Hyppää pääsisältöön

Kunnon työn päivä 7.10

Mies hitsaa.
Mies hitsaa. Kuva: Mika Kanerva tehdastyö

Kunnon työn päivänä 7. lokakuuta kampanjoidaan nuorten työllisyyden puolesta ja syrjäytymistä vastaan. Teemapäivää vietetään nyt kuudetta kertaa eri puolilla maailmaa. Ammattiliittojen keskusjärjestöt SAK, STTK, Akava sekä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK kokoontuivat Kunnon työn päivänä Helsingin Elielin aukiolle herättämään tietoisuutta siitä, että ihan tavallinenkin nuori on vaarassa syrjäytyä, jos töitä ei ole.

SAK:n nuorisosihteeri Tatu Tuomela pohjustaa, että päivällä on konkreettisia tavoitteita muuttaa ihmisten ajattelutapoja maailmanlaajuisesti.

- Ihmisillä missä päin maailmaa tahansa on oikeus tehdä töitä, ja sitä kautta myös kunnolliseen työelämään, Tuomela painottaa.

Ajoittain tulee uutisia maailmalta huonoista työolosuhteista, ja siitä, ettei palkka aina tahdo riittää elämiseen. Tuomelan mukaan on tärkeää, että kaikilla ihmisillä on tasavertainen oikeus puolustaa omia näkökulmiaan, ja olla mukana ammattiyhdistystoiminnassa.

Nuorten syrjäytyminen on uhka Suomen tulevaisuudelle

- Jokainen syrjäytynyt nuori on liikaa. Syrjäytyminen voi olla pienistä asioista kiinni. Tuomela mainitsee, että työ- ja opiskeluelämä antavat kaikkein laadukkaimman pohjan toimia ennaltaehkäisevästi syrjäytymistä vastaan. Painoa on suunnattava nimenomaan ennaltaehkäisevään työhön, jossa järjestötoimijoiden merkitys korostuu.

- Tarvitaan oikeanlaista koulutusta ja työpaikkoja nuorille, ja että kaikista pidetään huolta lamasta huolimatta.

Kunnon työn päivän on näyttävä myös mediassa

Kampanjan päätilaisuudet vietetään pääkaupunkiseudulla, mutta nuorisotakuu, jonka piiriin kampanja liittyy, on koko Suomen asia.

- Mediaan on koitettu pitää yhteyttä, mutta aihe ei kaikesta huolimatta ole välttämättä tarpeeksi mediaseksikäs, Tuomela pohtii. Ihmisiltä on saatu palautetta, että ongelma koskettaa loppujen lopuksi kaikkia, ja että asiasta keskusteltaisiin enemmän.

- Jos ei saa asiasta omaa sulkaa hattuun, voi päättäjillä jäädä teot vähemmälle, Tuomela lataa.

Nuorten palkkaaminen ehkäisee syrjäytymistä

Tuomela lähettää työnantajille terveisiä, että kannattaa rohkeasti palkata nuoria töihin.

- Ne yritykset, jotka haluavat palkata ja kouluttaa nuoria, on monesti niitä työyhteisöjä, joilla on parhaiten motivoitunut työporukka. Kaikki nuoret eivät suinkaan ole laiskoja, Tuomela korostaa.

- Kuinka moni oikeasti tapaa nuoria? Nuoret haluavat pääsääntöisesti vakituista ja täysipäivästä työtä. Myös medialla on osuutensa nuorista annettavaan kuvaan Tuomela painottaa.

- Toivoisin että tulevaisuudessa keskustellaan enemmän laadukkaasta työelämästä, ja sen sisällöstä. Se että saadaan tehdä mielekästä työtä vaikuttaa suoraan motivaatioon, ja edesauttaa tulosten tavoittamista yrityksissä, Tuomela korostaa.

-He joilla on vielä 30 vuotta työelämää edessä, niin heihin pitäisi panostaa.

Teksti: Henrik Tuominen 07.10.2013

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.