Hyppää pääsisältöön

Mitä Barbie voi opettaa elämästä?

Barbie on kaunis, laiha, aktiivinen, ystävällinen, hyvä ruuanlaittaja ja rikas nainen. Mirja Pyykkö selvittää ohjelmassaan, miten nuori tyttö käsittää aikuisten maailman ja elämän tämän ylivertaisen naisen mallin kautta.

Kahdeksanvuotias Milla Vehkala kertoo Pyykölle, että Barbie on leikeissä aina kaunis ja lempeä ja tekee hyvää ruokaa, niin kuin naiset yleensä – Vehkalan omassa kodissa tosin isä laittaa melkein kaiken ruuan. Vehkalan leikeissä Barbie saa tehdä isot päätökset, kuten päättää missä talossa hän ja Ken-nukke asuvat.

Barbien ja Kenin elämä on onnellista ja seesteistä – mitä nyt Ken toisinaan kutsuu kotiin kavereitaan kaljoittelemaan. Silloin Barbie suuttuu ja ajaa kaverit ulos ja silloin Kenkin yleensä lähtee ulos jäähdyttelemään. Mutta aina he saavat sovittua, koska Vehkalan mielestä olisi liian surullista, jos he eroaisivat.

Vehkala sanoo, ettei ole koskaan nähnyt Barbien näköistä naista. Hänen mielestään ihmiset eivät ole myöskään yhtä ystävällisiä. Mutta vaikka nuket näyttävät täydellisiltä eikä lama kosketa niiden elämää, on Barbienkin maailma raadollinen: Barbie ei saa lihoa, koska muuten Ken jättäisi hänet. Jos Barbielta puuttuisi toinen jalka, pitäisi Barbien etsiä yksijalkainen kumppani.

Kiistellyn neitinuken historiaa valotetaan Haiharan kartanossa vuonna 1985 kuvatussa Barbie-näyttelyvideossa. Esittelyssä ovat muun muassa tulevan kauden trendinuket, kuten "neekerivauva-Barbie, jota ennen kaikkea hoitaa hänen hellä isänsä”.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto