Hyppää pääsisältöön

Naispelaajien määrä kasvaa - naisia nykyisin enemmän myös pelien hahmoina

Videopelien päähahmoina seikkailee nykyisin enemmän naisia kuin koskaan aiemmin ja myös pelien käsikirjoitukset ovat parantuneet huomattavasti. Pelaajien joukoissakin naisten määrä on kasvanut ja suomalaisista pelaajista naisia on jo 49 prosenttia.

Rhianna Prachett // Kuva: YleX / Aleksi Ruuskanen

Peleistä on tullut yksi viihdeteollisuuden suurimmista bisneksistä, ja se on tullut huomattua GTA V -pelin menestystä seurattaessa. Vaikka GTA V on yksi kaikkien aikojen kalleimmista peleistä, ei sen päähenkilöissä näy yhtäkään naispuolista hahmoa ja pelin luoma naiskuva on varsin tylsä. Videopelien käsikirjoittaja Rhianna Pratchett harmitteleekin asiaa Yle Uutisten haastattelussa.

- Eihän siinä kuvata ketään kovin hyvin! Minua harmittaa enemmän se, että yksikään pelin kolmesta päähenkilöstä ei ole nainen, Pratchett sanoo.

Pratchettin mukaan yksi peliteollisuuden suurimmista ongelmista on se, että pelien luoma naiskuva on usein yksiulotteinen ja pelien tarinat usein varsin tylsiä.

- Naishahmot ovat vieläkin usein varsin yksiulotteisia: isorintaisia, kaunissäärisiä ja kurvikkaita. Ainakaan he eivät ole pukeutuneet siihen työhön, jota tekevät. Mirror's Edge -pelissä halusimme pukea pelin naispäähenkilön juuri hänen toimintaansa sopiviin vaatteisiin ja siitä pidettiin, Pratchett kertoo.

- Toisaalta sama koskee myös mieshahmoja. Yleensä päähenkilö on valkoinen parikymppinen sänkipartainen ruskeatukkainen heteromies. Ihan kuin se hahmo olisi sellaisenaan kopioitu pelistä toiseen.

Pratchettin toivookin, että tulevaisuudessa pelien henkilöhahmoihin panostettaisiin tulevaisuudessa enemmän.

- Ihannetapauksessa pelien henkilöt olisivat kaikenikäisiä, tulisivat kaikista luokista ja edustaisivat kaikkia sukupuolisia suuntautumisia. Tällä hetkellä kuvaamme niin kapeaa alaa kaikistamahdollisista hahmoista, ettei siitä oikein pääse enää kapeammaksi. Mielestäni meidän pitää ottaa mallia tv-sarjoista, hän sanoo.

Joihinkin peleihin onkin jo panostettu hieman enemmän, sillä esimerkiksi tällä viikolla julkaistavan Beyond: Two Souls -pelin useita käänteitä sisältävä käsikirjoitus on yli 2 000 sivun mittainen. Vertailun vuoksi täyspitkän elokuvan käsikirjoituksessa sivujen määrä on noin 120 sivua.

- Ei ole kyse vain hyvistä nais- tai mieshahmoista. Hyvässä tarinassa kaikki hahmot ovat hyvin kirjoitettuja ja sellaisia, joista pelaaja voi välittää. On ihan sama ovatko he miehiä, naisia vai marsilaisia, Pratchett sanoo.

Virtuaalimaailmassa viihtyvät naiset nykyisin lähes yhtä hyvin kuin miehet. Videopelien julkaisijoiden ja jakelijoiden järjestön FIGMA:n mukaan suomalaisista pelaajista 49 prosenttia on naisia ja tyttöjä.

Naispelaajien määrän kasvuun on vaikuttanut nykyisin se, että naiset pelaavat paljon sosiaalisen median ja älypuhelinten pelejä. Silti 16 - 34 -vuotiaista naisista 37 prosenttia pelaa myös konsoli- ja tietokonepelejä.

Lähteet: Yle Uutiset