Hyppää pääsisältöön

Hannu Hautalan kuvien takana on tieto luonnosta

Luontokuvaaja Hannu Hautala kuvasi ensimmäisenä maailmassa kotkien parittelun. Ura alkoi suunnilleen samaan aikaan kun Suomessa heräsi ympäristötietoisuus.

Henkilökuvassa vuodelta 1977 avataan Suomen tunnetuimman luontokuvaajan uran alkuvaiheita ja kuvaamisen filosofiaa sekä seurataan työskentelyä erämaan piilokojussa, missä aika kuluu ”erittäin rattoisasti, nauttien hiljaisuudesta”.

Kamerakaluston merkitystä korostetaan Hautalan mukaan liikaa, tärkeintä on tieto luonnosta. Ainutlaatuinen kuvasarja parittelevista kotkista (1972) puoltaa Hautalan väitettä. Uran tunnetuin taideteos syntyi kuudessa sekunnissa otetusta 26 kuvasta.

Hautalan tarkoitus on siirtyä kuvaamaan suurempia luonnon kokonaisuuksia, kohti omaehtoista työskentelyä, jolloin energia ei tuhlaannu kuvien markkinointiin ja kamerakaluston päivittämiseen. Kuvaaja suunnitteleekin muuttoa pohjoiseen, luonnon keskelle. ”Kaikki aika minkä kuvaaja joutuu olemaan poissa luonnosta, on hukkaan heitettyä aikaa”, Hautala on todennut myöhemmin.

Hannu Hautalan (s.1941) ottamia kuvia voidaan ihailla koulukirjoista näyttelyihin asti. Teoksia on syntynyt lähes neljäkymmentä. Vuonna 1979 tapahtui muutto Kuusamoon, jonka jälkeen häntä on kuivailtukkin "koillismaan luonnon ikuistajaksi".

Teksti: Antti Majala

Kommentit