Hyppää pääsisältöön

Mitä Barbie voi opettaa elämästä?

Barbie on kaunis, laiha, aktiivinen, ystävällinen, hyvä ruuanlaittaja ja rikas nainen. Mirja Pyykkö selvittää ohjelmassaan, miten nuori tyttö käsittää aikuisten maailman ja elämän tämän ylivertaisen naisen mallin kautta.

Kahdeksanvuotias Milla Vehkala kertoo Pyykölle, että Barbie on leikeissä aina kaunis ja lempeä ja tekee hyvää ruokaa, niin kuin naiset yleensä – Vehkalan omassa kodissa tosin isä laittaa melkein kaiken ruuan. Vehkalan leikeissä Barbie saa tehdä isot päätökset, kuten päättää missä talossa hän ja Ken-nukke asuvat.

Barbien ja Kenin elämä on onnellista ja seesteistä – mitä nyt Ken toisinaan kutsuu kotiin kavereitaan kaljoittelemaan. Silloin Barbie suuttuu ja ajaa kaverit ulos ja silloin Kenkin yleensä lähtee ulos jäähdyttelemään. Mutta aina he saavat sovittua, koska Vehkalan mielestä olisi liian surullista, jos he eroaisivat.

Vehkala sanoo, ettei ole koskaan nähnyt Barbien näköistä naista. Hänen mielestään ihmiset eivät ole myöskään yhtä ystävällisiä. Mutta vaikka nuket näyttävät täydellisiltä eikä lama kosketa niiden elämää, on Barbienkin maailma raadollinen: Barbie ei saa lihoa, koska muuten Ken jättäisi hänet. Jos Barbielta puuttuisi toinen jalka, pitäisi Barbien etsiä yksijalkainen kumppani.

Kiistellyn neitinuken historiaa valotetaan Haiharan kartanossa vuonna 1985 kuvatussa Barbie-näyttelyvideossa. Esittelyssä ovat muun muassa tulevan kauden trendinuket, kuten "neekerivauva-Barbie, jota ennen kaikkea hoitaa hänen hellä isänsä”.

Kommentit