Hyppää pääsisältöön

Thom Yorke tylyttää Spotifyta taas: Artistit eivät tarvitse teitä

Radioheadista ja Atoms for Peacesta tuttu Thom Yorke on jälleen ärähtänyt internetin suositulle musiikkipalvelulle. Yorkin mukaan muidenkin muusikoiden kuuluisi nousta barrikadeille vihreälogoista mörköä vastustamaan.

Spotifyn kaltaiset palvelut saavat ihmiset maksamaan musiikista. // Kuva: EPA/Rainer Jensen

Kesällä kerroimme Thom Yorken suutahtaneen Spotifylle - miekkonen poisti runsaasti tuotantoaan musiikkipalvelusta ja tuumasi, että yrityksen korvauspolitiikka on artisteja kohtaan kehnonlainen. Nyt Yorke on ärähtänyt jälleen meksikolaisen Sopitas-uutissivuston haastattelussa.

- Mielestäni muusikoiden kuuluisi taistella Spotifyta vastaan. Tuntuu siltä, että tämänhetkiset tapahtumat valtavirtamusiikissa ovat vanhan musiikkiteollisuuden viimeisiä henkäyksiä, Yorke pohtii.

- Kaikki on kuitenkin kiinni siitä, miten me kuuntelemme musiikkia ja siitä, mitä musiikkiteknologiassa tapahtuu ja siit, millä tavalla ihmiset puhuvat toisilleen musiikista. Iso osa näistä asioista voi mennä todella pahasti mönkään.

Haastattelussa Yorke intoutuu myös vertaamaan Spotifyn toimintaa siihen, kun Radiohead lykkäsi Rainbows-albumin nettiin vuonna 2007. Yhtyeen fanit pystyivät lataamaan albumin itselleen suoraan netistä, itse määrittämäänsä korvausta vastaan.

- Kun laitoimme Rainbows-albumin nettiin, se oli hyvin jännittävää. Halusimme saada suoran yhteyden muusikon ja kuluttajan välille, mutta nyt musiikkiteollisuudessa heiluvat Spotifyn kaltaiset välikädet, jotka haluavat hallita koko prosessia jotenkin, Yorke tilitti.

- Kukaan artisti ei kaipaa Spotifyn kaltaista välikättä, me kykenemme kyllä hoitamaan tämänkaltaiset asiat ihan itse artisteina.

Lähteet: The Guardian