Hyppää pääsisältöön

Steampunk on suomeksi höyrypunkkia

Steampunk. Kuva: stock.xchng, Ian Beeby.

Steampunk on populaarikulttuurin tyylisuunta, joka yhdistelee höyrykoneiden ja kellokoneistojen aikakautta tieteiskirjallisuuden teknologisiin visioihin. Alkujaan steampunk oli retrofuturistista kirjallisuutta; fiktiota 1800-luvun näkökulmalla höystettynä.

Steampunk kehittyi 1970- ja 80-lukujen aikana kyberpunkista, vaikka muutamia avainteoksia on kirjoitettu jo aiemmin. Nimi steampunk kehitettiin 1980-luvulla, mutta vasta 2000-luvun alussa siitä tuli kokonaan oma alakulttuurinsa. Vaikka ilmiö ei ole Suomessa vielä kovin tuttu, maailmalla steampunk on tunnettu tyylisuunta ja alakulttuurina vahva.

Steampunk-aikakauden katsotaan alkavan 1840-luvulla, jolloin Britanian teollinen vallankumous jyrähti käyntiin.Vaikka tavat ja estetiikka ovat usein 1800-luvun lopun ja ensimmäisen maailmansodan väliseltä ajalta, useimmat steampunkkarit ovat asenteiltaan kuitenkin liberaalimmasta ja modernimmasta päästä nyky-yhteiskuntaa.  

Steampunk voi näkyä tyylinä elokuvissa, roolipeleissä, taiteessa, pukeutumisessa, konsolipeleissä tai vaikka korusuunnittelussa.
Steampunk voi näkyä tyylinä elokuvissa, roolipeleissä, taiteessa, pukeutumisessa, konsolipeleissä tai vaikka korusuunnittelussa. Steampunk on harrastajiensa vaikutuksesta löytänyt tiensä myös populaarimusiikkiin.

- Ihmisille jotka käyttävät paljon englanninkielistä mediaa, ilmiö on tuttu. Se on trendiytynyt maailmalla vahvasti viimeisen viiden vuoden aikana, kertoo steampunk-kirjailija Magdalena Hai.

Magdalena Hai on kirjoittanut kaksi steampunk-aiheista nuorisokirjaa; Kerjäläisprinsessa ja Kellopelikuningas. Hänen bloginsa Kryptozoologisia tutkimuksia on yksi suomalaisista steampunk-aiheisista blogeista. Blogissa kirjoittajan fiktiivinen minä Magdalena Hai seikkailee peikkojen ja menninkäisten maailmassa.

- Magdalena Hai on tutkimusmatkailija, fantasiamaailman tutkija. Magdalenan hahmo kommunikoi kirjailijuuteni kanssa; fantasiakirjailija on fantasiamaailman tutkimusmatkailija, kertoo kirjailija-bloggaaja, joka haluaa esiintyä myös tässä artikkelissa taitelijanimellään.Steampunk: Magdalena Hai. Kuva: Magdalena Hai.

Höyrypunk on Suomessa vielä harvinaista

- Olen ollut aina kiinnostunut niin science fictionista kuin historiallisesta kirjallisuudesta. Myös viktoriaanisen ajan pukuhistoria, tekniikka sekä höyryteknologia kiinnostivat minua. Sitten tapasin erään steampunkista kiinnostuneen henkilön, ja hän antoi kiinnostuksen kohteilleni yhteisen nimen – steampunk, kertoo Magdalena. 

Suomessa on aihepiiristä kiinnostuneita ihmisiä, mutta järjestäytynyttä skeneä ei steampunkkaajilla täällä vielä ole. Tyylisuunnasta kiinnostuneille Facebookista löytyy ryhmä Finland Steampunk. Myös Animeconista voi löytää cosplay-tyyppisiä steampunk-tapahtumia.

- Suomessakin harrastajamäärien kasvaessa järjestetään erilaisia steampunk-miittejä. Ne ovat usein pienten piirien tapaamisia, mutta sinne vaan mukaan; kaikki uudet steampunkkaajat otetaan ilolla vastaan!

