Hyppää pääsisältöön

Brittiopettaja YleX:lle: Teidän koulunne ovat hyviä yhdestä syystä

Brittiläinen opettaja on kierrellyt Etelä-Suomen kouluissa, koska hän haluaa tietää, mikä on PISA-menestyksemme salaisuus.

Koululuokka // Kuva: Yle / Olotila / Martti Juntunen

Brittiläinen opettaja Lucy Crehan on vieraillut Suomessa kuukauden ja tutustunut siihen, mitä koulujen luokissa oikein puuhataan. Hän kiinnostui Suomesta loistavien PISA-tulosten takia. Meillä oppi menee perille lyhyessä ajassa ja rennolla meiningillä - se perustuu hänen mielestään yhteen asiaan.

- Luottamus on Suomen menestyksen salaisuus. Mielestäni hallinto luottaa rehtoriin, opettajat puolestaan rehtoriin ja oppilaat edelleen opettajiin. Opettajien koulutusjärjestelmä on hyvä ja uskon, että se vaikuttaa asiaan.

Luottamuksella Crehan tarkoittaa vapautta, jolla luokanopettajat saavat valmistella ja toteuttaa oppitunnit. Englannissa sellainen ei olisi mahdollista.

Suurin yllätys brittiopettajalle on ollut nimenomaan luokkahuoneiden rento meininki. Oppilaiden annetaan puhua opettajan päälle ja se on Englannin tiukkaan kuriin tottuneelle ihmeellistä.

- Sitä on ollut outoa katsoa. Englannissa oppilaat lopettavat puhumisen, kun opettaja avaa suunsa. Täkäläiset opettajat ovat sanoneet, että he sallivat puhumisen kuullakseen, mitä oppilaat ajattelevat.

- Eräs opettaja sanoi täällä olevan tärkeää, ettei lasten ja opettajan välillä ole muuria. Kovempi kuri johtaisi siihen, että oppilaat eivät uskaltaisi vastata opettajalle, koska suomalaiset ovat luonteeltaan niin ujoja.

Rentouden lisäksi suomalaiskouluissa ei kilpailla toisia vastaan vaan oppilas kilpailee itseään vastaan. Esimerkiksi Briteissä ja Ruotsissa tilanne on toinen. Koulut kilpailevat ankarasti toisiaan vastaan, mikä on johtanut voimakkaaseen eriarvoistumiseen yksityisten ja kunnallisten koulujen välillä.

Lucy Crehan kiinnostui maailman parhaista koulumaista noin vuosi sitten. Hän päätti kerätä rahaa ja lähteä tutkimaan, mistä maailman PISA-kärki menestyksensä ammentaa. Crehan on lähdössä Aasiaan, jossa koulutusjärjestelmä on aivan erilainen kuin Suomessa. Siellä päivät ovat pitkiä ja oppilaita testataan jatkuvasti kokeilla.

Crehanin kokemuksista voi lukea Inside Classrooms Project -blogista.

Haastattelu alkaa noin kohdasta 1:18:00

Lähteet: YleX Etusivu