Hyppää pääsisältöön

Steampunk on suomeksi höyrypunkkia

Steampunk. Kuva: stock.xchng, Ian Beeby.

Steampunk on populaarikulttuurin tyylisuunta, joka yhdistelee höyrykoneiden ja kellokoneistojen aikakautta tieteiskirjallisuuden teknologisiin visioihin. Alkujaan steampunk oli retrofuturistista kirjallisuutta; fiktiota 1800-luvun näkökulmalla höystettynä.

Steampunk kehittyi 1970- ja 80-lukujen aikana kyberpunkista, vaikka muutamia avainteoksia on kirjoitettu jo aiemmin. Nimi steampunk kehitettiin 1980-luvulla, mutta vasta 2000-luvun alussa siitä tuli kokonaan oma alakulttuurinsa. Vaikka ilmiö ei ole Suomessa vielä kovin tuttu, maailmalla steampunk on tunnettu tyylisuunta ja alakulttuurina vahva.

Steampunk-aikakauden katsotaan alkavan 1840-luvulla, jolloin Britanian teollinen vallankumous jyrähti käyntiin.Vaikka tavat ja estetiikka ovat usein 1800-luvun lopun ja ensimmäisen maailmansodan väliseltä ajalta, useimmat steampunkkarit ovat asenteiltaan kuitenkin liberaalimmasta ja modernimmasta päästä nyky-yhteiskuntaa.  

Steampunk voi näkyä tyylinä elokuvissa, roolipeleissä, taiteessa, pukeutumisessa, konsolipeleissä tai vaikka korusuunnittelussa.
Steampunk voi näkyä tyylinä elokuvissa, roolipeleissä, taiteessa, pukeutumisessa, konsolipeleissä tai vaikka korusuunnittelussa. Steampunk on harrastajiensa vaikutuksesta löytänyt tiensä myös populaarimusiikkiin.

- Ihmisille jotka käyttävät paljon englanninkielistä mediaa, ilmiö on tuttu. Se on trendiytynyt maailmalla vahvasti viimeisen viiden vuoden aikana, kertoo steampunk-kirjailija Magdalena Hai.

Magdalena Hai on kirjoittanut kaksi steampunk-aiheista nuorisokirjaa; Kerjäläisprinsessa ja Kellopelikuningas. Hänen bloginsa Kryptozoologisia tutkimuksia on yksi suomalaisista steampunk-aiheisista blogeista. Blogissa kirjoittajan fiktiivinen minä Magdalena Hai seikkailee peikkojen ja menninkäisten maailmassa.

- Magdalena Hai on tutkimusmatkailija, fantasiamaailman tutkija. Magdalenan hahmo kommunikoi kirjailijuuteni kanssa; fantasiakirjailija on fantasiamaailman tutkimusmatkailija, kertoo kirjailija-bloggaaja, joka haluaa esiintyä myös tässä artikkelissa taitelijanimellään.Steampunk: Magdalena Hai. Kuva: Magdalena Hai.

Höyrypunk on Suomessa vielä harvinaista

- Olen ollut aina kiinnostunut niin science fictionista kuin historiallisesta kirjallisuudesta. Myös viktoriaanisen ajan pukuhistoria, tekniikka sekä höyryteknologia kiinnostivat minua. Sitten tapasin erään steampunkista kiinnostuneen henkilön, ja hän antoi kiinnostuksen kohteilleni yhteisen nimen – steampunk, kertoo Magdalena. 

Suomessa on aihepiiristä kiinnostuneita ihmisiä, mutta järjestäytynyttä skeneä ei steampunkkaajilla täällä vielä ole. Tyylisuunnasta kiinnostuneille Facebookista löytyy ryhmä Finland Steampunk. Myös Animeconista voi löytää cosplay-tyyppisiä steampunk-tapahtumia.

- Suomessakin harrastajamäärien kasvaessa järjestetään erilaisia steampunk-miittejä. Ne ovat usein pienten piirien tapaamisia, mutta sinne vaan mukaan; kaikki uudet steampunkkaajat otetaan ilolla vastaan!

