Hyppää pääsisältöön

Perinteet kunniassa Norssissa

Millaista on koulunkäynti "vanhassa koulussa, joka ei vanhene vanhetessaan"? Yksi maamme vanhimmista kouluista, ikinuori Helsingin normaalilyseo on uhmannut aikaa ja pitänyt klassillisen opinahjon perinteistä kiinni jo vuodesta 1867.

Harvinaislaatuisen äänitallenteen ansiosta pääsemme seuraamaan koulunkäyntiä Ratakadulla jo vuonna 1937. Koulu oli tuolloin 70-vuotias.Matti Viherjuuri, koulun entinen oppilas, kuuntelee ensin aamunavauksen, käy tervehtimässä rehtori Heporautaa ja kiertelee sitten mikrofonin kanssa luokasta toiseen.

Ensimmäisessä luokassa lauletaan Sibeliuksen Partiolaisten marssia säveltäjä Maasalon johdolla. Toisessa luokassa luetaan "urosten kieltä" latinaa maisteri Parikan ohjauksessa. Kolmannessa luokassa professori Kivirikko perehdyttää oppilaansa lintulajien pariin uusinta teknologiaa hyödyntäen. Neljännessä luokassa on meneillään tohtori Malmion trigonometrian tunti: tehtävänä on laskea Helsingin etäisyys maapallon akselista.

"Tohtori, tämä on minulle täyttä hepreaa", parahtaa Viherjuuri. "Se on muistin eikä tiedon vika", Malmio kuittaa.

Vuonna 1967 koulu oli satavuotias. Juhlan kunniaksi Erik Blomberg ja Jaakko Jahnukainen tekivät koulusta tv-dokumentin. Valitettavasti ohjelman kuvanlaatu on huono.

Sen käsikirjoitetussa osiossa koulua tarkastelee "nahka", oppikoulun ensimmäisen luokan oppilas. Häntä esittävä toisluokkalainen Jorma Saarimaa kiertelee rakennusta ja pohtii, millaisessa koulussa oikein on. "Ei täällä lukematta pärjää. Kaveritkin nauravat, jos on liian tyhmä."

Vanhoja norsseja, mm. Teuvo Auraa, Jaakko Valtasta, Paavo Berglundia ja Kari Suomalaista on käyty haastattelemassa heidän työpaikoillaan.

Takaisin Ratakadulla Jaakko Jahnukainen haastattelee rehtori Ojajärveä, tutustuu Veikko-lehden toimitukseen ja tapaa Kipinä-raittiusseuran väkeä. Omalta pojaltaan Jahnukainen kysyy konventin toiminnasta. Miten mahtaa voida viisauden sarvi -perinne?

Illalla voimistelusalissa on hipat. New Joys -yhtye saa poikakoululaisten jalat vipattamaan. Onneksi paikalle on kutsuttu myös daameja.

Normaalikoulu määrittää normin

Helsingin normaalilyseo laskee perustamisvuodekseen 1867, jolloin Helsingin ruotsinkieliseen normaalilyseoon perustettiin suomenkielisiä luokkia. Suomenkielinen osasto lakkautettiin kuitenkin jo 1871. Perustettiin yksityinen Helsingin Suomalainen Alkeisopisto, ja oppilaat siirtyivät sinne.

Alkeisopiston ensimmäinen koulurakennus nousi Ratakadulle 1878. Valtio osti Alkeisopiston 1887 ja koulu muuttui normaalilyseoksi (samassa yhteydessä Hämeenlinnan normaalilyseo muuttui tavalliseksi lyseoksi). 1905 koulu muutti uuteen rakennukseen Ratakadulla.

Koulu toimi poikakouluna vuoteen 1971 asti. Peruskoulu-uudistuksen myötä koulu muutettiin osaksi Helsingin kasvatustieteellistä osastoa.

Nimitys normaalikoulu juontuu ranskasta ja viittaa normin antamiseen. Normaalikoulut ovat yliopiston alaisia harjoittelukouluja, joissa opettajiksi opiskelevat suorittavat pääosan harjoittelustaan. Suomessa on kaikkiaan 11 normaalikoulua.

Lue lisää:

Helsinkiläisten tyttökoulujen arkea 1957

Mikko Niskasen ohjaama lyhytelokuva Helsingin suomalaisista tyttökouluista vuodelta 1957 näyttää, miten monipuolisia taitoja nuoret neidit opinahjoissaan oppivatkaan.

Lue lisää:

Pekka ja hänen koulunsa

Aho & Soldanin vuonna 1961 valmistama lyhytelokuva tutustutti kansainvälisen yleisön kymmenvuotiaaseen koulupoikaan Pekkaan. Claire Ahon kuvaama ihastuttava värifilmi vie katsojan läpi kevättalvisen Helsingin Kruununhaasta Meilahteen.

Lue lisää:

Koulunpenkiltä isänmaan palvelijaksi

Helsingin Ressussa oppilaisiin iskostuu vahva toveruuden ja yhteenkuuluvuuden henki, vakuutetaan vuonna 1951 tehdyssä reportaasissa.

Lue lisää:

Joko joutui armas aika? – koululaiset ja ylioppilaat kesän korvalla 1974 ja 1988

Ohjelmissa seurataan oppikoululaisten ja ylioppilaiden kevätjuhlia vuonna 1974 sekä abiturienttien ja ylioppilaiden aatoksia vuonna 1988. Haastatteluissa pienimmät kertovat koulun olevan tylsää, lukiolaisilla on tulevaisuus vielä auki.

Lue lisää:

Talven riemua luistellen kuvattuna Johanneksenkentällä 1933

Aho & Soldanin filmi vuodelta 1933 näyttää sen ilon, millaista on luistella talven ensimmäisillä jäillä. Helsingin Johanneksenkentällä vallinnut kuhina yltyi entisestään, kun kuvaaja laittoi itselleenkin luistimet.