Hyppää pääsisältöön

Mistä unelmien sunnuntaiaamut on tehty?

Sunnuntaiaamun kuuluu olla hidas ja rento. Kuva: Hanspeter Klasser, Stock.xchng

Jokainen tietää sunnuntaifiiliksen, kun viikonloppu päättyy ja seuraavana päivänä alkaa taas arki.

Aamulla ei tarvitse kuitenkaan vielä murehtia huomista eikä mihinkään ole kiire - ainakaan ideaalitilanteessa. Länsimaissa sunnuntai on perinteinen lepopäivä. Joissain kalentereissa viikko alkaa sunnuntaista.

Mikä sunnuntaiaamuista tekee merkityksellisen?

Uskon, että sunnuntaibrunssienkin menestys perustuu mielikuvaan rauhallisesta, mukavasta ajanvietosta
– Sunnuntaiaamuista erityisen tekee ajattomuus ja tyyneys. Uskon, että sunnuntaibrunssienkin menestys perustuu mielikuvaan rauhallisesta, mukavasta ajanvietosta, mihinkään ei ole kiire, Maija miettii.

– Sunnuntaiaamujen tunnelman kuuluu olla sellainen kaikin puolin hidas. Ei ylimääräistä melua paitsi ehkä televisio. Mutta muuten ei edes musiikkia. Ainoastaan oma rauha ja kahvin tuoksu, Ville luonnehtii.

– Sunnuntai olisi lepopäivä akkujen lataamiseen, jos ei olisi yksivuotiasta taaperoa, joka pitää äidin liikkeessä, Laura sanoo hymyillen.

Sunnuntaiaamut. Kuva: Teresa Howes, Stock.xchng

Helppo niin kuin sunnuntaiaamu

Kohtaako todellisuus sunnuntaitoiveiden kanssa? Ystäväni listaavat:

 Uunelmasunnuntaiaamuun kuuluu pitkä lenkki, runsas aamupala, kahvia ja päivän paksu lehti, sanoo Maija. – Joskus olisi ihana myös katsoa lempileffoja ja -sarjoja koko aamu.

– Todellisuus vastaa valitettavasti liian harvoin unelmaani, vaikka niitäkin päiviä onneksi on. Useimmiten sunnuntaiaamut kuluvat joko kouluhommien parissa, siivoten tai urakoidessa viikolta jääneitä asioita, Maija jatkaa.

Ville haluaisi pyhittää sunnuntaiaamun nukkumiselle. – Yrittäjänä sunnuntaitkin kuitenkin alkavat sillä, että joku herättää soittamalla jostakin ja rauhaisa herääminen menee työasioiden mietiskelyyn.

Mari haluaa nauttia sunnuntaiaamuista hyvällä aamiaisella ja rennosti löhöillen. Myös koiran ulkoiluttaminen kuuluu rauhalliseen sunnuntaiaamuun. Unelmien aamuun kuuluisi vielä uiminen tai muu urheilu.

Todellisuudessa aamupala ei ole aina niin hyvä ja joskus sunnuntaihin kuuluu krapulakin
Todellisuudessa aamupala ei ole aina niin hyvä ja joskus sunnuntaihin kuuluu krapulakin, Mari nauraa.

Lauran unelmasunnuntaiaamu olisi hidas, iloinen ja tasapainoinen aamu yhdessä perheen kanssa.

– Herkkuaamiainen tuoreiden voisarvien ja päivän lehden kera. Todellisuus on kuitenkin väsynyt, arkinen, sekainen; ei voisarvia, ei lehteä tai aikaa lukea sitä. Mutta kuten Valio sanoo, onni löytyy arjesta, ja sitä löytyy.Croque Madame -muffinsit. Kuva: Ulla Vuorela, Yle Olotila

Lauantai on siirtymä lepoon

Entäs lauantaifiilis - miten se eroaa sunnuntaista?

– Yleensä lauantaisin on paljon tehokkaampi ja menevämpi olo. Sunnuntaisin ahdistaa, kun viikonloppu loppuu päivän päätteeksi ja se menee niin nopeasti. Lauantaisin on kivaa, sanoo Mari.

– Sunnuntaiaamu ei tällä hetkellä eroa lauantaista, mutta muistan aikoja, jolloin kiireettömyys oli avainsana. Pitkän aamiaisen jälkeen kirpparille, se oli ihan mukavaa, Laura pohtii.

Maija puntaroi, että eron lauantain ja sunnuntain välille tekee se, että sunnuntai on isolla osalla meistä vapaa, ei tarvitse ehtiä töihin tai kouluun.

– Lauantaisin painaa useimmiten menneiden arkipäivien työtahti ja aikataulutus. Sunnuntaina levätään ja otetaan rennosti.

Minkälainen on sinun sunnuntaiaamusi?

Linkit:

Kommentit
 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Terveys