Hyppää pääsisältöön

Surkea vaihtovuosi

Danielle Grijalva
Vaihto-oppilaiden olosuhteiden aluevalvoja Danielle Grijalva Danielle Grijalva Kuva: Yle, Mot danielle grijalva

Tuhansien suomalaisnuortenkin kokemasta vaihto-oppilasalasta on tullut "häikäilemätöntä bisnestä", sanoo yhdysvaltalainen Danielle Grijalva. Grijalva toimi aikoinaan vaihto-oppilaiden olosuhteiden valvojana aluevalvojana Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Suurin osa vaihto-oppilaista löytää kodin, missä kaikki asiat ovat kunnossa.

Kaliforniassa toimiva Grijalva kuitenkin toteaa Yleisradion MOT-ohjelmassa, että hänen toimistoonsa tulee kuukausittain selvitettäväksi kymmeniä tapauksia, joissa nuoret joutuvat ala-arvoisiin olosuhteisiin tai jopa hyväksikäytetyiksi.

Suomesta lähtee vuosittain suurin odotuksin ulkomaille vaihto-oppilaiksi noin tuhat nuorta. Tarkoituksena on käydä paikallista koulua, kartuttaa kielitaitoa ja elää arkielämää isäntäperheen jäsenenä. Myös monelle suomalaiselle alaikäiselle unelmavuodesta saattaa tulla painajainen, ja nuori jätetään oman onnensa varaan.

MOT kertoo kolme surullista tarinaa. 17-vuotias Merikukka Laulainen näki nälkää Kanadassa syrjäseudulla asuneen isäntäperheen rahapulan takia. Allerginen Salla Rautiola joutui asumaan likaisessa talossa, jossa hän sai vakavia allergisia oireita. Häntä ei kuitenkaan viety lääkäriin. Ida-Sofia Sane lähetettiin törkyiseen hometaloon. Grijalva pitää suomalaisnuorten tapauksia tyypillisinä silloin kun asiat alkavat mennä pieleen.

Vaihto-oppilasvuosi maksaa MOT:n tekemän kyselyn mukaan noin 9 000 euroa. Kaksi suurinta toimivaa alan järjestäjää ovat ruotsalaisomistuksessa. Yritysten pitäisi olla voittoa tuottamattomia hyväntekeväisyysorganisaatioita, mutta ne tekevät miljoonatilejä.

Haastateltavat

 • Elina Laaksonen, vaihto-oppilas
 • Salla Rautiola, entinen vaihto-oppilas
 • Marjo Rautiola, Sallan äiti
 • Eija Sinisalo, maajohtaja, STS
 • John Cedergård, johtaja, STS High School
 • Ida-Sofia Sane, entinen vaihto-oppilas
 • Tiina Sane, Ida-Sofian äiti
 • Merikukka Laulainen, entinen vaihto-oppilas
 • Antti Laulainen, Merikukan isä
 • Danielle Grijalva, johtaja, Committee for Safety of Foreign Exchange Students
 • Allison Huke, Elinan “hostäiti”

Linkkejä