Hyppää pääsisältöön

Rasistiset salaliittoteoriat ruokkivat obamanvihaajia

Vuonna 2010 yksinkertainen haku internetissä sanaparilla "Obama haters" eli obamanvihaajat tuotti tulokseksi 3,2 miljoonaa osumaa. Haku johdattaa Internetin vihasivuille, jotka ovat lisääntyneet rajusti Barack Obaman presidentiksi valinnan jälkeen vuonna 2009. Pahamaineisen Ku Klux Klanin sivustojen kävijämäärä viisinkertaistui Obaman valintaa seuraavina päivinä. Toisen sivuston palvelin romahti. Keitä ovat obamanvihaajat?

Tietolaatikko

Ohjelma sisältää voimakasta rasistista puhetta. Ohjelmasta on poistettu kohtauksia tekijänoikeussyistä ja se on nähtävillä vain Suomessa.

Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen uppoutui internetin vihamaailmaan, surffaili viharadioiden taajuuksilla ja matkusti 6500 kilometriä pitkin ja poikin Yhdysvaltain etelävaltioita etsimässä, ja kysymässä, oliko musta presidentti sittenkin liikaa syvälle etelälle. Miksi Obamasta on tullut amerikkalaisen oikeiston vihan kohde tavalla, joka ei enää mahdu normaalin poliittisen kiistelyn rajoihin?

Rotukysymys on Yhdysvalloissa tabu. Vain piintyneimmät rasistit sanovat avoimesti, että Obaman rodulla on väliä. Näin tekee Ku Klux Klan, joka edelleen pitää yllä vanhoja rotuvihan perinteitä. Ohjelmassa esiintyvä klaanin edustaja sanoo, että Obaman valinta oli katastrofi valkoisille, sillä "kenenkään mustan ei pitäisi olla valkoisen miehen pomona".

Obaman valinnan jälkeen maassa elävät mitä kummallisimmat salaliittoteoriat. Suosituin ja oudoin on se, että Obama on oikeasti syntynyt Afrikassa ja näin ollen lain mukaan kelvoton Yhdysvaltain presidentiksi. Mielipidetutkimusten mukaan tähän teoriaan uskoo 20 prosenttia Yhdysvaltain etelävaltioiden asukkaista, ja 30 prosenttia on epävarma Obaman synnyinmaasta. Republikaanisen puolueen jäsenistä 42 prosenttia uskoo, että Obama ei ole syntynyt Yhdysvaltain maaperällä.

Vainoharhaiset salaliittoteoriat saavat tukea republikaanien tämän hetken kärkinimeltä, Sarah Palinilta, jonka mukaan äänestäjillä on oikeus kysellä Obaman synnyinpaikan perään ja pitää asiaa esillä. Palin yhdistää vainoharhaiset viharyhmät Yhdysvaltain politiikan valtavirtaan tavalla, jolla on vakavia seurauksia, sanoo amerikkalainen median ja politiikan vahtikoira. Äärikonservatiivinen Palin kiertää Yhdysvaltoja markkinoimassa kirjaansa - ja itseään republikaanien seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi.

Yhdysvaltoja kiertää myös Obaman vihaajia etsivä Ulkolinjan kuvausryhmä, Pesonen ja kuvaaja Antonio Marquez matkalukemisinaan Sarah Palinista kertova kirja. Maankiertäjät kohtaavat Arkansasin ja Oklahoman rajaseudulla. Siellä selviää, että Palinin hurmahenkiset kannattajat haluavat tosissaan ihanteensa Valkoiseen taloon juuri siksi, että hän on kuin kuka tahansa heistä.

Teksti: Ulkolinja/Pertti Pesonen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto