Hyppää pääsisältöön

Alivaltiosihteerin virallista tv-viihdettä

Ysärihuumoria à la Alivaltiosihteeri. Alivaltiosihteeri valvoo -tv-ohjelman kuudessa osassa oltiin virallisesti virkapuvuissa. Jaksojen teemat vaihtelivat poliisista lääkäriin ja huvipuistotyöntekijästä museonvartijaan.

Tietolaatikko

Klipit Onko avaruudessa älytöntä elämää, Röppönen analysoi ja ovat sarjan osasta 1: Poliisin univormussa.
Klipit Diagnosointi ja rajatiedon tuolla puolen ovat osasta 2: Lääkärin takissa.
Klipit Sotkamon nenänkaivuualue, Heikki ja Keijo ja Kissoja ja ihmisiä ovat osasta 3: Huvipuiston työntekijöiden asuissa.
Klipit Krapularyyppy ja Napakypä ovat osasta 4: Keskusmetsävalvomossa.
Klipit Gill Evansin jazz-kanat, idioottikuluttaja I ja menestyjät ovat osasta 5: Museossa.
Klipit Shit and Go sekä Yhteiskunta sopeuttaa: Presidentti ovat sarjan viimeisestä osasta 6: Vartiointiliikkeen vaatteissa.

Toisin kuin Alivaltiosihteereiden virallisessa radio-ohjelmassa, tv-ohjelmassa mukana oli myös Matti Toivonen. Sketsit kuvastavat hyvin Alivaltiosihteerin virallista huumorilinjaa. Tähän artikkeliin on valikoitu niiden parhaimmistoa.

Alivaltiosihteeri valvoo -sarjan avausjaksossa Nasan salainen yksikkö lähettää Cape Ylöjärveltä tutkijan etsimään avaruudesta älytöntä elämää.

Toisessa jaksossa AVS:n virallinen analysoija Tarmo Röppönen analysoi ohjelman saamia nauruja. Peräti 48 prosenttia katsojista nauroi väärässä kohtaa, kun taas peräti 84 prosenttia ei nauranut ollenkaan.

Viitasaaren uudenmusiikin festivaalien avausesityksenä on kansainvälisiä tähtiä.

Pikadiagnosointia sairaalassa: tiputukseen, nukutukseen vai vatsahuuhteluun?

Rajatiedon tällä puoleen paneutuu Hannu Karpon uhrien tarinoihin.

Kainuussa on Suomen suurin nenänkaivuuesiintymä.

Heikillä ja Keijolla on huoli mökkinsä laiturista, mutta aina on aikaa kahvitella naapurien kera!

Kissoja ja ihmisiä paneutuu lemmikkien kurjaan maailmaan.

Aamu-tv:n kokkikulmassa tehdään Jeesiön suvun reseptin mukaista krapularyyppyä.

Löytääkö herra X rakkauden neiti A:n, rouva B:n vai leski C:n kanssa? Se selviää Napakypässä!

Newportin jazz-festivaaleilla kuultiin sulosointuja. Niitä tarjoilivat Gill Evans ja hänen jazz-kanansa.

Mikä onkaan resepti menestymiseen liike-elämässä, selviää Menestyjät sarjan toisessa osassa, jossa tutustutaan salakuljetusliike Renvall ja Peräsuoli ky:n toimintaan.

Idioottikuluttaja paneutuu idioottien kuluttajien surkeisiin kohtaloihin. Tällä kertaa vuorossa lomamatkalla huijattu Terhi.

Shit & Go – meneville miehille! Näin eliminoit elämästäsi ikävät vessareissut.

Syrjäytymisvaarassa olevia on sopeutettava takaisin yhteiskuntaan. Tällä kertaa sopeutettavana on tasavallan presidentti.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto