Hyppää pääsisältöön

Trashionista Outi Pyy: Moka johdatti oikealle tielle

Outi Pyy löysi oman suuntansa luottamalla vaistoihinsa. Oikean paikan löytämiseen vaikutti myös moka yhteishaussa.

Outi Pyy // Kuva: YleX

Ylellä on käynnissä Nuorille. Nyt! -kampanja, jonka yhtenä tavoitteena on auttaa nuoria oman suunnan löytämisessä. Yksi kampanjan kasvoista on trashionista Outi Pyy, joka on keksinyt itse itselleen ammatin.

- Omaa suuntaa ei ollut aluksi helppo löytää. Piti luottaa omaan vaistoon. Tätä hommaa ei moni tehnyt, mutta mulle tuli sellainen olo, että tämä on se juttu, jota haluan tehdä. Se oli luontevaa. Haluan tehdä sitä, missä olen hyvä, Outi Pyy kertoo.

Trashionista tarkoittaa kierrätysmuodin ammattilaista. Outi Pyy opiskeli Heinolan käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa 90-luvun lopussa, jossa varsinainen oma suunta löytyi pikku hiljaa.

- Olen aina ollut ekologisesti tiedostava ihminen. Koulussa havahduin siihen, että ammatti, johon olin opiskelemassa, ei ollut kauhean ekologinen. Törmäsin koulun kirjastossa belgialaisen muotisuunnittelijan Martin Margielan töihin. Hän teki mielikuvituksellisia vaatteita kierrätysmateriaaleista ja halusin tehdä myös sellaisia, Outi Pyy sanoo.

Ensimmäisessä työpaikassa vasta opetellaan työelämää

Outi Pyyn ensimmäinen ammatti oli toimistosiivoja. Nainen pitää tärkeänä sitä, että ensimmäisissä ammateissa opettelee, miten töitä tehdään. Heti ei tarvitse päästä niin sanottuun unelma-ammattiin.

- Tärkein juttu ensimmäisissä työpaikoissa, on se että kuuntelee vanhempien ihmisten ohjeita ja kyselee heiltä kysymyksiä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisi ovimatto. Täytyy kunnioittaa sitä osaamista, mitä kokeneilla työntekijöillä on, Pyy neuvoo.

Oma suuntaa löytyy trashionistan mukaan ajan kanssa.

- Sitä ei kannata pakottaa. Unelmia pitää olla, mutta se oma juttu löytyy yleensä monen mutkan kautta. Pitää antaa fiiliksen johdattaa ja uskoa siihen. Kaikkia ammatteja ei voi opiskella koulussa, ei trashionistaksikaan suoraan voi opiskella, hän huomauttaa.

- En tiennyt vielä 15-vuotiaana, kuka olen. Nyt kun olen 36-vuotias, niin tiedän. Ensin pitää löytää oma persoona ja sitten se oma ammattikin löytyy. Musta piti tulla lentokapteeni, Pyy naurahtaa.

Nykyisin omalla alallaan hyvin menestyvä Outi Pyy mokasi 15-vuotiaana yhteishaun, mutta se ei estänyt häntä toteuttamasta unelmaansa.

- Lähetin hakemuksen päivän myöhässä, enkä päässyt niihin kouluihin, joihin olisin halunnut. Pääsin lopulta Heinolan käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen. Osoittautui, että se oli jotain suurempaa johdatusta, Pyy sanoo.

- On hyvä olla päämääriä ja suunnitelmia, mutta niitä ei kannata hakata kiveen. Jos ei tunnu hyvältä, niin pitää uskaltaa vaihtaa alaa, nainen jatkaa.

Omaa ammattiaan Outi voi suositella myös muille, mutta pienellä varauksella.

- Rahan takia ei kannata ryhtyä trashionistaksi, mutta olen tällä hetkellä kovin onnellinen. Jos ei muuta, niin ainakin tästä saa todella hyvän harrastuksen, Pyy toteaa.

Lähteet: YleX