Hyppää pääsisältöön

Steampunk on suomeksi höyrypunkkia

Steampunk. Kuva: stock.xchng, Ian Beeby.

Steampunk on populaarikulttuurin tyylisuunta, joka yhdistelee höyrykoneiden ja kellokoneistojen aikakautta tieteiskirjallisuuden teknologisiin visioihin. Alkujaan steampunk oli retrofuturistista kirjallisuutta; fiktiota 1800-luvun näkökulmalla höystettynä.

Steampunk kehittyi 1970- ja 80-lukujen aikana kyberpunkista, vaikka muutamia avainteoksia on kirjoitettu jo aiemmin. Nimi steampunk kehitettiin 1980-luvulla, mutta vasta 2000-luvun alussa siitä tuli kokonaan oma alakulttuurinsa. Vaikka ilmiö ei ole Suomessa vielä kovin tuttu, maailmalla steampunk on tunnettu tyylisuunta ja alakulttuurina vahva.

Steampunk-aikakauden katsotaan alkavan 1840-luvulla, jolloin Britanian teollinen vallankumous jyrähti käyntiin.Vaikka tavat ja estetiikka ovat usein 1800-luvun lopun ja ensimmäisen maailmansodan väliseltä ajalta, useimmat steampunkkarit ovat asenteiltaan kuitenkin liberaalimmasta ja modernimmasta päästä nyky-yhteiskuntaa.  

Steampunk voi näkyä tyylinä elokuvissa, roolipeleissä, taiteessa, pukeutumisessa, konsolipeleissä tai vaikka korusuunnittelussa.
Steampunk voi näkyä tyylinä elokuvissa, roolipeleissä, taiteessa, pukeutumisessa, konsolipeleissä tai vaikka korusuunnittelussa. Steampunk on harrastajiensa vaikutuksesta löytänyt tiensä myös populaarimusiikkiin.

- Ihmisille jotka käyttävät paljon englanninkielistä mediaa, ilmiö on tuttu. Se on trendiytynyt maailmalla vahvasti viimeisen viiden vuoden aikana, kertoo steampunk-kirjailija Magdalena Hai.

Magdalena Hai on kirjoittanut kaksi steampunk-aiheista nuorisokirjaa; Kerjäläisprinsessa ja Kellopelikuningas. Hänen bloginsa Kryptozoologisia tutkimuksia on yksi suomalaisista steampunk-aiheisista blogeista. Blogissa kirjoittajan fiktiivinen minä Magdalena Hai seikkailee peikkojen ja menninkäisten maailmassa.

- Magdalena Hai on tutkimusmatkailija, fantasiamaailman tutkija. Magdalenan hahmo kommunikoi kirjailijuuteni kanssa; fantasiakirjailija on fantasiamaailman tutkimusmatkailija, kertoo kirjailija-bloggaaja, joka haluaa esiintyä myös tässä artikkelissa taitelijanimellään.Steampunk: Magdalena Hai. Kuva: Magdalena Hai.

Höyrypunk on Suomessa vielä harvinaista

- Olen ollut aina kiinnostunut niin science fictionista kuin historiallisesta kirjallisuudesta. Myös viktoriaanisen ajan pukuhistoria, tekniikka sekä höyryteknologia kiinnostivat minua. Sitten tapasin erään steampunkista kiinnostuneen henkilön, ja hän antoi kiinnostuksen kohteilleni yhteisen nimen – steampunk, kertoo Magdalena. 

Suomessa on aihepiiristä kiinnostuneita ihmisiä, mutta järjestäytynyttä skeneä ei steampunkkaajilla täällä vielä ole. Tyylisuunnasta kiinnostuneille Facebookista löytyy ryhmä Finland Steampunk. Myös Animeconista voi löytää cosplay-tyyppisiä steampunk-tapahtumia.

- Suomessakin harrastajamäärien kasvaessa järjestetään erilaisia steampunk-miittejä. Ne ovat usein pienten piirien tapaamisia, mutta sinne vaan mukaan; kaikki uudet steampunkkaajat otetaan ilolla vastaan!

Englanninkielinen Steampunk Bible on tyylisuunnan perusteos. Myös Osuuskumman Steampunk - Koneita ja korsetteja sekä Magdalenan kirjoittamat teokset voivat auttaa genrestä kiinnostuvia steampunkkaamisen alkuun.