Englanninkielinen Steampunk Bible on tyylisuunnan perusteos. Myös Osuuskumman Steampunk - Koneita ja korsetteja sekä Magdalenan kirjoittamat teokset voivat auttaa genrestä kiinnostuvia steampunkkaamisen alkuun.

Silinterihattuja, pitsiä ja taskukelloja
Tyypillisesti steampunkkaajien tapaamisessa pukeudutaan viktoriaanisen ajan mukaisesti. Vaatetuksen väri on usein ruskea tai tumma harmaa. Materiaaleiksi valitaan luonnonkuituja ja nahkaa.

Varusteet, kuten lentäjänlasit, kävelykepit, pitsihansikkaat, taskukellot ja silinterihatut ovat olennainen osa pukeutumista.
Steampunk-kulttuurissa on tapana muokata itse arkiesineistä steampunk-tyylisiä. Varusteet, kuten lentäjänlasit, kävelykepit, pitsihansikkaat, taskukellot ja silinterihatut ovat olennainen osa pukeutumista. Koruissa ja asusteissa yhdistellään metallia, puuta, nahkaa ja lasia. Yleisin metalli on messinki. 

- Pukeutumisessa on cosplayn meininki. Toiset steampunkkaajat kehittävät jokaiselle asulle oman hahmon ja tarinan hahmon taakse. 

Joskus Magdalena ystävineen pitää piknikin ja pelaa krokettia puistossa. Teetä juodaan posliinikupeista ja pukeudutaan huolellisesti tyyliin sopiviin vaatteisiin.  

Steampunkkaajat suosivat tapaamispaikkoina 1800-luvun tai 1900-luvun alun mukaisia arkkitehtonisia ympäristöjä; tutkimusmatkoja kasvitieteelliseen puutarhaan, löytöretkiä teknisiin museoihin tai piknikkejä vanhan ruukin tai tiilitehtaan pihalle. 

- Steampunk perustuu huumorin. Onhan se hauskaa, että pukeudutaan tiettyyn tyyliin ja mennään teelle puistoon; sitä ei tehdä otsa rypyssä, vaan hassutellen, Magdalena hymyilee.

Suomalaisia steampunk-blogeja:

Steampunk. Kuva: Magdalena Hai.

 

Lähteet:

http://carnegear.blogspot.fi
http://www.magdalenahai.com
http://osuuskumma.fi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Steampunk

Linkit:

 • Apua olympialaisten vieroitusoireisiin

  Aristoteleen kantapään urheiluaiheisia ohjelmia

  Urheilu-uutiset ja -selostukset tuottavat Aristoteleen kantapää -ohjelman kuuntelijoille jatkuvasti hupia ja kielikorvan särähtelyä. Liekö syynä toimittajien kiire, vai aiheuttaako suoritusten herättämä tunnekuohu kompurointia ilmaisussa?

 • Itsenäistyvän Viron ja Suomen ystävyys punnittiin villeinä vuosina

  Rodeo -elokuva avaa Viron itsenäistymisen ajan kulisseja

  Mitä tapahtui kulissien takana Viron itsenäistymisen aikana, romanttisella 90-luvulla, jolloin vapaus alkoi häämöttää ja sitten valkeni? Millainen oli henkilökemioiden merkitys Viron ja Suomen välisissä suhteissa? Mitä Suomessa ajateltiin Mart Laarin nuoren hallituksen hulluista ratkaisuista? Maanantaina 19.2. Yle TV1:llä palataan Viron villeihin vuosiin.

 • Samasta muotista

  Univormu yhdistää kantajat, ja erottaa heidät muista

  Univormu tarkoittaa yhdenmukaista. Sanasta tulee ensimmäiseksi mieleen armeija ja sotilaat. Yhtenäistä pukeutumista esiintyy kuitenkin monissa ammateissa, laitoksissa ja viroissa. Armeijan, poliisin ja palokunnan asujen on ensisijaisesti tarkoitus lisätä käyttäjien turvallisuutta ja mukavuutta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Apua olympialaisten vieroitusoireisiin

  Aristoteleen kantapään urheiluaiheisia ohjelmia

  Urheilu-uutiset ja -selostukset tuottavat Aristoteleen kantapää -ohjelman kuuntelijoille jatkuvasti hupia ja kielikorvan särähtelyä. Liekö syynä toimittajien kiire, vai aiheuttaako suoritusten herättämä tunnekuohu kompurointia ilmaisussa?