Englanninkielinen Steampunk Bible on tyylisuunnan perusteos. Myös Osuuskumman Steampunk - Koneita ja korsetteja sekä Magdalenan kirjoittamat teokset voivat auttaa genrestä kiinnostuvia steampunkkaamisen alkuun.

Silinterihattuja, pitsiä ja taskukelloja
Tyypillisesti steampunkkaajien tapaamisessa pukeudutaan viktoriaanisen ajan mukaisesti. Vaatetuksen väri on usein ruskea tai tumma harmaa. Materiaaleiksi valitaan luonnonkuituja ja nahkaa.

Varusteet, kuten lentäjänlasit, kävelykepit, pitsihansikkaat, taskukellot ja silinterihatut ovat olennainen osa pukeutumista.
Steampunk-kulttuurissa on tapana muokata itse arkiesineistä steampunk-tyylisiä. Varusteet, kuten lentäjänlasit, kävelykepit, pitsihansikkaat, taskukellot ja silinterihatut ovat olennainen osa pukeutumista. Koruissa ja asusteissa yhdistellään metallia, puuta, nahkaa ja lasia. Yleisin metalli on messinki. 

- Pukeutumisessa on cosplayn meininki. Toiset steampunkkaajat kehittävät jokaiselle asulle oman hahmon ja tarinan hahmon taakse. 

Joskus Magdalena ystävineen pitää piknikin ja pelaa krokettia puistossa. Teetä juodaan posliinikupeista ja pukeudutaan huolellisesti tyyliin sopiviin vaatteisiin.  

Steampunkkaajat suosivat tapaamispaikkoina 1800-luvun tai 1900-luvun alun mukaisia arkkitehtonisia ympäristöjä; tutkimusmatkoja kasvitieteelliseen puutarhaan, löytöretkiä teknisiin museoihin tai piknikkejä vanhan ruukin tai tiilitehtaan pihalle. 

- Steampunk perustuu huumorin. Onhan se hauskaa, että pukeudutaan tiettyyn tyyliin ja mennään teelle puistoon; sitä ei tehdä otsa rypyssä, vaan hassutellen, Magdalena hymyilee.

Suomalaisia steampunk-blogeja:

Steampunk. Kuva: Magdalena Hai.

 

Lähteet:

http://carnegear.blogspot.fi
http://www.magdalenahai.com
http://osuuskumma.fi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Steampunk

Linkit:

Kommentit
 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Avaruusromua: Musiikin ihmeellinen voima

  Musiikista hyötyvät eniten ne, jotka tekevät sitä itse.

  Viimeaikaiset tutkimustulokset kertovat musiikin tekevän meille monia asioita. Ne kertovat musiikin ihmeellisestä voimasta. Jo 1990-luvulla puhuttiin Mozart-efektistä. Huomattiin, että Mozartin musiikkia kuunnelleet menestyivät tietynlaisissa psykologisissa testeissä muita paremmin. Vaikka Mozart-efekti on sittemmin todistettu lähes olemattomaksi, on silti totta, että musiikki vaikuttaa meihin monin tavoin. Tutkijat ovat sitä mieltä, että musiikista hyötyvät eniten ne, jotka tekevät sitä itse. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Takomon Alien on ilotteleva ja pelotteleva esitys ihmisen peloista

  Hurmaava halpis-avaruusseikkailu & yllättävä teatterileikki.

  Matka pelon ytimeen alkaa avaruusaluksen ohjaamosta, jossa miehistö herätetään horroksesta tutkimaan outoa signaalia. Esitys on hurmaava halpis-camp-avaruusseikkailu yhdistettynä yllätykselliseen teatterileikkiin.

 • Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja rautahuone Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Matti Yrjänä Joensuun ensimmäinen Harjunpää-romaani, Väkivallan virkamies, ilmestyi vuonna 1976 ja viimeinen Harjunpää ja rautahuone vuonna 2010. Millaisia syitä Matti Yrjänä Joensuun kirjoittaman Harjunpää-romaanien suosiolle näet? Mikä on paras kaikista yhdestätoista Harjunpää-romaanista? Millainen on ollut Harjunpään elämänkulku Joensuun kirjoittaman romaanisarjan edetessä?

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri