisojen alla valmistautumisessa olisi ollut parantamisen varaa.

Hiihtouraansa Mieto ei suunnittele ihan heti lopettavan. Mutta kun se joskus loppuu, Kurikan jätti lupaa lopettaa ”yleisen reuhaamisen”.

Teksti: Antti Majala

Kommentit