 • Musiikki on elokuvan runollinen elementti. Avaruusromua 25.2.2018

  Avaruusromussa kuvallista musiikkia, elokuvasta ja muualta.

  Jos minä en olisi elokuvaohjaaja, minä tahtoisin olla elokuvamusiikin säveltäjä. Näin kerrotaan Steven Spielbergin sanoneen. Elokuvaohjaajat ymmärtävät, mikä on musiikin merkitys elokuvassa. Andrei Tarkovski puhui musiikista elokuvan runollisena elementtinä. Avaruusromussa kuvallista musiikkia, elokuvasta ja muualta. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Katriina Huttunen: Hautausmaa on kotini

  Itsemurhan tehneen äiti käy hautausmaalla päivittäin.

  Helsingin Hietaniemessä on Suomen tunnetuin hautausmaa, joka on täynnä taidetta ja kuolleita merkkihenkilöitä. Suomentaja Katriina Huttunen käy siellä päivittäin. Hänen on pakko. Hautausmaa on hänen itsemurhan tehneen tyttärensä viimeinen leposija. Tämä essee on uskonnottoman ihmisen yritys levittää hautausmaan ilosanomaa.

 • Tutkimusmatkoja idän maisemiin. Avaruusromua 18.2.2018

  Myös miniatyyrisävellyksiä ja dub-kokeilua

  Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä Gustav John Ramstedt teki 1900-luvun alussa seitsemän tutkimusmatkaa Siperiaan, Keski-Aasiaan ja Mongoliaan. Elokuvantekijät Martti Kaartinen ja Niklas Kullström reissasivat G.J. Ramstedtin jalanjäljillä. Näin syntyi elokuva Eastern Memories, johon säveltäjä ja tuottaja Rasmus Hedlund teki musiikin. Avaruusromussa myös miniatyyrisävellyksiä, dub-henkistä kokeilua sekä abstraktia äänimaisemaa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Big Star: Nothing Can Hurt Me

  Dokumentti parhaasta bändistä joka ei koskaan menestynyt.

  Rakkaudella tehty pitkä dokumenttielokuva memphisiläisestä popyhtyeestä, josta piti tulla 1970-luvulla maailmankuulu mutta josta tulikin kulttibändien kulttibändi – muusikkojen, kriitikkojen ja asianharrastajien kiihkeän fanituksen kohde. Big Star oli "hienoin yhtye joka ei koskaan menestynyt".

 • Itsenäistyvän Viron ja Suomen ystävyys punnittiin villeinä vuosina

  Rodeo -elokuva avaa Viron itsenäistymisen ajan kulisseja

  Mitä tapahtui kulissien takana Viron itsenäistymisen aikana, romanttisella 90-luvulla, jolloin vapaus alkoi häämöttää ja sitten valkeni? Millainen oli henkilökemioiden merkitys Viron ja Suomen välisissä suhteissa? Mitä Suomessa ajateltiin Mart Laarin nuoren hallituksen hulluista ratkaisuista? Maanantaina 19.2. Yle TV1:llä palataan Viron villeihin vuosiin.

 • Samasta muotista

  Univormu yhdistää kantajat, ja erottaa heidät muista

  Univormu tarkoittaa yhdenmukaista. Sanasta tulee ensimmäiseksi mieleen armeija ja sotilaat. Yhtenäistä pukeutumista esiintyy kuitenkin monissa ammateissa, laitoksissa ja viroissa. Armeijan, poliisin ja palokunnan asujen on ensisijaisesti tarkoitus lisätä käyttäjien turvallisuutta ja mukavuutta.