Silinterihattuja, pitsiä ja taskukelloja
Tyypillisesti steampunkkaajien tapaamisessa pukeudutaan viktoriaanisen ajan mukaisesti. Vaatetuksen väri on usein ruskea tai tumma harmaa. Materiaaleiksi valitaan luonnonkuituja ja nahkaa.

Varusteet, kuten lentäjänlasit, kävelykepit, pitsihansikkaat, taskukellot ja silinterihatut ovat olennainen osa pukeutumista.
Steampunk-kulttuurissa on tapana muokata itse arkiesineistä steampunk-tyylisiä. Varusteet, kuten lentäjänlasit, kävelykepit, pitsihansikkaat, taskukellot ja silinterihatut ovat olennainen osa pukeutumista. Koruissa ja asusteissa yhdistellään metallia, puuta, nahkaa ja lasia. Yleisin metalli on messinki. 

- Pukeutumisessa on cosplayn meininki. Toiset steampunkkaajat kehittävät jokaiselle asulle oman hahmon ja tarinan hahmon taakse. 

Joskus Magdalena ystävineen pitää piknikin ja pelaa krokettia puistossa. Teetä juodaan posliinikupeista ja pukeudutaan huolellisesti tyyliin sopiviin vaatteisiin.  

Steampunkkaajat suosivat tapaamispaikkoina 1800-luvun tai 1900-luvun alun mukaisia arkkitehtonisia ympäristöjä; tutkimusmatkoja kasvitieteelliseen puutarhaan, löytöretkiä teknisiin museoihin tai piknikkejä vanhan ruukin tai tiilitehtaan pihalle. 

- Steampunk perustuu huumorin. Onhan se hauskaa, että pukeudutaan tiettyyn tyyliin ja mennään teelle puistoon; sitä ei tehdä otsa rypyssä, vaan hassutellen, Magdalena hymyilee.

Suomalaisia steampunk-blogeja:

Steampunk. Kuva: Magdalena Hai.

 

Lähteet:

http://carnegear.blogspot.fi
http://www.magdalenahai.com
http://osuuskumma.fi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Steampunk

Linkit:

Kommentit
 • Helsinki Lit 2018 suorana Ylen kanavilla

  Suorat lähetykset Teemalla & Areenassa pe 25. ja la 26.5.

  Neljättä kertaa järjestettävä Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali näkyy suorina lähetyksinä Teemalla sekä Areenassa perjantaina ja lauantaina 25. ja 26.5.2018. Tv-lähetykset ovat myös pysyvästi katsottavina Areenassa jälkikäteen.

 • Miksi miehet eivät lue kirjoja?

  Jos ei lue fiktiota, ei opi erottamaan faktaa ja fiktiota.

  Jotkut miehet jopa ylpeilevät sillä, etteivät ole lukeneet yhtäkään kirjaa. Mistä on syntynyt kumma ajatus, että kaunokirjallisuuden lukeminen on feminiinistä? Lukaisin muina naisina Ville Elorannan ja Jaakko Leinon mainion suomen kieltä käsittelevän kirjan Sanaiset kansiot.

 • Avaruusromua: Miltä järvi kuulostaa?

  Miltä kuulostaa puolentoista metrin syvyydessä jään alla?

  Miltä kuulostaa puolentoista metrin syvyydessä jään alla? Vuodenajasta välittämättä Avaruusromussa lähdetään jäälle, kairataan jäähän reikä ja lasketaan mikrofoni veteen. Jäänalainen äänimaailma on outo ja kiinnostava, ehkä myös hieman pelottava. Esa Kotilainen hankki muutama vuosi sitten hydrofonit eli vedenalaiset mikrofonit, ja niin alkoivat veden äänet muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola. Vuodenajasta välittämättä Avaruusromussa lähdetään jäälle, kairataan jäähän reikä ja lasketaan mikrofoni veteen. Jäänalainen äänimaailma on outo ja kiinnostava, ehkä myös hieman pelottava. Esa Kotilainen hankki muutama vuosi sitten hydrofonit eli vedenalaiset mikrofonit, ja niin alkoivat veden äänet muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Aivoverenvuoto ei lopettanut sarjakuvataiteilijan luomistyötä

  Realistista sarjakuvaa rohkeasti omasta elämästä

  Tamperelainen sarjakuvapiirtäjä Tiitu Takalo on kehittänyt jännittävän reseptin tekemiselleen. Sarjakuva loikkaa omasta rakastumisesta ja kodin remontoimisesta Tampereen historiaan ja kuluttamisen ideologiaan. Takalo ei myöskään kaihda kertoa omasta vakavasta sairastumisestaan ja masennuksestaan.

