Hyppää pääsisältöön

Docventuresin aiheena musiikki: Mitä musiikki oikein on?

Docventuresissa esitetään tämän viikon dokumenttina Searching for Sugar Man, joka kertoo 1970-luvulla eläneestä Sixto Rodriguezista. Viikon teemana on siis musiikki.

Docventuresin Riku Rantala ja Tunna Milonoff // Kuva: Docvenures / Facebook

Mitä on musiikki, mistä se kumpuaa ja millä tavoin ihmiset siihen reagoivat? Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia Docventuresissa tällä viikolla. Tänään, 9. lokakuuta Docventures esittää ruotsalaisen Malik Bendjelloulin ohjaaman Oscar-palkitun elokuvan, Searching for Sugar Man, kun keskustelun keskiössä on musiikki ja vieraana elokuvaa ruotimassa Paleface.

Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin vieraaksi Yle Puheen studioon saapui Anna Eriksson, jonka kanssa kaksikko yltyi pohdiskelemaan nykymusiikin tilaa ja sitä, mihin suuntaan ollaan matkalla. Eriksson kritisoi nykyisiä kykyjenetsintäkilpailuja, sillä hänen mielestään taidetta ja musiikkia ei voida valmistaa liukuhihnalta - laatu ainakin kärsii prosessissa.

- Ei hyvää levyä yksinkertaisesti tehdä muutamassa kuukaudessa. Nämä kykyjenetsintäkilpailut ovat mielestäni ihan tehtaita, joissa kaikki tehdään nopeasti. En löydä hirveästi positiivista sanottavaa niistä, Eriksson toteaa.

Erikssonin mukaan käsityöläisyyden ja taiteilijuuden merkitys ovat katoamassa nykymaailmasta. Hänen näkemyksensä mukaan maailmassa tähdätään nykyisin siihen, että kaikki on tehtävä nopeasti, halvalla ja niin, että tuotto olisi mahdollisimman suurta. Musiikkiteollisuuden nykyisen muotin vuoksi suuri osa hyvästä ja hieman valtavirrasta poikkeavasta musiikista ei koskaan edes tavoita kuulijaa.

- Musiikkiteollisuus määrittää nykyään tietynlaisen formaatin ja muotin, ja ne, jotka eivät siihen sovi, putoavat pois, Eriksson summaa.

Docventuresin tehokaksikko Riku Rantala ja Tunna Milonoff sukeltavat viikoittain suuriin yhteiskunnallisiin aiheisiin, ja tähän saakka läpikoluttuja teemoja ovat uskonto, talous, hamppu, luonto, ruoka ja taide. Tänään suureen puimuriin sujahtaa musiikki, kun keskustellaan sen merkityksellisyydestä ihmiskunnalle.

Docventures TV2:ssa tänään kello 22.10. Ohjelmassa vieraana Paleface.

Kuuntele koko lähetys alta:

Lähteet: Yle Puhe, Docventures