Hyppää pääsisältöön

Valkealan 111 koiraa ja muut pentutehtailun uhrit

Ihmisten parhaista ystävistä on tullut niin tuottoisa bisnes, että markkinoilla on yhä enemmän myös arveluttavista oloista tulleita yksilöitä. Pentutehtaissa koirat elävät epähygieenisissä ja epäinhimillisissä oloissa ja ne saapuvat uusiin perheisiin usein jo valmiiksi vakavasti sairaina. Pentutehtailijan tunnistaminen voi olla kuitenkin vaikeaa – aivan kuten koko toiminnan lopettaminen.

Tietolaatikko

Silminnäkijässä ja Paluu Viron pentutehtaalle -klipissä on kuvamateriaalia, joka saattaa järkyttää herkimpiä katsojia.

Silminnäkijästä ja Valkealan pentutehtaan selviytyjät -klipistä on poistettu muutamia kohtia tekijänoikeussyistä johtuen. Valkealan pentutehtaan tapaus -klipistä on poistettu kuvamateriaali, johon ei ole internet-oikeuksia.

Suomessa eletään kaikkien aikojen koirabuumia: Vuonna 2012 rekisteröitiin yli 49 000 koiraa – edellisenä viitenä vuotena luku ylsi yli 50 000. Rekisteröityjen koirien lisäksi tarjolla on yhä useammin rekisteröimättömiä koiria, jotka pahimmillaan saattavat olla peräisin pentutehtaista.

Aamu-tv:ssä vieraillut Tanja Karpela kertaa, että pentutehtailussa on kyse tehdasmaisesta toiminnasta, jossa vähät välitetään koiran terveydestä, kuten sen madottamisesta ja rokottamisesta, ja jossa nartut ovat vain synnytyskoneita.

”On tavallista, että koirat esimerkiksi elävät koko elämänsä tällaisissa pienissä kuljetushäkeissä”, Karpela sanoo haastattelussa.

Pentutehtailijaa voi olla vaikea tunnistaa, mutta tietyt tunnusmerkit saattavat viitata toimintaan. Esimerkiksi ostotilanteen kiireellisyys ja epämääräinen ostopaikka voivat olla merkki pentutehtailusta. Epäilyttävää on myös, jos emää ei voi nähdä pienen pentueen kanssa.

Silminnäkijä teki matkan virolaiselle pentutehtaalle vuonna 2011 (video artikkelin alussa). Siellä nainen kasvatti koiria, kissoja ja jyrsijöitä häkeissä. Joillain kissoilla ei ollut korvia tai häntiä, ilmassa haisi uloste. Paikasta pelastettiin viisi liian aikaisin emästään vieroitettua koiranpentua. Naisen toiminnasta tehtiin myös ilmoitus viranomaisille, mutta seurantajutussa kävi ilmi, että kuukautta myöhemmin mitään muutosta ei ollut tapahtunut.

Pentutehtailuun on hankala puuttua, sillä eläinten kasvattaminen ja myyminen suuressa mittakaavassa ei ole rikos. Siksi paras tapa ehkäistä toimintaa onkin yksinkertaisesti olla ostamatta pentua, jonka epäilee olevan lähtöisin pentutehtaasta.

Monet pentutehtaissa kasvatetut pennut tuodaan Suomeen ulkomailta, mutta myös kotimaassa on tapahtunut pentutehtailua. Yksi tunnetuimmista tapauksista on Valkealan pentutehdas, josta vuonna 2005 löydettiin 111 koiraa epäinhimillisistä oloista. Ajankohtaisessa kakkosessa kerrotaan, kuinka kaikki koirat määrättiin valtiolle menetetyiksi ja tehdasta ylläpitänyt nainen sai 60 vuorokautta ehdollista vankeutta sekä viiden vuoden eläimenpitokiellon.

Osa Valkealan koirista oli niin huonossa kunnossa, että ne piti lopettaa. Hengissä selvinneitä tuli hoitamaan joukko vapaaehtoisia, ja lopulta kaikki koirat löysivät uudet kodit. Ajankohtaisen kakkosen seurantajaksossa huomataan, että kurjista oloista ponnistaneista koirista oli tullut perheidensä jalokiviä.