Hyppää pääsisältöön

Suomalainen seikkailija Yukon-joen kultarannoilla vuonna 1978

Dokumentissa vaasalainen Christer Boucht lähtee tapaamaan ystäväänsä Kanadan erämaan sydämeen, Yukon-joen varrelle. Matkalla kohdataan intiaaneja ja kultakuumeen jäänteitä – aavelaivoja.

Christer Bouchtin hyvä ystävä ja entinen vaelluskaveri Bob Frisch, ehdotti, että matka alkaisi Peel-joelta, FortMcPhersonin intiaanikylästä, josta Boucht vaeltaisi Dempsterin valtatietä pitkin hänen luokseen lähelle Dawsonin kapunkia, joka sijaitsee mahtavan Yukon-joen rannalla – ”kullanetsijöiden satumaassa”.

Bob jätti tien laitaan oranssin muovipussin merkiksi, jotta vanha ystävä löytäisi hänen erämaatuvalleen. Bob Frisch on mies, jolla on ”Yukonin maaperän hienon parta”.

Dempster Highway on yli 700 km pitkä erämaatie, joka mutkittelee läpi arktisen Kanadan, jäämereen saakka. Virallisesti tie avattiin vuonna 1979.

Christer Boucht (1911-2009) teki elämänsä aikana hurjan määrän erilaisia tutkimusmatkoja, pääosin pohjoisen arktisen luonnon keskelle. Christer Bouchtin ensimmäinen merkittävä tutkimusmatka tapahtui vuonna 1966, kun suomalainen arktinen retkikunta hiihti Grönlannin halki. Christer Boucht oli perustamassa Suomen Arktista Klubia vuonna 1983, jonka kunniajäsenenä hän toimi kuolemaansa saakka.

Teksti: Antti Majala

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto