Hyppää pääsisältöön

Blogistania: Evil dressmaker ja Meri Kortteenpohja

Blogistania: Evil dressmaker ja Meri Kortteenpohja. Kuva: Mape Morottaja

Viisi vuotta sitten Meri Kortteenpohja hurahti vintageen, kun hän löysi aiheeseen keskittyneen keskustelufoorumin. Hän ymmärsi, etteivät vanhat vaatteet ole pelkästään kauniita kuvia kirjojen sivuilla, vaan niitä oikeasti löytyy kirppiksiltä ja on ihmisiä, jotka pukeutuvat niihin säännöllisesti. Sen jälkeen elämän on täyttänyt vanhantavaranliikkeistä löytyneet aarteet, vanhat vaatteet, käsityöt ja ihanat kirpparilöydöt.

On kiehtova ajatus, että vaatteella on historia ja salaperäinen pitkä elämä takanaan
- Minua viehättää vanhojen vaatteiden tietynlainen estetiikka ja naisellisuus, kauniit ja
erikoiset yksityiskohdat. Vanhoissa vaatteissa on jotain mystistä. On kiehtova ajatus, että vaatteella on historia ja salaperäinen pitkä elämä takanaan, Meri toteaa.

Vintagen innoittamana Meri perusti Evil Dressmaker -blogin. Blogi pursuaa vintage-asukokonaisuuksia, vanhojen vaatteiden ja esineiden tuunausta sekä muitakin käsitöitä. Meri aloitti bloggaamisen 2008, luettuaan ensin muiden bloggaajien muotiblogeja.

- Koluan paljon kirppareita ja blogissa haluan jakaa löytöjäni lukijoiden kanssa. Teen myös paljon käsitöitä, erityisesti vanhojen ohjeiden mukaan, Meri kertoo.

Lukijat ovat Merin kaltaisia käsitöistä ja vintagesta kiinnostuneita nuoria naisia. Meri kirjoittaa sekä englanniksi että suomeksi, joten blogilla on lukijoita esimerkiksi Australiassa ja Kanadassa.

Meri on aktiivinen vintagen sanansaattaja, sillä hän toimii Fintage ry:n varapuheenjohtajana. Joukko on pieni ja aktiivinen.

- Meitä kaikkia yhdistää rakkaus vanhaan – niin vaatteisiin, huonekaluihin, esineisiin kuin autoihinkin, Meri listaa.Blogistania: Evil dressmaker. Kuva: Mape Morottaja, Yle

Merille on tärkeää kierrätys, vaatteiden ja esineiden uusiokäyttö, eikä hän voi sietää nykymuodin kertakäyttöisyyttä. Tämän takia hän mieluummin ostaa vanhoja vaatteita; niiden laatuun voi luottaa.

- On kestämätöntä, että joku neule voi jo parin pesun jälkeen menettää muotonsa ja nukkaantua! Vanhat vaatteet on tehty huolella ja hyvistä materiaaleista. Eräätkin villakankaiset housut ovat olleet minulla 20 vuotta ja ovat aivan priimat edelleen, Meri ylistää.

Meri on ammatiltaan ompelija ja tilaustöiden lisäksi hänellä on myös oma vaatemallisto.

- Vaatemallistoni on vintage-henkinen, jossa vanhaa kunnioitetaan. Vaatteet on tehty usein vanhojen kaavojen mukaan ja joissakin on osittain käytetty vanhoja materiaaleja tai kierrätetty osia, kuten nappeja, vanhoista vaatteista, Meri kertoo.

Blogistaniassa pääsemme tutustumaan Merin mallistoon lähemmin. Uutena harrastuksena Meri on aloittanut burleskin ja ohjelmassa pääsemme myös näkemään, miten hän valmistautuu ammattiburleskiopettajan avulla ensimmäisiin esiintymisiinsä. Meri myös järjestää ystävilleen mekkoswapin, jossa kukin tuo käyttämättömiä, vanhoja mekkoaarteitaan vaihtoon. Blogistania: Evil dressmaker. Kuva: Mape Morottaja, Yle

Vintage-tyylisiä blogeja, joita Meri seuraa:

Kotimaiset:
freelancersfashion.blogspot.fi/
harleansheyday.blogspot.fi/
hopeapeili.blogspot.fi/
vintagefollies.blogspot.fi/
rosiethecrafter.blogspot.fi/
www.fintage.net/blogi/

Ulkomaiset:
blog.caseybrowndesigns.com/
www.diaryofavintagegirl.com/
esmeandthelaneway.blogspot.fi/
blog.johannaost.com/
miriamskafferep.com/
www.myhappysewingplace.com/
pullyoursoxup.blogspot.fi/
blog.bygumbygolly.com/
misskatie-littleredsquirrel.blogspot.fi/
lettersfromhomefront.blogspot.fi/

Blogistanian uudet jaksot YLE TV2 tiistaisin klo 19:30 ja Areenassa. Blogistania: Evil dressmaker. Kuva: Mape Morottaja, YleBlogistania: Evil dressmaker. Kuva: Mape Morottaja, Yle

Linkit:

 • Strömsön puutarhailta - tässä illan ohjelma!

  Voit katsoa aikataulua kännykästä.

  Strömsön puutarhailta tarjoaa monipuolisesti ohjelmaa moneen puutarhamakuun ja tarpeeseen. Voit tulla paikalle kun sinulle sopii klo 16-21 välillä. Katso omat kiinnostuksen kohteet tästä!

 • Pikseliryijy lankatupsuista

  Sopiva yhteinen projekti kaikenikäisille.

  Strömsön Lee on ristinyt tämän käsityön pikseliryijyksi. Se muistuttaa ryijyä mutta koostuu yksittäisistä väripisteistä, jotka muodostavat kuvion. Tupsun tekeminen onnistuu jo nelivuotiaalta, joten tämä on koko perheen hauska yhteinen projekti!

 • Neulo Suomi 100 -tuubihuivi

  Olemme nyt luoneet kanssanne uniikin neulekuvion!

  Olemme nyt luoneet yhdessä teidän kanssanne uniikin neulekuvion, jossa yhdistyy koko maa. Siinä on vettä, metsää, joutsenia ja lumpeita, mutta se tuo mieleen myös Suomen lipun. Tässä ohje 100-vuotiasta Suomea juhlistavaan tuubihuiviin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.