 • Koreografi Hanna Brotherus: Rakkaus tanssiin on pitänyt minut hengissä

  Tanssi avaa kehoon koteloituneet muistot

  Viisikymmentä vuotta täyttävä koreografi Hanna Brotherus on aina rakastunut tanssia. Kun hän oli nuoruudessaan katsomassa balettiesityksiä, hän itki lähes aina. Kaipaus tanssin pariin oli niin kova. Vaikka tie ammattilaisuuteen oli mutkainen, elämäntyö tanssin parissa toteutui lopulta.

 • Helsinki Lit 2018 suorana Ylen kanavilla

  Suorat lähetykset Teemalla & Areenassa pe 25. ja la 26.5.

  Neljättä kertaa järjestettävä Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali näkyy suorina lähetyksinä Teemalla sekä Areenassa perjantaina ja lauantaina 25. ja 26.5.2018. Tv-lähetykset ovat myös pysyvästi katsottavina Areenassa jälkikäteen.

 • Miksi miehet eivät lue kirjoja?

  Jos ei lue fiktiota, ei opi erottamaan faktaa ja fiktiota.

  Jotkut miehet jopa ylpeilevät sillä, etteivät ole lukeneet yhtäkään kirjaa. Mistä on syntynyt kumma ajatus, että kaunokirjallisuuden lukeminen on feminiinistä? Lukaisin muina naisina Ville Elorannan ja Jaakko Leinon mainion suomen kieltä käsittelevän kirjan Sanaiset kansiot.

 • Avaruusromua: Miltä järvi kuulostaa?

  Miltä kuulostaa puolentoista metrin syvyydessä jään alla?

  Miltä kuulostaa puolentoista metrin syvyydessä jään alla? Vuodenajasta välittämättä Avaruusromussa lähdetään jäälle, kairataan jäähän reikä ja lasketaan mikrofoni veteen. Jäänalainen äänimaailma on outo ja kiinnostava, ehkä myös hieman pelottava. Esa Kotilainen hankki muutama vuosi sitten hydrofonit eli vedenalaiset mikrofonit, ja niin alkoivat veden äänet muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola. Vuodenajasta välittämättä Avaruusromussa lähdetään jäälle, kairataan jäähän reikä ja lasketaan mikrofoni veteen. Jäänalainen äänimaailma on outo ja kiinnostava, ehkä myös hieman pelottava. Esa Kotilainen hankki muutama vuosi sitten hydrofonit eli vedenalaiset mikrofonit, ja niin alkoivat veden äänet muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Peloista pahin

  Lapsen menettäminen on äidin ja isän peruspelko.

  Pelko lapsen menettämisestä on jokaisessa vanhemmassa. Tämä teksti on tutkimusmatka tuohon pelkoon.

 • Avaruusromua 28 vuotta: Betonisen aikakauden muistomerkit

  Avaruusromua 28 vuotta: uutta suomalaista musiikkia!

  Sammaleen peittämä autonromu, ruosteinen laiva, autio talo ja hylätty huoltoasema ovat kauniita ja pelottavia. Ne muistuttavat ihmisen katoavaisuudesta. Ne hajoavat hitaasti osaksi luontoa. Miksi hylättyihin paikkoihin ja esineisiin liittyy niin paljon kiinnostavaa? Mitä ne kertovat meille? Avaruusromun 28-vuotisjuhlan syntymäpäivälähetyksessä kuunnellaan ennenkuulumatonta suomalaista musiikkia. Areenassa on tarjolla myös VJ Indigon toteuttama ainutkertainen visuaalinen versio tästä lähetyksestä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Scifi-eepos Läskimooses - tulevaisuuden klassikko?

  Läskimooses on jo noteerattu Art Review -lehdessä

  Sen piti olla alunperin kevyt Mars-höpöhöpöseikkailu, mutta siitä tulikin yli tuhatsivuinen -scifieepos. Matti Hagelbergin jatkosarjakuva Läskimooses kertoo ihmiskunnan ja universumin kehityksestä ja avaruudessa vaikuttavista sivilisaatioista. Läskimooses on saavuttanut sarjakuvapiireissä jo kulttimaineen, ja arvostettu Art Review -lehti seuraa hanketta.