Hyppää pääsisältöön

Vaihto-oppilaiden surkea kuluttajansuoja

Vaihto-oppilaan surkea kuluttajansuoj
Vaihto-oppilaan surkea kuluttajansuoj Kuva: Yle, Mot vaihto-oppilas

Salla sinnitteli pitkään ennen kuin hänen oma perheensä sai tietää missä oloissa hän asui kanadalaisessa isäntäperheessään, mutta kun allergiaoireet menivät liian pahoiksi yritti Salla saada apua. Sallan äiti kuvaa sijoituspaikkaa "sikolätiksi".

Vaihto-oppilasjärjestöjen sääntöjen mukaan ongelmat pitää ensin ratkoa perheen ja sen jälkeen aluevalvojan kanssa. Sallan ”host-äiti” ei kuitenkaan suostunut viemään Sallaa lääkäriin ja aluevalvoja vähätteli ongelmia: hän ei uskonut, että pölyinen ja homeinen koti oli Sallalle vaaraksi. Alaikäistä kielletään myös olemasta yhteydessä omiin vanhempiinsa Suomeen.

Useimmat vaihto-oppilasvuodet sujuvat hyvin, ja nuori kartuttaa kielitaitoaan ja saa elinikäisiä ystäviä. Kun asiat menevät huonosti, kuka vastaa alaikäisen avunpyyntöön? Nuoren kuluttajansuoja on hatara kun vastassa on suuri järjestö, joka halutessaan voi suorastaan tehtailla varoituksia nuorille. Miltä kuulostaa, että nuori voi saada varoituksen esimerkiksi siitä, että isäntäperhe ei selvitä nuoren poissaoloja koulusta sairauden takia? Tai siitä, että nuori on yhteydessä suomalaiseen perheeseensä kun kukaan muu ei kuuntele?

Alaa ei Suomessa valvo kukaan.

Alaa ei Suomessa valvo kukaan. Suomessa pyydetään kääntymään kuluttajariitalautakuntaan, jos perheen mukaan 9000 euroa maksava vaihto-oppilasvuosi ei sujukaan niin kuin luvattiin. Kuluttajariitalautakunta voi kuitenkin vain antaa suosituksia, jos se pitkän selvityksensä jälkeen näkee tapauksessa ongelmia.

Pettyneiden perheiden ainoaksi keinoksi jää oikeustie. Lähiaikoina Helsingin käräjäoikeudessa puidaankin kahta erilaista vaihto-oppilaan ja järjestön välistä riitatapausta. Kenen sanaan uskotaan?

Kommentit