Hyppää pääsisältöön

Rasistiset salaliittoteoriat ruokkivat obamanvihaajia

Vuonna 2010 yksinkertainen haku internetissä sanaparilla "Obama haters" eli obamanvihaajat tuotti tulokseksi 3,2 miljoonaa osumaa. Haku johdattaa Internetin vihasivuille, jotka ovat lisääntyneet rajusti Barack Obaman presidentiksi valinnan jälkeen vuonna 2009. Pahamaineisen Ku Klux Klanin sivustojen kävijämäärä viisinkertaistui Obaman valintaa seuraavina päivinä. Toisen sivuston palvelin romahti. Keitä ovat obamanvihaajat?

Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen uppoutui internetin vihamaailmaan, surffaili viharadioiden taajuuksilla ja matkusti 6500 kilometriä pitkin ja poikin Yhdysvaltain etelävaltioita etsimässä, ja kysymässä, oliko musta presidentti sittenkin liikaa syvälle etelälle. Miksi Obamasta on tullut amerikkalaisen oikeiston vihan kohde tavalla, joka ei enää mahdu normaalin poliittisen kiistelyn rajoihin? Rotukysymys on Yhdysvalloissa tabu. Vain piintyneimmät rasistit sanovat avoimesti, että Obaman rodulla on väliä. Näin tekee Ku Klux Klan, joka edelleen pitää yllä vanhoja rotuvihan perinteitä. Ohjelmassa esiintyvä klaanin edustaja sanoo, että Obaman valinta oli katastrofi valkoisille, sillä "kenenkään mustan ei pitäisi olla valkoisen miehen pomona".

Obaman valinnan jälkeen maassa elävät mitä kummallisimmat salaliittoteoriat. Suosituin ja oudoin on se, että Obama on oikeasti syntynyt Afrikassa ja näin ollen lain mukaan kelvoton Yhdysvaltain presidentiksi. Mielipidetutkimusten mukaan tähän teoriaan uskoo 20 prosenttia Yhdysvaltain etelävaltioiden asukkaista, ja 30 prosenttia on epävarma Obaman synnyinmaasta. Republikaanisen puolueen jäsenistä 42 prosenttia uskoo, että Obama ei ole syntynyt Yhdysvaltain maaperällä. Vainoharhaiset salaliittoteoriat saavat tukea republikaanien tämän hetken kärkinimeltä, Sarah Palinilta, jonka mukaan äänestäjillä on oikeus kysellä Obaman synnyinpaikan perään ja pitää asiaa esillä. Palin yhdistää vainoharhaiset viharyhmät Yhdysvaltain politiikan valtavirtaan tavalla, jolla on vakavia seurauksia, sanoo amerikkalainen median ja politiikan vahtikoira. Äärikonservatiivinen Palin kiertää Yhdysvaltoja markkinoimassa kirjaansa - ja itseään republikaanien seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi. Yhdysvaltoja kiertää myös Obaman vihaajia etsivä Ulkolinjan kuvausryhmä, Pesonen ja kuvaaja Antonio Marquez matkalukemisinaan Sarah Palinista kertova kirja. Maankiertäjät kohtaavat Arkansasin ja Oklahoman rajaseudulla. Siellä selviää, että Palinin hurmahenkiset kannattajat haluavat tosissaan ihanteensa Valkoiseen taloon juuri siksi, että hän on kuin kuka tahansa heistä. Ohjelma sisältää voimakasta rasistista kieltä.

Teksti: Ulkolinja/Pertti Pesonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto