Hyppää pääsisältöön

Suomalainen seikkailija Yukon-joen kultarannoilla vuonna 1978

Dokumentissa vaasalainen Christer Boucht lähtee tapaamaan ystäväänsä Kanadan erämaan sydämeen, Yukon-joen varrelle. Matkalla kohdataan intiaaneja ja kultakuumeen jäänteitä – aavelaivoja.

Christer Bouchtin hyvä ystävä ja entinen vaelluskaveri Bob Frisch, ehdotti, että matka alkaisi Peel-joelta, FortMcPhersonin intiaanikylästä, josta Boucht vaeltaisi Dempsterin valtatietä pitkin hänen luokseen lähelle Dawsonin kapunkia, joka sijaitsee mahtavan Yukon-joen rannalla – ”kullanetsijöiden satumaassa”.

Bob jätti tien laitaan oranssin muovipussin merkiksi, jotta vanha ystävä löytäisi hänen erämaatuvalleen. Bob Frisch on mies, jolla on ”Yukonin maaperän hienon parta”.

Dempster Highway on yli 700 km pitkä erämaatie, joka mutkittelee läpi arktisen Kanadan, jäämereen saakka. Virallisesti tie avattiin vuonna 1979.

Christer Boucht (1911-2009) teki elämänsä aikana hurjan määrän erilaisia tutkimusmatkoja, pääosin pohjoisen arktisen luonnon keskelle. Christer Bouchtin ensimmäinen merkittävä tutkimusmatka tapahtui vuonna 1966, kun suomalainen arktinen retkikunta hiihti Grönlannin halki. Christer Boucht oli perustamassa Suomen Arktista Klubia vuonna 1983, jonka kunniajäsenenä hän toimi kuolemaansa saakka.

Teksti: Antti Majala

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto